Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
4. listopadu 2022 17:45
Čas čtení 1:05

Vědci budou hledat vhodnou léčbu pro miminka s leukémií, chemoterapie u nich nebývá úspěšná

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci budou hledat vhodnou léčbu pro miminka s leukémií, chemoterapie u nich nebývá úspěšná
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Mezinárodní vědecký tým získal na výzkum finanční podporu pět set tisíc eur.

Nizozemský onkolog Rob Pieters představil svůj výzkum v oblasti léčby leukémie u dětí. Uvedl, že chemoterapie není z určitého důvodu u dětí do jednoho roku zcela úspěšná. Nyní vzniká mezinárodní tým, který se pokusí pro takto malé děti najít účinnější léčbu. 

Více než dvanáct milionů korun na výzkum

Jak uvádí TASR, rozdílná poškození či abnormality struktury DNA určují, jak děti s leukémií reagují na chemoterapii. Tato poškození zároveň úzce souvisí s věkem, ve kterém je dítěti rakovina diagnostikována. Děti do jednoho roku nereagují podle Pieterse na chemoterapii zcela úspěšně. V tak útlém věku se totiž vyskytuje specifická forma poškození DNA, která způsobuje agresivní leukémii.

Leukémie čili rakovina krve je nejčastějším druhem rakoviny u dětí. Ze všech diagnostikovaných případů tohoto zhoubného onemocnění tvoří leukémie až 25 procent. Zároveň jde o druh rakoviny, u které existuje vyšší šance na úplné vyléčení.

Některé abnormality struktury DNA způsobují podle výzkumníka velmi agresivní formu leukémie, která nereaguje na chemoterapii, proto musí onkologové u těchto pacientů využívat jiné způsoby léčby. Účinnou se podle něj ukázala například imunoterapie – druh léčby rakoviny, při které se využívá pacientův vlastní imunitní systém a protilátky, které cíleně působí v rakovinných buňkách.

30. října 2022 16:00 Čas čtení 7:58 Je mi líto, že jsme se nepoznaly. Tři ženy o ztrátě miminka Je mi líto, že jsme se nepoznaly. Tři ženy o ztrátě miminka

Pietersův kolega Ron Stam povede nově vznikající mezinárodní tým, který bude vysoce rizikovou leukémii u malých dětí zkoumat a pokusí se pro ně najít nejvhodnější léčbu. Nizozemští onkologové spojí síly se svými kolegy a kolegyněmi ve Velké Británii, Itálii a Španělsku. Kromě hledání vhodného léku se týmy zaměří také na výzkum, jehož cílem bude snížit riziko návratu rakoviny po léčbě. Díky programu Fight Kids Cancer získali vědci na svůj výzkum pět set tisíc eur, v přepočtu tedy více než dvanáct milionů korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse