Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. října 2022 19:00
Čas čtení 1:12

Íránská válka proti ženám: Další mladá oběť ubita přímo ve škole

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Íránská válka proti ženám: Další mladá oběť ubita přímo ve škole
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images

Protirežimní protesty stojí život i mladé íránské dívky. Po šestnáctileté youtuberce Sarině Esmailzadeh se objevily zprávy o stejně staré zavražděné Asře Panahi, jež se měla stát obětí policejního zásahu ve škole ve městě Ardabíl.

Íránské bezpečnostní jednotky mají mít na svědomí další mladou oběť. Nové protesty se v zemi začaly šířit o víkendu kvůli smrti šestnáctileté Asry Panahi, jejíž smrt měla nastat poté, co odmítla zpívat prorežimní píseň v době policejního zásahu na střední škole v Ardabílu. Pokud žáci odmítli, byli biti. Panahi měla podlehnout svým zraněním v nemocnici, uvádí The Guardian.

18. října 2022 16:46 Čas čtení 1:03 Íránské lezkyni, jež v Soulu soutěžila bez hidžábu, měl být zabaven pas a mobil. Podle svého Instagramu odložila šátek neúmyslně Íránské lezkyni, jež v Soulu soutěžila bez hidžábu, měl být zabaven pas a mobil. Podle svého Instagramu odložila šátek neúmyslně

Detaily zveřejnila ardabílská školní rada učitelů na síti Telegram. Vtrhnutí íránských bezpečnostních složek do dívčí školy Shahed mělo proběhnout 13. října. Dívky však odmítly zpívat prorežimní píseň, která velebí duchovního vůdce Íránu Sajjida Alího Chameneího, a tak byly některé zbity. Část dívek skončila ve vězení, jiné byly zatčeny. Panahi nakonec tvrdému bití podlehla v nemocnici.

Íránské úřady nicméně odmítly, že by bezpečnostní složky měly se smrtí dospívající dívky cokoliv společného. Ve státní televizi se měl dokonce objevit muž, jenž proklamoval, že je dívčin strýček, a tvrdil, že dívka zemřela na vrozenou srdeční vadu.

Íránské ženy protestují od půlky září

Pahani se stala další z již mnoha obětí, které přišly o život ve spojení s protesty, jež v zemi panují od poloviny září. Tehdy jsme tě informovali o smrti dvaadvacetileté Mahsy Amini, která přišla o život kvůli tomu, že její pokrývka hlavy neodpovídala nastavenému striktnímu náboženskému standardu v zemi.

Íránské bezpečnostní složky ji zatkly a podle očitých svědků zbily. O tři dny později nakonec zemřela v nemocnici, dle policie kvůli „náhlým srdečním problémům“.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Od té doby se severovýchod země, hlavní město Teherán, ale i další města a oblasti bouří proti striktním pravidlům režimu. Na internetu se začala objevovat videa, na nichž ženy odkládají hidžáb, provolávají protirežimní hesla a protestují v ulicích. Proti nim stojí ozbrojenci střílející gumové projektily, policejní dodávky, v nichž jsou protestující biti, a i možnost potenciální násilné smrti.

Podle neziskové organizace Íránská lidská práva od začátku protestů zemřelo alespoň 215 lidí včetně 27 dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse