Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2021 13:30
Čas čtení 11:20
Tereza Šnajdrová

Až 80 % obětí sexuálního násilí zná pachatele. Často je jím někdo z rodiny, kolegů či „kamarád“, říká ředitelka proFemu (Rozhovor)

Až 80 % obětí sexuálního násilí zná pachatele. Často je jím někdo z rodiny, kolegů či „kamarád“, říká ředitelka proFemu (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Jitky Polákové
REFRESHER SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

S ředitelkou organizace proFem Jitkou Polákovou o obětech sexuálního napadení, pomoci, kterou jim proFem nabízí, i právech, o nichž oběti často nevědí.

Víš, že v Česku každoročně dojde až k 12 000 případů znásilnění? Nahlášeno policii je pouze malé procento z nich a oběti sexuálních útoků se s traumatizujícím zážitkem mnohdy vypořádávají samy, neboť kolikrát ani neví, koho mohou požádat o pomoc.

REFRESHER proto přináší rozhovor s ředitelkou organizace proFem Jitkou Polákovou, s níž jsme si povídali o tom, jak se vyvarovat sekundární viktimizaci oběti, co můžeš udělat v případě, že se někdo z tvého okolí stane obětí sexuálního napadení a probrali jsme i důležitá práva, která může oběť využít a mnohdy o tom ani netuší.

Doporučeno
Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) Nelu v roce 2017 napadl a znásilnil soused. O dva roky později se pokusila o sebevraždu, protože nevěřila, že bude líp (Rozhovor) 24. srpna 2021 12:19

Jste ředitelka organizace proFem. Co je jejím cílem?

Posláním organizace proFem je zlepšit situaci obětí domácího a sexuálního násilí. Usilujeme o zvyšování kvality života těchto obětí již od roku 1993. Kromě této přímé pomoci se zaměřujeme i na systémové změny: Chceme společnost vnímavější k tématu násilí na ženách a netolerující jakékoliv jeho formy. Na téma nahlížíme optikou ženských lidských práv.

proFem
Zdroj: se souhlasem proFemu

Kolik obětí sexuálního a domácího násilí se na vás ročně obrátí?

Zaznamenáváme vzrůstající tendenci. V minulém roce jsme měli zhruba 400 klientek a klientů, v uplynulých letech to bylo kolem 300 osob, přičemž oběti sexuálního násilí tvoří více než jednu třetinu.

Po lockdownech došlo ke 40% nárůstu poptávky po našich službách. Kapacitně jsme vlastně pořád na 100 %

Může být tento nárůst zapříčiněný i pandemií koronaviru?

Částečně ano. Statistická data o tom, že by to bylo pouze díky pandemii sice nemáme, nicméně nárůst jsme pocítili například právě po skončení lockdownů. Nárůst odhadujeme především podle toho, jak brzy jsme schopné klientkám poskytnout osobní konzultaci. Po lockdownech došlo ke 40% nárůstu poptávky po našich službách. Kapacitně jsme vlastně pořád na 100 %. Nějakým způsobem se to tam tedy odrazilo, ale neřekla bych, že za kontinuálním nárůstem stojí pouze covid. Myslím, že důvodem je i to, že o našich službách ví čím dál více lidí, proto se na nás i více obracejí.

Jakou máte v současné chvíli čekací dobu na konzultace?

Pokud si klientka zvolí telefonickou linku nebo chat, tak je to samozřejmě okamžitá služba, ale pokud si vybere osobní konzultaci, tak se objednací lhůta aktuálně pohybuje okolo 3 týdnů. Co se týče chatu, tak v tuto chvíli přecházíme na vlastní chatovací nástroj, který by měl být dostupný přímo na našem webu proFem, a to od nového roku. Aktuálně tedy chat bohužel dostupný není, a to z důvodu dlouhodobých nevyhovujících podmínek na straně externího provozovatele chatu. Situaci ale intenzivně řešíme a vyvíjíme právě přímo náš specializovaný chatový nástroj.

Doporučeno
Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor) 2. července 2021 14:42

V roce 2020 využívalo naše dlouhodobé poradenství 7 mužů. Obvykle se jedná o oběti mezigeneračního násilí

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106390 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co vše poskytují přeživším sexuálního násilí
  • Jak pomoci člověku z našeho okolí, kdo se stal obětí sex. násilí
  • Na jakou pomoci mají oběti sex. násilí zákonné právo
  • Jak se mění přístup policie k řešení případů sexuálního násilí
  • S jakým trestem většinou násilníci odcházejí od soudu
Domů
Sdílet
Diskuse