Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2021 14:42
Čas čtení 10:32
Tereza Šnajdrová

Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor)

Jiřina Kočí se stala obětí sexuálního zneužívání knězem. Velmi hrubé sexuální praktiky snášela bezmála tři roky (Rozhovor)
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER
REFRESHER
Uložit Uložené

Jiřina Kočí se po více než 20 letech rozhodla promluvit o sexuálním zneužívání knězem, k němuž docházelo od jejích 16 let.

Jiřina Kočí je první Češka, která se rozhodla veřejně a otevřeně promluvit o sexuálním zneužívání v církvi, kterému čelila od šestnácti do devatenácti let. Oběť zneužívaná knězem Pavlem Krejčím se  po více než dvaceti letech rozhodla sdílet svůj příběh plný traumatizujících zážitků, k čemuž ji přiměla slova samotného kardinála Dominika Duky, který sexuální zneužívání v české církvi označil za marginální problém

V rozhovoru se dočteš, proč se Jiřina Kočí rozhodla promluvit až dnes, co sexuálnímu zneužívání předcházelo a kdo je její největší oporou. Celá kauza ještě zdaleka není u konce, avšak jedno je jisté. Výpověď Jiřiny Kočí rozvířila vody napříč celou katolickou církví.

Doporučeno
Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) 15. června 2021 10:14

Vy jste se před více než 20 lety stala obětí sexuální zneužívání knězem. Proč jste se o tom nyní rozhodla promluvit?

Zaznamenala jsem, že se takové kauzy začínají objevovat, a to nejenom ve světě, ale také u nás v Česku. V médiích se často vyskytoval příběh Jiřího Kylara, který se nebál odhalit svoji identitu, na což navázala spousta žen, které se ale rozhodly promluvit anonymně. Pro ženy je to více traumatizující, protože se jim moc nevěří. Když je obětí dítě, nebo je to muž, je to jasné, protože pedofilie i homosexualita jsou jasně vnímány jako nepřirozené. Pokud je ale obětí žena, tak to mnoho lidí zpochybňuje a myslí si, že se jedná o dobrovolný vztah. Když ženy zanonymizujete, tak jejich výpovědím bude věřit ještě menší procento lidí.

Když se pak pan kardinál Dominik Duka vyjádřil, že v České republice je sexuální zneužívání v církvi marginální problém, tak jsem se rozhodla jít s mým příběhem ven. Už předtím jsem zaznamenala aktivity některých lidí, kteří se za oběti začali rvát, tak jsem si jednu z těchto organizací vyhledala, zvedla jsem telefon, dovolala jsem se svojí budoucí terapeutce a té jsem řekla, že jí chci dát svědectví o tom, že jsem byla zneužívána knězem. V tu chvíli jsem okamžitě začala brečet, což slyšela i sama terapeutka, která si se mnou ihned domluvila sezení.

Jiřina Kočí
Zdroj: se souhlasem Jiřiny Kočí

Kolik let vám bylo v době, kdy zneužívání začalo?

Když došlo k prvnímu setkání s ním a prvnímu sexuálnímu kontaktu, tak mi bylo 16 let.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100228 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si zpočátku neuvědomovala, že je na ní pácháno sexuální zneužívání
  • Co ji nakonec pomohlo se ze spárů kněze vymanit
  • Zda to narušilo její víru v Boha
  • Co si myslí o výroku kardinála Dominika Duky, který řekl, že sexuální zneužívání není v české katolické církvi velkým problémem
  • Co vůči knězovi, který ji zneužíval, dnes cítí
Domů
Sdílet
Diskuse