Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tereza Šnajdrová
14. října 2022 v 10:25
Čas čtení 0:54

Za letošek vyhodíme 5,3 miliardy telefonů. Elektronického odpadu přibývá

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za letošek vyhodíme 5,3 miliardy telefonů. Elektronického odpadu přibývá
Zdroj: Unsplash/Ashkan Forouzani/volně k použití

Telefony budou vyhozeny bez toho, aniž by byly recyklovány. Podle WEEE stojíme před rostoucím ekologickým problémem, který souvisí s elektronickým odpadem.

Podle Mezinárodního fóra pro odpadní elektrická a elektronická zařízení (WEEE) letos vyhodíme dohromady 5,3 miliardy mobilních telefonů, které nebudou recyklovány. Odhad, který je založen na údajích o celosvětovém prodeji, poukazuje na rostoucí ekologický problém související s elektronickým odpadem, informují BBC a Young Post.

14. října 2022 v 8:31 Čas čtení 0:47 Netflix zavádí levnější předplatné s reklamou. K dispozici bude od 3. listopadu Netflix zavádí levnější předplatné s reklamou. K dispozici bude od 3. listopadu

Podle průzkumu WEEE si mnoho lidí staré telefony nechává a nerecykluje je. V přístrojích je přitom měď a kobalt, které je nutné vytěžit. „Lidé si obvykle neuvědomují, že všechny tyto zdánlivě bezvýznamné předměty mají velkou hodnotu a v celosvětovém měřítku představují obrovské objemy,“ uvedl generální ředitel WEEE Pascal Leroy.

Podle Leroye se odhaduje, že na světě existuje 16 miliard mobilních telefonů, přičemž jenom v Evropě se téměř třetina z nich nepoužívá. Hora elektrického a elektronického odpadu, který obsahuje pračky, toustovače nebo právě telefony, by do roku 2030 mohla narůst o 74 milionů tun odpadu ročně.

„Tato zařízení nabízejí mnoho důležitých zdrojů, které lze využít při výrobě nových elektronických zařízení nebo jiných zařízení, jako jsou větrné turbíny, baterie pro elektromobily nebo solární panely – to vše je zásadní pro ekologický digitální přechod k nízkouhlíkové společnosti,“ řekla Magdalena Charytanowicz z WEEE.

Řádně recyklováno je pouhých 17 % celosvětového elektronického odpadu. Mezinárodní telekomunikační unie OSN chce tento výsledek do příštího roku zvýšit na 30 %. „Lidem by se měly poskytnout sběrné boxy v supermarketech, vyzvedávání malých rozbitých spotřebičů při dodání nových nebo poštovní schránky pro odevzdávání drobného elektronického odpadu,“ zní z WEEE.

Domů
Sdílet
Diskuse