Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 14:15
Čas čtení 1:27

Společnost Meta spustila českou stránku na Facebooku, nové sledující přivítal Bartoš

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Společnost Meta spustila českou stránku na Facebooku, nové sledující přivítal Bartoš
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše

Nepopsaný list, pouze jediné video, na kterém vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš vítá nové sledující české stránky společnosti Meta. To se úplně každému nelíbilo.

Společnost Meta oznámila, že má nově lokalizovanou facebookovou stránku i pro Českou republiku, na které bude veškerý publikovaný obsah stránky v češtině. Oznámila to v pondělí v tiskové zprávě. Veřejnost ale spíše než její vznik zaujal způsob prezentace stránky. V úplně prvním příspěvku totiž nevystoupil nikdo z firmy, ale český místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). 

8. ledna 2022 14:06 Čas čtení 0:42 Ivan Bartoš obhájil post šéfa Pirátů (Aktualizováno) Ivan Bartoš obhájil post šéfa Pirátů (Aktualizováno)

Meta se chce prostřednictvím nové stránky sblížit s partnery v České republice, k čemuž má pomoci „série veřejných programů, v rámci kterých bude s místními organizacemi diskutovat o budoucnosti a výzvách digitálního světa“.

„Těší nás, že zakládáme novou platformu, skrze kterou se budeme moci smysluplněji zapojit a reagovat na potřeby české občanské společnosti, akademiků, politiků a firem. Velký potenciál vidíme ve vzájemné výměně nápadů s partnery a doufáme, že naše aktivity přispívají k vzájemnému propojení lidí,“ řekl Public Policy Manager pro střední a východní Evropu společnosti Meta Patrik Tovaryš.

Stránku, která by měla odstartovat například debatou expertů o možnostech metaversa a virtuální reality, však na českém profilu firmy neodstartoval její zástupce či zaměstnanec, ale vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). V krátkém videu uvedl, jak je rád, že se Meta zaměřila na aktivity v Česku.

„Je to další krok k budování zodpovědné společnosti a on-line podnikání na internetu. Abychom toho dosáhli, musíme se zaměřit na zvyšování digitálních dovedností, ochranu soukromí, zmenšování digitální propasti, zamezení digitálnímu vyloučení a na boj s dezinformacemi i nezákonným obsahem,“ začal Bartoš.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Lídr Pirátské strany mluvil o nutnosti dodržování práv, které platí mimo virtuální svět i v on-line prostoru. Obzvlášť nyní, když se chystá metaverse. „Jak už tomu bývá, technologie jsou vždy napřed před regulací. Proto je spolupráce se soukromým sektorem při vytváření regulací naprosto zásadní,“ dodal.

Všude politika

Ne každému se však líbilo, že prakticky hlavní tváří při samotném spuštění stránky je politik z nejvyšších vládních míst. Spojení mohou indikovat potenciální střet zájmů mezi funkcionáři a soukromými společnostmi.

„Bylo by fajn, kdyby byl byznys apolitický. Politici by se stále neměli montovat do tržních mechanismů a firem, mají být nezávislé,“ stálo v prvním komentáři v historii stránky pod videem, který byl také prvním komentářem s kladnou reakcí. Přestože jsou dosud na stránce komentáře pouze čtyři, společnost na ně nereagovala.

Domů
Sdílet
Diskuse