Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2019 12:44
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Soud zamítl žalobu kardinála Duky na divadelní představení, které Ježíše vyobrazilo jako násilníka

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Svoboda slova není neomezená, myslí si Dukův právník. Představení bylo podle nich obscénní a nevhodné.

Loni v květnu se v Brně během festivalu Divadelní svět odehrálo představení, které gradovalo ve scéně, kde Ježíš Kristus znásilnil muslimku. Hra byla tehdy přerušena hnutím Slušní lidé, kteří se přesunuli na pódium a průběh zastavili„Neurážejte Krista Pána!“ křičeli.

Kvůli představení pak na Centrum experimentálního divadla a Národní divadlo Brno podal žalobu kardinál Dominik Duka. Představení režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí byla podle něj obscénní, nevhodná a zasáhla do jeho vyznání. Vyobrazovala Krista – jeho stvořitele – v odporném světle.

„Je například zákaz zpochybňování holokaustu, nelze mít divadelní hru naprosto o čemkoliv. Vždy existují hranice, za které zajít nelze,“ nechal se slyšet kardinálův právník Ronald Němec. Žádali od divadla omluvu za zásah do osobnostních práv.

Dnes proběhl v brněnském Městském soudu proces, kde byla jejich žaloba zamítnuta.

Právník divadla totiž argumentoval tím, že žaloba je založena na množství úvah a pocitů, se kterými lze těžce polemizovat. Víra člověka v nějaké náboženství má podle něj stejnou hodnotu jako nevíra. Trestný čin nebyl zjištěn.

Pokutu naopak dostali Slušní lidé, kteří se přerušením hry dopustili přestupku a museli zaplatit 126 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse