Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2022 12:30
Čas čtení 14:25
Martin Adam Pavlík

MMA rozhodčí Jakub Müller: V Oktagonu jsem nikdy nerozhodoval a ani nikdy rozhodovat nebudu, nevážím si jich (Rozhovor)

MMA rozhodčí Jakub Müller: V Oktagonu jsem nikdy nerozhodoval a ani nikdy rozhodovat nebudu, nevážím si jich (Rozhovor)
Zdroj: Archív Jakuba Müllera
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA
Uložit Uložené

Vyzpovídali jsme MMA rozhodčího s licencí kategorie A od mezinárodní asociace GAMMA.

MMA rozhodčího dělá již patnáct let, rozhodoval kolem tři tisíc zápasů ve dvaceti různých státech. Působil v evropských organizacích jako KSW, ACA, RCC či GMC. Momentálně dělá hlavního rozhodčího a šéfa komise ve slovenské RFA. Má tu nejvyšší licenci od mezinárodní organizace GAMMA a jako jediný z Česka či Slovenska rozhodoval na turnaji nejprestižnější MMA organizace na světě UFC. 


Kromě toho je také trenérem v gymu Jayman MMA Fighting Systems a vychoval mistry České republiky v šesti bojových sportech (MMA, box, grappling, combat sambo, sambo, BJJ). Jakub Müller pro Refresher vyprávěl o tom, jaký největší extrém v kleci zažil, co pro něj bylo nejnáročnější a kdy se cítil jako rozhodčí nejhůř. Prozradil také to, kolik si může MMA rozhodčí vydělat za jeden turnaj.


V Refresheru ti pravidelně přinášíme zajímavé články či rozhovory ze světa bojových sportů. Pokud chceš podpořit rozvoj podobného obsahu, přidej se do klubu Refresher+. Kromě množství benefitů, které na tebe čekají, získáš neomezený přístup k prémiovým článkům.

Jakub Müller MMA rozhodca MMA
Zdroj: Archív Jakuba Müllera

Pojďme nejprve k samotné definici MMA rozhodčích. Kdo všechno může být definován jako MMA rozhodčí a jaký je rozdíl mezi rozhodčím, který je v kleci, a tím, který je mimo ni?

Rozhodčí, který je v kleci, v první řadě dohlíží na zdraví zápasníků. Musí sledovat, zda jsou například schopni pokračovat. Když nejsou, musí zápas samozřejmě zastavit. Také dohlíží na to, zda se bojuje podle pravidel a nejsou v zápase použity nějaké nelegální praktiky.


To jsou například údery hlavou, údery na zátylek, údery do genitálií či píchání do očí. Dále také tahání za vlasy, chytání pletiva a podobně. Úkolem rozhodčích mimo klece je bodovat zápas a určit tak vítěze, pokud zápas není ukončen před limitem. Rozhodují tedy o tom, kdo je v zápase lepší. Vždy jsou tři, protože každý z nich má jiný úhel pohledu.

Jsou rozhodčí, kteří jen bodují a nechodí do klece, nebo automaticky musí dělat jedno i druhé?

Na nejvyšší úrovni se to silně specializuje. To znamená, že ti nejznámější rozhodčí v nejprestižnější MMA lize UFC, jako jsou například Herb Dean či Marc Goddard, bývají vždy jen v kleci. Také ti nejznámější bodoví rozhodčí pouze bodují mimo klece. Na nižší úrovni to ale funguje tak, že rozhodčí musí zvládat více funkcí, a je tedy v kleci i mimo ni. V každém případě by bodovat měl umět každý rozhodčí.

Kde se vy jako rozhodčí cítíte komfortněji? V kleci, nebo mimo ni s perem v ruce?

Určitě je náročnější být v kleci. Udělá-li nějakou chybu bodový rozhodčí, jediné, co se stane, je to, že vyhraje ten, který byl horší, což v principu není tak hrozné. Když ovšem udělá chybu rozhodčí v kleci, může to mít fatální následky. V případě, že například zastaví zápas později, než by měl, může dojít ke zbytečnému úrazu. Má tedy mnohem větší zodpovědnost, a proto to je daleko více stresující.

Jaké tipy licencí existují?

Každý stát má své národní asociace, které mají své vlastní licence. V podstatě to jde od nejnižších po nejvyšší. Někde to mají rozdělené na A, B, C, někde A, B, C, D. Má-li rozhodčí pouze tu nižší licenci, může pouze bodovat zápasy nebo dělat jistého kontrolora u klece. Když má vyšší licence, může být i v kleci. Pak jsou mezinárodní asociace, které udělují vlastní licence.


Chtěl bych ale dodat, že mnoho rozhodčích rozhodovalo ještě dříve, než byl tento sport nějakým způsobem regulován, a dříve, než existovaly nějaké licence. Tím tito rozhodčí žádnou licenci od nikoho ani nemají. Rozhodují i ​​dnes jen proto, že s tím mají zkušenosti a dělají to už řekněme dvacet nebo pětadvacet let.

Jakub Müller MMA rozhodca MMA
Zdroj: Archív Jakuba Müllera

Jakou licenci máte vy?

Já mám tu nejvyšší licenci kategorie A od mezinárodní asociace GAMMA.

Čím jste si musel projít, než jste se dostal až na tuto úroveň?

Musel jsem ukázat své teoretické znalosti a musel jsem ukázat své schopnosti na mezinárodních turnajích, mistrovství světa, mistrovství Asie či Evropy.

V jakých organizacích jste již rozhodoval, respektive rozhodujete?

Bylo toho mnoho, byly to desítky organizací. Rozhodoval jsem ve dvaceti různých státech. Co se týče těch nejznámějších, soudcoval jsem na jednom turnaji americké UFC, působil jsem v ruských organizacích ACA a RCC, také v polské KSW, v německé GMC a nyní dělám hlavního rozhodčího a šéfa komise ve slovenské RFA.

Přiznám se, že jsem nabídku rozhodovat v UFC chtěl nejprve odmítnout. Bylo mi tehdy 32 let a úplně jsem se na to necítil. Připadalo mi to stejné, jako kdyby měl jít zápasit do klece 18letý kluk.

Jak dlouho už tuto práci děláte?

Začal jsem v roce 2007, takže je to už patnáct let.

Jak jste se k této práci dostal?

V roce 2007 jsem byl na jednom turnaji, kde byly různé zápasy pod pravidly boxu, K1 či MMA, jako trenér a byl tam rozhodčí, který rozhodoval naprosto příšerně. Nedalo se na to dívat. Já jsem měl odsledované, jak to je třeba dělat z turnajů UFC, které jsem v té době pravidelně sledoval, a šel jsem za organizátorem a řekl jsem mu, co si o tom rozhodčím myslím. Řekl, že si toho špatného rozhodování všiml, ale nevěděl, co s tím má dělat. Zeptal se mě, jestli bych dokázal dělat rozhodčího já. Řekl jsem, že ano. Další zápas jsem už byl v ringu jako rozhodčí.  

Jaký to pro vás byl zážitek dostat se jako rozhodčí až na turnaj UFC? Kde a kdy to vlastně bylo?

Bylo to v roce 2019 na turnaji v Praze. Přiznám se, že jsem tuto nabídku rozhodovat v UFC chtěl nejprve odmítnout. Bylo mi tehdy 32 let a úplně jsem se na to necítil. Připadalo mi to stejné, jako kdyby měl jít zápasit do klece 18letý kluk. Měl jsem obavy, že bych tam zbytečně udělal nějakou chybu.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122990 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda musí mít MMA rozhodčí i zápasnické zkušenosti.
  • Zda se ho snažil někdo v minulosti uplatit.
  • Co všechno je podle něj ovlivňování rozhodčích.  
  • Ve které zemi měl během rozhodování strach o své zdraví. 
  • Proč nikdy nerozhodoval a ani nikdy rozhodovat nebude v Oktagonu.
Domů
Sdílet
Diskuse