Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
9. listopadu 2022 21:50
Čas čtení 3:56

Bojíme se o své děti, musí se změnit zákony, říkají rodiče queer dětí po událostech v Bratislavě

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Bojíme se o své děti, musí se změnit zákony, říkají rodiče queer dětí po událostech v Bratislavě
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Před slovenskou ambasádou v Praze se ve středu sešli rodiče queer dětí. Po bratislavských útocích totiž mnoho z nich pociťuje strach o své děti více než kdy předtím a apeluje na politiky, aby přijali zákony na ochranu LGBT+ lidí a jejich rodin.

Už téměř před měsícem celým Českem i Slovenskem otřásl útok v bratislavském baru Tepláreň, který byl motivovaný nenávistí vůči LGBT+ komunitě a během něhož přišli o život dva mladí lidé. Prvotní šok pominul, pachuť celého činu na queer lidi ale stále silně působí. Někteří LGBT+ lidé mají větší strach o své bezpečí, strach o ně ale přechází i na jejich blízké. 

Queer rodiče mají nyní oprávněné obavy o bezpečí svých dětí. Kladou si otázky, zda hrozí jejich dítěti ve škole šikana kvůli jeho orientaci, zda jej někdo bude slovně či fyzicky napadat na ulici, zda je jejich dítě v bezpečí.

Právě tyto obavy a zkušenosti se ve středu devátého listopadu rozhodli rodiče sdílet před slovenskou ambasádou v Praze. Akci pořádala organizace Prague Pride ve spolupráci s poradnou Sbarvouven.cz. 

„Strach o své děti máme od chvíle, kdy se nám vyoutovaly. Jsme si vědomi toho, že v české společnosti budou potkávat jedince, kterým jejich jinakost vadí. A někteří z takových lidí nemají daleko k agresi,“ uvádí Prague Pride záminku ke svolání tohoto setkání. 

„Vždy, když naše LGBTIQ+ děti odcházejí z domu, si přejeme, aby se v pořádku vrátily. Je to vedle běžné rodičovské starosti jeden strach navíc, který máme jen my. A trvá, ať je našemu dítěti 11 let, nebo čtyřicet,“ doplňuje. 

Před ambasádu přišlo kromě rodičů queer dětí i několik známých osobností. Mezi nimi byl například herec Daniel Krejčík v doprovodu své maminky, moderátorka Lejla Abbasová, novinář David Vaníček z influencerského dua Dva tátové či herec Jiří Štrébl se synem Edou. Celou akcí provázela moderátorka Ester Janečková a o hudební program se postarala zpěvačka Lucia Šoralová a Michal Šťulík, který Luciu doprovázel na akordeon.

Queer je zastřešující označení pro všechny osoby, jejichž identita je jiná než většinová. Používá se jako ekvivalent ke zkratce LGBT+, která rovněž zahrnuje celé spektrum sexuálních orientací a genderových identit. 

Zákony mohou zachránit život

Rodiče před ambasádou chtěli politikům i političkám vyslat jasný signál, že stojí za otevřenou výzvou pro Parlament a Poslaneckou sněmovnu ČR. „Jsem ráda, že tu dnes slyšíme hlasy rodičů queer lidí, jelikož je to skupina, která se ve veřejné debatě často opomíjí,“ řekla Adéla Horáková, právnička z iniciativy Jsme fér. 

„Události v Bratislavě ukazují jasnou věc, a to sice, že Matúš a Juraj byli zákony považováni za občany druhé kategorie. V takové společnosti žijeme i my a na zákonech záleží. Motivují lidi a vysílají signály, jak se společnost k LGBT lidem staví,“ dodává s apelem na to, aby lidé podepsali otevřenou výzvu pro české političky a politiky. 


Právě nerovné vnímání queer lidí v české společnosti silně vnímají všichni přítomní řečníci a řečnice. „I když se o České republice říká, že je k LGBT lidem tolerantní, k respektu to má daleko. Po bratislavském útoku bylo na české politické scéně až příliš ticho a na sociálních sítích mnoho bagatelizujících, či dokonce souhlasných reakcí,“ řekla ve svém proslovu psycholožka poradny Sbarvouven Irena Smetáčková. 

Jak krutá umí společnost ke queer lidem být, na vlastní kůži pocítila Svatava Havlíčková. Jedno z jejích osmi dětí, čtrnáctiletý syn Filip, totiž před osmi lety spáchal sebevraždu. „V dopise na rozloučenou nám vysvětlil, že to udělal proto, že je gay a nechce a nemůže žít v této společnosti, která lidem nedává stejná práva. Chtěl, aby jeho smrt přispěla k větší rovnoprávnosti,“ říká Svatava se slzami v očích. 


„Často jsme slyšeli, že se už queer lidem dnes nic neděje, mohou uzavírat registrovaná partnerství a nikdo jim neubližuje, tak co by ještě chtěli. Ale až po jeho smrti jsem začala chápat, jak se musel ve společnosti cítit,“ dodává třesoucím se hlasem. Dav při jejím projevu mlčí a většina lidí sklápí oči k zemi, někteří si také utírají slzy. 


„Vím, že i maminky Matúše a Juraje zažívají podobnou bolest, jakou zažívám já. Je nutné, aby se změnily zákony. Aby lidé, jako byl můj Filip a jako byli i Juraj a Matúš, cítili, že jsou rovnoprávnými občany a členy společnosti,“ říká v závěru. 

Aby se rodiče nemuseli bát

Bratislavské události ale v rodičích queer dětí vyvolaly pocity strachu, který mnozí z nich už dlouhou dobu nezažili. „Najednou mě ochromil strach, že i můj syn může být v ohrožení, že mu ublíží někdo, kdo nenávidí LGBT komunitu,“ říká další z řečnic, Jana Soukupová. 


Podobné pocity popisuje i herec Jiří Štrébl, který dorazil se svým synem Edou. „Před pár dny jsem Edovi volal a on mi řekl, že je právě v Bratislavě před Teplárnou. Řeknu vám, to se nedalo popsat. Měl jsem strašný strach,“ říká herec se slzami na krajíčku a smutně se dívá na Edu, který otce po chvíli pohladí po rameni. 


Ačkoliv na celou akci dorazily jen nižší desítky lidí, všude byla znatelná intimní a podpůrná atmosféra. Mnoho účastníků se po skončení odebralo zapálit před ambasádu svíčku, někteří vyjadřovali slova podpory a díků řečníkům. Jiní přítomní rodiče k sobě jen tiše tiskli své děti. Ve tvářích všech rodičů byly ale znát obavy. 

„Chtěla bych, aby se rodiče nemuseli bát. Mít strach o své dítě je běžné, ale strach rodiče, který má trochu jiné dítě, a i přesto – nebo spíše právě proto – ho bezmezně miluje, je obrovský. Já jsem naštěstí nezažila to, že bych o své dítě přišla, ale mám obrovský strach a má ho i velké množství dalších rodičů,“ říká i maminka herce Daniela Krejčíka. Ten ji celý proslov drží za ruku a dojatě pozoruje. 


„Hrál jsem před pár dny v Bratislavě jednu divadelní hru, která končí slovy: ‚To děti mění své rodiče, a ne naopak.‘ A to jsou právě slova, která by měla zaznít i na této akci,“ uzavírá Krejčík. 


Reportáž jsme přinesli také z akce Společně proti nenávisti, která proběhla na začátku listopadu a byla přímou reakcí na události v Bratislavě. 

 

Zpět
Sdílet
Diskuse