Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. listopadu 2022 15:00
Čas čtení 1:33

Zeman podepsal milost pro manžele z Polska odsouzené za prodej ayahuascy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman podepsal milost pro manžele z Polska odsouzené za prodej ayahuascy
Zdroj: se souhlasem Kauzy ayahuasca

V tiskovém prohlášení, které sdílel mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček, je uvedeno, že kromě dvojice dostal milost i třetí společník v kauze, který nápoj dovážel.

Miloš Zeman udělil milost všem třem lidem, kteří byli v rámci kauzy ohledně prodeje omamného nápoje ayahuasca odsouzeni. Zneplatnil nepodmíněný trest pro polské manžele Jaroslawa a Karolínu Kordysovy na osm let, propadnutí věci i trest vyhoštění. Řidiči a dovozci nápoje Petru Kanawkovi byl zase zrušen podmíněný trest i tříleté vyhoštění. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

19. října 2022 14:34 Čas čtení 2:03 Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy Olomoucký soud odsoudil manžele z Polska na 8 let za prodej ayahuascy

Kauzu ayahuasca, jak se přezdívá tomuto případu v médiích, pokryl i Refresher. Jak jsme tě informovali, ostravský soud nejprve poslal manžele za rituály s nápojem z peruánských lián s látkou DMT, která je v Česku brána jako droga, na 5 a půl roku do vězení. Po odvolání ale olomoucký soud trest ještě zvýšil na minimální sazbu tohoto trestného činu, tedy 8 let.

Odsouzení vzbudilo vlnu nevole i u odborné české společnosti. Jak například uvedl Matěj Hollan, člen Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, i další odborníci z Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, ayahuasca by měla být dekriminalizována. A to zejména proto, že na ní nevzniká závislost a nezpůsobuje zdravotní rizika.

Na druhou stranu mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání, čímž se prakticky řadí mezi psychedelika. 

Za milost Poláků se přimluvil i ministr spravedlnosti

Českým politikům se také rozsudek soudu nelíbil. Nejprve se jednalo o poslance Pirátů Jakuba Michálka, za odsouzené orodoval i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten nakonec jednal s prezidentem o jejich možném omilostnění.

„S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko,“ napsal na Twitter. Milost byla veřejnosti oznámena ve středu.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

„Prezident republiky prominul omilostněným manželům nevykonané zbytky nepodmíněných trestů odnětí svobody, vyhoštění z území České republiky na dobu neurčitou a propadnutí věci. Třetímu omilostněnému prominul podmíněný trest odnětí svobody a trest vyhoštění z území České republiky na dobu 3 let. Uvedené tresty byly všem omilostněným uloženy za spáchání trestných činů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ napsal Ovčáček.

„Prezident republiky vzal při svém rozhodnutí v úvahu především nepřiměřenou výši trestů neodpovídající míře společenské nebezpečnosti omilostněných skutků,“ dodal s tím, že prezident prý přihlédl k hlasům odborníků jako „bývalého prezidenta Polské republiky Aleksandera Kwaśniewského, národního koordinátora pro protidrogovou politiku, generální konzulky Polské republiky, starostky obce z místa posledního bydliště odsouzených manželů a doktora Pavla Béma“.

Domů
Sdílet
Diskuse