Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. června 2021 10:14
Čas čtení 7:04
Tereza Šnajdrová

Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor)

Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor)
Zdroj: Flickr/daniellehelm/volně k užití
REFRESHER
Uložit Uložené

Obětí stalkingu nejsou pouze ženy, ale také muži. Své o tom ví Tomáš K., který byl pronásledován více než 10 let.

Tomáš K.  se na maturitním večírku zastal spolužačky, kterou si zbytek třídy dobíral. Od té doby se jeho život otočil o 180° a přilepily se na něj dvě ženy, kterých se nemohl zbavit ani po soudním zákazu přiblížení. Obětí stalkingu nejsou pouze ženy, ale také muži a my ti přinášíme rozhovor s Tomášem K., který byl pronásledován více než 10 let

Doporučeno
Mladá Češka na Tinderu odmítla kluka, ten ji pak ale začal stalkovat. Poslechni si tyto zarážející příběhy Mladá Češka na Tinderu odmítla kluka, ten ji pak ale začal stalkovat. Poslechni si tyto zarážející příběhy 6. května 2021 19:10

Média Vás často označují za největší oběť stalkingu v Česku. Ve kterém roce Vás Barbora Kupková se svou matkou Evou začala pronásledovat?

Vzpomínám si, že to začalo v roce 2003, tedy hned po maturitě a v následujících letech se pak pronásledování stupňovalo k horšímu.

Tehdy jsem neměl ani nejmenší tušení, co všechno se tím spustí…

Četla jsem, že tomu předcházelo zastání se Barbory na maturitním večírku. V jakém smyslu jste se jí zastal?

Šlo o běžné žerty ze strany spolužáků, které ani nebyly nikterak zvlášť agresivní. V tu chvíli mi bylo Barbory líto a pokusil jsem se spolužáky umlčet, ačkoliv si již ani nepamatuji, zda se mi to povedlo, nebo ne. Samozřejmě jsem tehdy neměl ani nejmenší tušení, co všechno se tím spustí…

Od toho okamžiku Vás tedy obě ženy začaly pronásledovat?

Ne okamžitě, ale začal jsem je pravidelně vídat před domem jakoby náhodou, později už na mě cíleně čekaly (jedna, druhá, nebo obě) a po pár týdnech či měsících, si zjistily, kde jsem tehdy studoval a od té doby mě „doprovázely“ skoro dennodenně.

Kolik let jste byl stalkován?

Jestli to dobře počítám, tak to bylo 10 až 11 let, ale přesné datum si v kalendáři neeviduji (smích). Celé to skončilo až v roce 2013, kdy Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil Babory matce Evě Kupkové ústavní léčbu. Pak tedy ještě nějakou dobu trvalo, než do léčebny skutečně nastoupila, ale od té doby jsem Barboru zahlédl už jen zřídka.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Obě dvě mě takřka každý den doprovázely cestou do Prahy i domů, vysedávaly před kolejí, před fakultou a okolo hospod, kam jsme s kamarády chodili. Jejich pronásledování se začalo stupňovat

Mezitím jste odjel z rodného Mostu studovat vysokou školu do Prahy. I tehdy stalkování pokračovalo?

Tam se to vlastně teprve rozjelo na plné obrátky. Obě dvě mě takřka každý den doprovázely cestou do Prahy i domů, vysedávaly před kolejí, před fakultou a okolo hospod, kam jsme s kamarády chodili. Jejich pronásledování se začalo stupňovat, pouštěly se do mých kamarádů a zejména kamarádek, které nejspíše považovaly za „ohrožení“.

Barbora spolu s matkou se přestěhovaly také, nebo jak takové pronásledování probíhalo?

Těžko říct, zda se přestěhovaly, vlastně ani nevím, jak a kde tehdy přespávaly, ale neustále se snažily kontrolovat můj pohyb. Na veřejně dostupných místech byla vždy alespoň jedna z nich, většinou ale obě a ono pouhá přítomnost by se možná i dala snést, ale interakce z jejich strany se postupně stupňovaly a nebylo to nic příjemného především pro moje okolí, které si vyslechlo mnoho nadávek a urážek.

Obával jste se někdy i o svoje zdraví? Bál jste se, že Vám ublíží?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99586 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse