Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 8:07
Ondřej Jarůšek

10 nejlepších her podle slavných filmů

10 nejlepších her podle slavných filmů
Zdroj: Sega/propagační materiál
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY
Uložit Uložené

Herní vývojáři se postarali o celou řadu výtečných adaptací slavných filmových světů. Pojď si s námi připomenout ty nejlepší.

Svět her a filmů je do určité míry propojený. Jedno médium mnohdy čerpá inspiraci z toho druhého a výsledkem jsou více či méně povedené adaptace, které fanoušky původních děl buď zahřejí u srdce, nebo jim zvednou krevní tlak, ačkoliv to třeba autoři mysleli dobře.

Je třeba si přiznat, že jsou herní adaptace, které svým předlohám dobré jméno rozhodně nedělaly a na které bychom raději zapomněli (díváme se na vás, Rambo a Rychle a zběsile). Na druhou stranu jsou však i takové, které jsme si naprosto zamilovali.

V redakci jsme se proto rozhodli sestavit žebříček těch nejlepších. Kvůli obrovskému množství kandidátů jsme výběr zúžili na hry vydané po roce 2000, v závěru článku jsme však prostor věnovali i starším titulům, které si rovněž zaslouží uznání.

Na konci článku pro tebe máme také anketu, v níž můžeš dát hlas hře, která je podle tebe nejlepší. Pojďme na to.

The Warriors

the warriors
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Jsou hry, které se vydávají přibližně ve stejné době jako jejich filmové předlohy, aby využily aktuálního hypu kolem nich. Potom jsou ale adaptace jako The Warriors, kteří vyšli až 26 let po stejnojmenném kultovním filmu z roku 1979, a přesto se jim díky velmi dobré práci autorů z Rockstar Toronto podařilo uspět. Hra sbírala pozitivní ohlasy a vydělala přes 20 milionů dolarů.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 12:00

Děj hry částečně kopíruje události filmu, v němž se newyorský pouliční gang The Warriors po smrti Cyruse, šéfa nejsilnějšího gangu ve městě, stane lovnou kořistí pro ostatní gangy a jeho členové před sebou mají sakra dlouhou a těžkou noc, během které se pokusí přežít a zároveň očistit své jméno. První polovina hry ale ukázala i to, co se dělo před událostmi z filmu.

Znalce filmu nepřekvapí, že hlavní vrstvou hratelnosti byly všudypřítomné pěstní souboje, a to ať už v ulicích, parku města, na záchodcích v metru, nebo třeba v bytě plném svůdných dam, ze kterých se vyklubaly vražedné gangsterky. Bojové dovednosti postav jsme navíc vylepšovali díky tréninku. Šlo o poctivě odvedený beat-em-up titul, kvůli kterému se Cyrus rozhodně nemusí obracet v hrobě.

Nicméně herec, který Cyruse ztvárnil, dvakrát nadšený nebyl. Kvůli použití své podobizny a hlasu, ke kterému prý nedal souhlas, autory hry žaloval o 250 tisíc dolarů.

The Lord of the Rings: The Return of the King

pán prstenů
Zdroj: EA Games/propagační materiál

Filmová sága Pán prstenů byla doprovázena i zdařilými hrami, ty byly ale na rozdíl od filmů jen dvě –⁠ Dvě věže a Návrat krále. Jednalo se o přímou adaptaci filmů, nikoliv knih. Kvůli licenčním právům totiž mohli tvůrci z EA Redwood Shores ve svých hrách zpracovat pouze to, co bylo v daných filmech. To však neznamená, že by to bylo na škodu. Výsledkem totiž byly i tak skvělé hry, které sklízely vesměs kladná hodnocení.

Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 9:00

Spolupráce mezi vývojáři a filmaři byla při tvorbě her velmi úzká a i vzhled samotných postav odpovídal jejich hereckým představitelům. Hráč během hraní vystřídal několik slavných hrdinů včetně Gandalfa, Aragorna, Froda či Legolase a znovu prožil momenty a bitvy, které jsou věrně známé z filmových scén. Díl Návrat krále navíc disponoval také možností hraní v co-opu, takže jste s kamarádem mohli kosit hordy skřetů v tandemu. Rozhodně povinnost pro milovníky filmů.

Domů
Sdílet
Diskuse