Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. prosince 2022 10:00
Čas čtení 1:36
Adriana Královičová

Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat

Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat
Zdroj: Heartpatrick
KULTURA DÁNSKO
Uložit Uložené

Obyvatelé Dánska zde mohou trávit jarní či letní měsíce. Utečou tak z ruchu velkoměsta, věnují se zahrádkářství i zemědělství a upevňují komunitní vztahy. Zahradní městečko se pyšní atypickou architekturou. Shora vypadá jako ze sci-fi filmu.

Brøndby Haveby nebo Brøndby Garden City najdeš v Dánsku na okraji Kodaně. Jedná se o zvláštní „úkaz“, který při pohledu shora vypadá jako mimozemská základna. Zahradní městečko se pyšní neobvyklou architekturou

Domy jsou postaveny do kulaté šablony. Kouzelné místo doplňuje dokonalá zeleň, díky níž představuje pro obyvatele Dánska již více než 50 let útočiště pro letní odpočinek. Lidé se tak mohou na chvíli přemístit mimo velké město a užívat si život na venkově.  

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Slouží jen jako letní domky

Brøndby Garden City nemá stálé obyvatele. Tyto atypické domky slouží k pronajímání, chtějí-li lidé utéct ruchu velkoměsta. Dánové žijící ve městě si tak mohou pořídit menší chatky na venkově. Ty pro ně představují útočiště, kam mohou uniknout od rušného života. Stavby se využívají jako rekreační obydlí, zahradní domky či skladovací prostory. 

Redaktor Zerak Tul pro portál The Mind Circle vysvětlil: „Ve skutečnosti to není místo, kde žijí lidé. Jsou to zahrádky. Je to místo pro lidi, kteří bydlí v městských bytech. Zde mohou mít další malý pozemek, kde mohou v jarních a letních měsících zahrádkařit. Obecně existují zákony, které zakazují lidem žít v nich na plný úvazek. Domečky jsou maličké, často myšlené jako přístřešek/sklad na zahradnické nářadí a jen jako místo k posezení a vychutnání si šálku kávy v deštivém počasí.“ 

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Upevnění komunitního života

Kruhový design domků navrhl v roce 1964 zahradní architekt Erik Mygind. Jeho myšlenkou bylo navrhnout nejen prostor, ale rovnou způsob života, který by podpořil komunitu a více ji propojil s přírodou. Zároveň chtěl, aby měl každý domeček dostatek vlastního prostoru. Nejen na samotné bydlení, ale také na zahrádkaření či zemědělství.

Doporučeno
Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole Jak si užít Kodaň, ale nevyhlásit osobní bankrot? Toto jsou budget friendly tipy na výlet do dánské metropole 15. srpna 2023 11:00

Kruhový koncept uspořádání domů vychází z architektury typických skandinávských vesnic, které vznikaly již od 10. století. Čerpá z tvarosloví tradiční dánské vesnice. Zahradní město má také ekologický rozměr.

V komunitě si pomáhají společnými pracemi, organizují vnější párty a hudební akce jako příležitost k větší soudržnosti, vzájemné pomoci a poznání jeden druhého.

architektúra Dánsko
Zdroj: Heartpatrick

Nemůže tam bydlet leckdo

Zahrady si lze pronajmout za přibližně 3 000 korun měsíčně. Vlastníky domů v Brøndby Garden City se mohou stát jen ti, kteří mají bydliště do 20 kilometrů. Zůstávat v nich smějí jen od dubna do října. 

Městečko má 284 domů, v jednom kruhu jich je od 16 do 24. Kruhový pozemek, na kterém se domky nacházejí, má rozlohu přibližně 400 čtverečních metrů. Takový způsob bydlení by mohl být inspirací pro mnoho lidí, kteří potřebují uniknout z metropolitního centra.

Prohlédni si fotografie Brøndby Garden City z ptačí perspektivy:

architektúra Dánskoarchitektúra Dánskoarchitektúra Dánskoarchitektúra Dánsko
Zobrazit galerii
(8)
Domů
Sdílet
Diskuse