Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. listopadu 2022 11:36
Čas čtení 1:04

Věstonická venuše pro každého. Muzeum prodává 3D kopie slavné sošky, první kusy se prodaly za dva dny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Věstonická venuše pro každého. Muzeum prodává 3D kopie slavné sošky, první kusy se prodaly za dva dny
Zdroj: Wikimedia Commons / Miroslav Zachoval / volně k užití

Kopie sošky jsou vyráběné z digitálního modelu, který vznikl na základě CT snímkování originálu.

Moravské zemské muzeum v Brně začalo prodávat Věstonické venuše. Přesněji jejich kopie, které archeologové vytvořili ve spolupráci s vědci. Teprve v úterý dalo muzeum do prodeje prvních padesát kusů, ve čtvrtek už byly všechny sošky z této limitované edice rozebrány. Další půjdou do prodeje před Vánoci.

Tajná receptura na výrobu 

„Dáváme do prodeje věrné kopie vyráběné z digitálního modelu, který vznikl na základě CT snímkování originálu, a to je převratná chvíle. Na základě dat z CT snímkování vznikl digitální model, ze kterého byl metodou 3D tisku vytvořen prototyp sloužící k výrobě kopií,“vysvětlil kurátor Věstonické venuše Petr Neruda. Celý proces je proti zneužití ošetřen smlouvou a každá kopie má své pořadové číslo.

Prototyp vytvořil sochař Jiří Pec. „Unikátnost kopií spočívá i v použitém materiálu. Směs se složením, barevností i váhou velmi blíží originálu, nebylo jednoduché ji vyladit. Nakonec se to ale podařilo, a vznikla tak tajná receptura na výrobu Věstonické venuše,“ popsal.

Padesát kopií se prodalo za pouhé dva dny. Muzeum ale slíbilo, že další emisi padesáti kusů lze očekávat před Vánoci. Rezervovat si je předem nebude možné. „Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinečný předmět doprovázející výstavu Nejstarší šperky a ozdoby těla, v rámci které je vystaven originál Věstonické venuše, bude možné další sérii kopií zakoupit opět pouze na pokladně Pavilonu Anthropos,“uvedlo muzeum.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Zpodobnění nahé ženy pochází z mladého paleolitu, datuje se do období 29 000–25 000 př. n. l. a je nejstarší známou keramickou soškou na světě. Jejím nálezem se tak vyvrátila domněnka, že lidé v paleolitu keramiku ještě neznali. Venuši objevil spolu s dalšími soškami zvířat tým archeologa Karla Absolona v Dolních Věstonicích v roce 1925.

Zpět
Sdílet
Diskuse