Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 1:33

Zeman podepsal milost pro manžele z Polska odsouzené za prodej ayahuascy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman podepsal milost pro manžele z Polska odsouzené za prodej ayahuascy
Zdroj: se souhlasem Kauzy ayahuasca

V tiskovém prohlášení, které sdílel mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček, je uvedeno, že kromě dvojice dostal milost i třetí společník v kauze, který nápoj dovážel.

Miloš Zeman udělil milost všem třem lidem, kteří byli v rámci kauzy ohledně prodeje omamného nápoje ayahuasca odsouzeni. Zneplatnil nepodmíněný trest pro polské manžele Jaroslawa a Karolínu Kordysovy na osm let, propadnutí věci i trest vyhoštění. Řidiči a dovozci nápoje Petru Kanawkovi byl zase zrušen podmíněný trest i tříleté vyhoštění. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

19. října 2022 14:34 Čas čtení 2:03 Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy

Kauzu ayahuasca, jak se přezdívá tomuto případu v médiích, pokryl i Refresher. Jak jsme tě informovali, ostravský soud nejprve poslal manžele za rituály s nápojem z peruánských lián s látkou DMT, která je v Česku brána jako droga, na 5 a půl roku do vězení. Po odvolání ale olomoucký soud trest ještě zvýšil na minimální sazbu tohoto trestného činu, tedy 8 let.

Odsouzení vzbudilo vlnu nevole i u odborné české společnosti. Jak například uvedl Matěj Hollan, člen Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, i další odborníci z Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, ayahuasca by měla být dekriminalizována. A to zejména proto, že na ní nevzniká závislost a nezpůsobuje zdravotní rizika.

Na druhou stranu mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání, čímž se prakticky řadí mezi psychedelika. 

Za milost Poláků se přimluvil i ministr spravedlnosti

Českým politikům se také rozsudek soudu nelíbil. Nejprve se jednalo o poslance Pirátů Jakuba Michálka, za odsouzené orodoval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten nakonec jednal s prezidentem o jejich možném omilostnění.

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal na Twitter. Milost byla veřejnosti oznámena ve středu.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Prezident republiky prominul omilostněným manželům nevykonané zbytky nepodmíněných trestů odnětí svobody, vyhoštění z území České republiky na dobu neurčitou a propadnutí věci. Třetímu omilostněnému prominul podmíněný trest odnětí svobody a trest vyhoštění z území České republiky na dobu 3 let. Uvedené tresty byly všem omilostněným uloženy za spáchání trestných činů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ napsal Ovčáček.

„Prezident republiky vzal při svém rozhodnutí v úvahu především nepřiměřenou výši trestů neodpovídající míře společenské nebezpečnosti omilostněných skutků,“ dodal s tím, že prezident prý přihlédl k hlasům odborníků jako „bývalého prezidenta Polské republiky Aleksandera Kwaśniewského, národního koordinátora pro protidrogovou politiku, generální konzulky Polské republiky, starostky obce z místa posledního bydliště odsouzených manželů a doktora Pavla Béma“.

Domů
Sdílet
Diskuse