Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Braun.
7. prosince 2022 11:30
Čas čtení 4:43
Sponzorovaný obsah

Proč se lidé začali vyholovat a dělají to dodnes. Holení bylo tabu, základ hygieny i módní hit

Proč se lidé začali vyholovat a dělají to dodnes. Holení bylo tabu, základ hygieny i módní hit
Zdroj: Braun
ZAJÍMAVOSTI EPILACE HISTORIE HOLENÍ
Uložit Uložené

Válka, móda i známý časopis. To vše ovlivnilo, proč se zbavujeme chloupků na těle.

Žiletky, holicí strojky, voskové pásky, laser či domácí IPL. Způsobů, jak se zbavit nežádoucích chloupků, je v současnosti mnoho a vybere si opravdu každý. Ochlupení si však odstraňovali už lidé ve starověku. Tenkrát ale neměli k dispozici moderní vychytávky, a tak si museli vystačit s horkou lampou nebo popelem, což často končilo popáleninami a poraněním pokožky. Přečti si, jak se vyvíjely trendy v pánském a dámském holení napříč věky. 

Holit, či neholit. To je, oč tu běží

Hladká pokožka bez chloupků je dnes u žen i u mužů v podstatě hygienickým standardem. Ale ne vždy tomu tak bylo. Trendy v holení a neholení se v průběhu staletí zásadně měnily. Ačkoliv jsou chlupy v určitých partiích stále mimo společenskou normu, začínají se objevovat názory, které propagují přírodní vzhled.

O to, zda je lepší nechat si přírodní ochlupení, či se ho zbavit, se přou i odborníci. Jeden z pohledů upřednostňuje ponechat chlupy v podpaží a intimních partiích, protože vytvářejí zápach, který je podmínkou přirozené reprodukce. Druhý pohled však říká, že se lidé s vyholenými genitáliemi cítí sebevědomější a krásnější. Objevuje se dokonce názor, že mužské intimní partie vypadají po oholení větší.

podpaží, holení
Zdroj: Pixabay/nicolagiordano

Zastánců hladké pokožky je však stále více než těch, kteří preferují přirozené ochlupení. V dnešní době nám navíc odstraňování chloupků usnadňují moderní technologie. Od nebezpečných středověkých metod jsme se dostali až k populárním IPL technologiím, které jsou bezbolestné, pohodlné a především dlouhotrvající. IPL přístroj Braun Silk-Expert Pro 5 zaručí hladkou pokožku až na 6 měsíců a první výsledky jsou vidět už po 4 týdnech používání. Díky systému na rozpoznání odstínu pleti a třem režimům citlivosti pro snížení intenzity světla je šetrný k pokožce. Nastavitelné hlavice umožňují pohodlné ošetření na obličeji, podpaží i v oblasti bikin. A kdyby náhodou nesplnil očekávání, lze ho do 60 dní vrátit a dostat zpět plnou cenu. 

nakupuj braun silk-expert pro 5

IPL není jen ženskou záležitostí, větší oblibu si získává i u mužů. Ti však stále preferují holicí strojky a zastřihovače, se kterými si doma upraví vousy tak, aby vypadaly jako z barber shopu. Součástí holicího strojku Braun Series 9 Pro je zastřihovač, který si poradí s různými typy vousů, takže není potřeba žádná místa holit opakovaně. Je vybaven čisticí stanicí SmartCare Center, která strojek hygienicky vyčistí, promaže břit, vysuší a dobije. Díky nabíjecímu pouzdru PowerCase ho lze pohodlně používat i tam, kde není elektřina. S těmito technologiemi je pro nás na rozdíl od lidí, kteří žili v dávných dobách, úprava chloupků a vousů vlastně radost.

nakupuj braun series 9 pro
braun, holicí strojek
Zdroj: Braun

Za hladkou kůži se platilo krví

Lidé v pravěku sice ještě neměli IPL technologii, ale jestli si představuješ, že chodili zarostlí jako mamuti, vyvedeme tě z omylu. Jeskynní malby ukazují, že si pravěcí lidé zkracovali vousy pomocí pazourků a lastur. Důvodem však nebyl jejich vzhled, ale rituální úkony. 

Ve velkém se začalo s odstraňováním chloupků ve starověkém Egyptě, kde mělo holení estetický i hygienický význam a lidé s ochlupením se považovali za nečisté. Faraonové a příslušníci vyšší společnosti se zbavovali chlupů po celém těle s výjimkou řas, obočí a faraonské bradky. Používali k tomu bronzové břitvy a vosk připravený z cukru.

starověký egypt
Zdroj: Unsplash/British Library

Poněkud ostřejší metody volili ve starověkém Řecku, kde byla hladká pokožka výsadou kurtizán a dam z vyšší společnosti. Za krásu však ženy platily doslova vlastní krví. Přebytečné chloupky se nebály sežehnout lampou či horkým popelem. Muži na tom nebyli o nic lépe. Bez krve se totiž neobešla ani návštěva lazebníka, který starodávnou železnou břitvou často zákazníky pořezal. 

O něco mírnější metody používaly dámy ve starověkém Římě. Chloupky odstraňovaly pomocí starodávné pinzety a speciálních krémů, které obsahovaly pryskyřici a podivné přísady jako kozí žluč nebo netopýří krev.  

První žiletka a vliv války na lidské ochlupení

Další velký zvrat v oblasti holení přineslo 18. století. V roce 1760 vynalezl francouzský holič Jean Jacques Perret první holicí strojek. O 84 let později pak americký lékař Felix Gouraud namíchal první moderní depilační krém, který pomáhal odstranit chloupky z čela, pod nosem, na pažích a na rukou. Lahvička stála jeden dolar, což na tehdejší poměry představovalo zhruba částku pět set korun.

Největší změny se však udály na začátku století dvacátého. V roce 1901 podal podnikatel Kimg Cap Gillette návrh na schválení patentu pro první jednorázovou žiletku, která se o dva roky později stala obrovským hitem.

žiletka
Zdroj: Unsplash/Hamid Roshaan

V té době bylo holení výhradně výsadou mužů. Návštěva holiče se u nich dokonce považovala za znak jakéhosi společenského postavení. Když v roce 1915 spatřila světlo světa první dámská žiletka, nesetkala se s úspěchem. Ženy se styděly ji kupovat, aby si o nich společnost nepomyslela něco špatného. 

Tabu se podařilo zlomit v období první světové války, kdy žiletky zažily svůj největší rozmach. Používaly se jako prevence proti vším a hmyzu, který se množil mezi vojáky v zákopech. Díky masivní reklamě rázem žiletka nechyběla v koupelně žádného gentlemana. A právě tam je, zpočátku tajně, začaly používat i ženy. 

Nejprve si začaly holit podpaží, což má na svědomí hlavně časopis Harper's Bazaar. V roce 1915 otiskl na titulku fotku ženy v šatech bez rukávů s oholeným podpažím, a nastavil tak nový standard v péči o ženské tělo.

A kde se vzal trend holení nohou? Za hladké nožky může druhá světová válka. Než vypukla, schovávaly dámy chloupky pod nylonové punčochy. Ve válečném období však nylon používala armáda k výrobě padáků a na módní výstřelky už nezbýval. Řešením byly tekuté punčochy, ty však držely pouze na hladce oholených nohách. Svůj podíl na tom rozhodně měl i trend většího odhalování a rozmach krátkých sukní.

žiletka, holení
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

Návrat k bolestivým metodám

S emancipací a příchodem hippies v 70. letech se objevovala hnutí, která vyzývala ženy, aby se přestaly holit a převzaly tak opět vládu na svým tělem. Z hladké pokožky se však stal standard, který trvá dodnes. Koncem 20. století se k podpaží a nohám přidaly i ženské intimní partie. Pomohl tomu i populární seriál Sex ve městě, kde hlavní hrdinka podstoupila brazilskou depilaci. Následně tento hit podpořily Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham a další celebrity.

Ale jde to i bezbolestně

Tuto bolestivou technologii ale nahradily lasery a IPL technologie, kterými lze dosáhnout bez bolesti ještě lepšího efektu. IPL epilátor Braun Silk-Expert Pro 5 ti v pohodlí domova pomůže dosáhnout dokonale hladké pokožky v různých partiích. Nahradil tak mnohé kdysi bolestivé návštěvy salonů. Stačí ho použít čtyřikrát do měsíce a uvidíš první výsledky. Díky funkci rozpoznávání tónu pokožky přizpůsobuje záblesky tak, aby bylo odstraňování chloupků co nejbezpečnější a nejúčinnější. Speciálně upravené hlavice si poradí s intimními partiemi, oblastí bikin, nohami, ale i obličejem, oblastí zad či podpažím. Je vhodný nejen pro ženy, ale i muže.

Jak šel čas s vousy a ochlupením

Mužské tradice v odstraňování vousů byly v průběhu staletí poněkud stabilnější. Svůj zvyk chodit s upravenými vousy si pánové ponechali až dodnes. K péči o tvář se jim však přidalo také holení intimních partií, hrudi a zad, výjimkou nejsou ani oholené pánské nohy.

Jak šel čas s trendy v odstraňování chloupků:
  • pravěk – vytrhávání vousů pomocí lastur a pazourků
  • starověký Egypt – cukrový vosk a první bronzové břitvy
  • 1760 – vynález prvního holicího strojku
  • 1844 – první moderní depilační krém
  • 1902 – první žiletka na trhu
  • 1980 – brazilská depilace
  • 1990 – laserová depilace
  • 2000 – IPL pro domácí použití
Domů
Sdílet
Diskuse