Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 14:18
Čas čtení 2:03
Radim Šlechta

Násilí na ženách je každodenní realitou v Česku. Popisujeme, jak jej řešit a kde vyhledat pomoc

Násilí na ženách je každodenní realitou v Česku. Popisujeme, jak jej řešit a kde vyhledat pomoc
Zdroj: Pexels / Anete Lusina
NEWS
Uložit Uložené

Od roku 1999 existuje Mezinárodní den boje proti násilí na ženách. Přesto se s ním velká část žen stále setkává. Existují ale způsoby, jak se proti němu bránit i platformy pro pomoc.

Na 25. listopadu každoročně připadá Mezinárodní den proti násilí na ženách. OSN jej vyhlásila již v roce 1999. S domácím násilím se ženy setkávají ve velké míře. Podle analýzy WHO, která zkoumala studie od roku 2000 do roku 2018, se s určitou formou násilí – fyzického nebo psychického – setká téměř každá třetí žena z členských zemí OSN. 

Situace okolo domácího násilí se navíc podle OSN zhoršila společně s pandemií kvůli tomu, že oba partneři tráví více času doma kvůli vládním opatřením napříč světem. Součástí násilí vůči ženám je i sexuální obtěžování. Jen ve veřejné dopravě se s ním v různých formách setkává 50 % žen v České republice

Doporučeno
Až 80 % obětí sexuálního násilí zná pachatele. Často je jím někdo z rodiny, kolegů či „kamarád“, říká ředitelka proFemu (Rozhovor) Až 80 % obětí sexuálního násilí zná pachatele. Často je jím někdo z rodiny, kolegů či „kamarád“, říká ředitelka proFemu (Rozhovor) 23. listopadu 2021 13:30

Ženám v tíživých situacích v Česku pomáhá například nezisková organizace Koalice NeNa, na kterou je možné se obrátit. Pomáhá také organizace ROSA, která na stránkách ukazuje způsoby, jak násilí řešit. Nejdůležitější krok je říci si o pomoc. Často je to ale běh na dlouhou trať.

Domů
Sdílet
Diskuse