Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
25. listopadu 2022 11:11
Čas čtení 3:22

Dnes je Mezinárodní den proti násilí na ženách. ROSA připomíná zavražděné Tichými svědkyněmi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes je Mezinárodní den proti násilí na ženách. ROSA připomíná zavražděné Tichými svědkyněmi
Zdroj: Unsplash/Sinitta Leunen/volně k užití

Femicidy, vraždy žen a rodově podmíněné násilí nejsou bohužel ničím neobvyklým ani v Česku. Nezisková organizace ROSA – centrum pro ženy si proto každý 25. listopad, na Mezinárodní den proti násilí na ženách, připomíná případy femicid za poslední rok.

„Žena, 32 let, ubitá partnerem u Temelína. Soužití trvalo 10 let. Muž ji bil opakovaně kabelem od počítače, násadou od koštěte, opařil ji předtím horkou vodou, tahal za vlasy, a to několik hodin,“ to je jeden z mrazivých příběhů tzv. Tiché svědkyně, které každoročně na Mezinárodní den proti násilí na ženách zveřejňuje nezisková organizace ROSA. Jedná se o příběhy obětí femicid, tedy vražd žen z důvodu, že jde o ženy, které se staly jen za tento rok.

Podle organizace, která sdílela svůj příspěvek na Facebooku, takto za tento rok zemřela dvacítka žen. Centrum pro ženy mapuje femicidy již od roku 2003.

25. listopadu 2021 14:18 Čas čtení 2:03 Násilí na ženách je každodenní realitou v Česku. Popisujeme, jak jej řešit a kde vyhledat pomoc Násilí na ženách je každodenní realitou v Česku. Popisujeme, jak jej řešit a kde vyhledat pomoc

Každé jedné ženě, která byla takto zavražděna, je věnována červená silueta. „Červené siluety Tichých svědkyň vypovídají o skutečných příbězích žen, které byly zavražděny rukou svého nejbližšího – manžela, partnera, druha. Každoročně několik desítek žen umírá zbytečně rukou svého partnera v důsledku domácího násilí,“ napsala ROSA.

Femicidu jako takovou osvětluje také článek Seznamu Zpráv, který se před dvěma lety vraždám žen proto, že jsou ženy, věnoval. „Jedná se o nejvyšší formu diskriminace a násilí páchaného na této části populace. Odborníci rozlišují několik typů femicid, a to třeba v ohledu na vztah pachatele k oběti i na okolnosti, při nichž k nim došlo,“ uvádí.

Anketa:
Víš, jak pomoct kamarádce, která se ocitla v násilném vztahu?
Určitě, mám to hodně načteného a vím, koho kontaktovat.
Něco málo tuším.
Nemám ponětí.
Určitě, mám to hodně načteného a vím, koho kontaktovat.
33 %
Něco málo tuším.
40 %
Nemám ponětí.
27 %

Dle organizace Femicide in Canada je lze rozdělit na femicidy s pachatelem v partnerském vztahu k oběti a mimo vztah. Co se okolností týče pak na násilí páchané na ženách při ozbrojených konfliktech, kulturně podmíněné vraždy žen nebo případy, kdy se nějaká žena stala „vedlejší“ obětí vraždy jiné ženy. Existují ale i další druhy jako transfobní a lesbofobní femicidy se sexuálním podtextem nebo vraždy vyústěné z organizovaného zločinu.

Kam se obrátit o pomoc:

Bílý kruh bezpečí
nepřetržitá telefonická linka pro pomoc obětem domácího násilí
Tel. 251 511 313
E-mail: [email protected]
www.domacinasili.cz

Krizové centrum RIAPS
NONATOP telefonická linka důvěry
Tel. 222 586 768
E-mail: [email protected]
www.csspraha.cz/krizove-centrum-riaps.html

ROSA – centrum pro týrané a osamělé ženy
Tel. 241 432 466, SOS tel. 602 246 102 (po–pá 9–18 h)
E-mail: [email protected]
www.rosa-os.cz

ProFem, o.p.s.
Tel. 224 910 744
E-mail: [email protected]
www.profem.cz

Kopance, šlapání, bodání, střelba

O podobných vraždách většinou během roku slyšíme, ale neuvědomíme si jejich motiv. Proto je organizace zmiňuje. „Renata, 21 let, byla ubodána po rozchodu svým partnerem v červenci 2022. Motivem byl zřejmě podle tisku rozchod, který muž neunesl. Muž spáchal sebevraždu a zemřel po převozu do nemocnice,“ uvádí další z příběhů. 

Častou nejsou ušetřeny ani malé děti. „Žena, 39 let, a 2 nezletilé holčičky byly manželem zastřeleny v Měšicích u Prahy 26. září. Muž legálně drženou zbraní poté spáchal sebevraždu. Prvotní šetření ukázalo, že za vším mohou stát partnerské neshody. Kriminalisté se případem i nadále zabývají, jelikož ale střelec obrátil zbraň proti sobě, dá se očekávat, že případ odloží,“ vypráví další smutný osud.

27. září 2022 15:51 Čas čtení 0:33 Muž z Měšic zastřelil svou manželku i děti. Pak zbraň obrátil proti sobě Muž z Měšic zastřelil svou manželku i děti. Pak zbraň obrátil proti sobě

S podobnými případy se každopádně setkáváme i u žen ve starším věku. „Žena, 66 let, byla zavražděna synem 30. března ve Vysokém Mýtě. Muž byl podle policie asi rok bez práce, dlouhodobě žil s matkou, nebyl ženatý, neměl děti. S matkou se hádali, protože ztratil práci a nepřispíval na domácnost. Syn matku podle policie pobodal nožem, zranění byla vážná a žena nepřežila. Muž se měl následně pokusit o sebevraždu, bodl se několikrát do břicha. Pak odešel z místa vraždy a šel se udat na policii,“ zmiňuje.

Femicida je světový problém

ROSA s tímto projektem nepřišla sama od sebe, organizace se přidala k projektu The Silent Witness (odtud Tiché svědkyně), jejž v roce 1990 odstartovala ve státě Minnesota ve Spojených státech iniciativa umělkyň, které si připomínaly život 26 žen, které byly zavražděny svými partnery.

Bohužel se femicidy stále objevují v hojném počtu. Více než pět žen a dívek bylo každou hodinu v roce 2021 zabito rukou člena své rodiny, vyplynulo podle nových údajů Organizace spojených národů (OSN) o femicidě. Informovala o tom agentura TASR.

Středeční zpráva uvádí, že 45 tisíc žen a dívek, tedy více než polovina (56 procent) z celkového počtu 81 100 zavražděných během loňského roku, zahynulo rukou svého manžela či partnera nebo rukou nějakého příbuzného. Čísla jsou podle OSN „alarmující“, skutečné počty případů femicidy jsou však pravděpodobně mnohem vyšší.

Zhruba čtyři případy vraždy z deseti se loni nepovažovaly za femicidu z důvodu nedostatečných údajů.

Loni byl nejvyšší počet vražd ze strany příbuzných v Asii, kde tak zemřelo 17 800 žen. Výzkum však ukázal, že ženy a dívky v Africe byly více vystaveny riziku zabití rodinnými příslušníky. „Potřebujeme společné úsilí společnosti, která naplňuje práva žen a dívek, aby se cítily a byly v bezpečí – doma, na ulicích a všude jinde,“ zmínila výkonná ředitelka organizace Ženy OSN Sima Bahous.

Víš, že... nejrizikovější moment pro ženu v násilném vztahu je, když se z něj rozhodne odejít? Ve Spojených státech výzkumy ukazují, že ženy, které opustí své násilné partnery, mají o 75 % vyšší riziko, že budou bývalým partnerem zavražděny, než ty, které zůstanou.


Pokud se někde objeví byť jen náznaky toho, že by mohlo k domácímu, sexuálnímu či jinému podobně motivovanému násilí dojít, je dobré tomu zabránit v počátku a neprodleně kontaktovat instituce, které mohou pomoci a zabránit tak případné femicidě či jinému trestnému činu. Kontakty nalezneš v šedém boxu výše.

Tématu násilí na ženách, sexuálního násilí nebo domácího násilí jsme se intenzivně věnovali již dříve. Více článků najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse