Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
24. října 2022 v 16:10
Čas čtení 1:05

Vyjednávání o pražské koalici se blíží do cíle, avšak stále není jisté, jak dopadne

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vyjednávání o pražské koalici se blíží do cíle, avšak stále není jisté, jak dopadne
Zdroj: SPOLU pro Prahu

Spolu chce většinu v radě a primátora, Piráti hodlají vyjednávat jako Aliance pro stabilitu.

V pondělí nebo úterý se budou scházet zástupci třech vyjednávacích týmů, které mohou potenciálně složit pražskou koalici. Vyjednávání, která se od voleb táhnou už celý měsíc, by tak konečně mohla mít výsledek a Pražané by mohli znát nové vedení města. 

Koalice Spolu před dvěma dny zveřejnila nabídku k jednání o uzavření koaliční smlouvy mezi Spolu pro Prahu, Piráty a STAN. Ta obsahuje konkrétní požadavky, za kterých by byla ochotna složit vedení Prahy. Ve svém návrhu si Spolu představuje většinu v radě města, tedy šest mandátů a zároveň post primátora. Konkrétně by podle nich měly být rozděleny mandáty následovně: tři pro ODS včetně pozice primátora, dva pro TOP 09 včetně náměstka primátora a jeden pro KDU-ČSL. Piráti by oproti tomu měli 3 mandáty a pozici 1. náměstka primátora a STAN 2 mandáty včetně pozice náměstka primátora. 

Zda se svým návrhem uskupení Spolu uspěje, zatím není zřejmé. Piráti se navrhují sejít v úterý, avšak trvají na tom, že budou vyjednávat jako celek v nedávno sestavené koalici Aliance pro stabilitu, kterou minulý týden složili s Praha sobě. Do ní také přizvali hnutí STAN. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Platí, že Piráti o pražské koalici nadále vyjednávají v rámci Aliance pro stabilitu o síle 24 zastupitelů. Nabízíme proto možnost využít plánovaný úterní termín setkání koalice Spolu k vícestrannému setkání za účasti stran Aliance stability a SPOLU, popřípadě i s hnutím STAN,“ uvedl na Twitteru současný primátor Zdeněk Hřib. 

Vyjednávaní začala ihned po volbách a dle Pirátů zatím stagnují na požadavku nemít v radě města nikoho, kdo by byl trestně stíhaný. Tuto podmínku nesplňuje čtyřka na kandidátce uskupení Spolu Jan Wolf (KDU-ČSL). Wolf je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.

Domů
Sdílet
Diskuse