Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková
14. prosince 2022 v 14:09
Čas čtení 1:08

Zřejmě nejdražší pár džín byl vydražen za 2,6 milionu korun a je starší než tvoje babička

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zřejmě nejdražší pár džín byl vydražen za 2,6 milionu korun a je starší než tvoje babička
Zdroj: Holabird Western Americana Collections/propagační materiál

Podle některých jsou džíny vylovené z vraku lodi z roku 1857 předchůdci moderních „levisek“.

Pracovní kalhoty, které byly vytaženy z potopeného kufru při ztroskotání lodi v roce 1857 u pobřeží amerického státu Severní Karolína, se vydražily za astronomických 114 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 2,6 milionu Kč). Podle deníku The Guardian, který na dražbu upozornil, se jedná o nejstarší „džíny“ na světě.

Na kalhotách se samozřejmě podepsal čas – a také samotné potopení, i tak ale vypadají celkem nositelně. Bílé těžké kalhoty s poklopcem na pět knoflíků, které pravděpodobně patřily horníkovi, byly mezi 270 artefakty z doby zlaté horečky. Ty se podle společnosti Holabird Western Americana Collections prodaly za téměř 1 milion dolarů (v přepočtu asi 22,8 milionu korun). Předměty pocházely z lodi SS Central America, známé také jako „loď zlata“, která cestující převážela v 50. letech 19. století.

„Tyto džíny jsou jako první vlajka na Měsíci“

Aukce se konala 3. prosince v Renu v západní Nevadě v USA a také online. „Tyto hornické džíny jsou jako první vlajka na Měsíci, historický okamžik v dějinách. Žádné dřívější džíny s pěti knoflíky na poklopci neexistují,“ řekl stanici BBC Dwight Manley, řídicí partner společnosti California Gold Marketing Group, která artefakty vlastní. Dodal, že pánské pracovní kalhoty byly nalezeny v kufru Johna Dementa z Oregonu, který je pravděpodobně zakoupil v San Francisku.

14. prosince 2022 v 8:30 Čas čtení 6:00 Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu

O tom, zda mají tyto kalhoty nějakou spojitost s otcem modrých džín Levim Straussem, se vedou spory. Pár by mohl být velmi ranou verzí toho, co se později stalo ikonickým kouskem oblečení.

Loď se potopila během hurikánu v září 1857 a zahynulo na ní 425 z 578 cestujících a členů posádky. Potopilo se také přibližně 21 tun zlatých mincí a vzácných artefaktů. Vrak byl poprvé objeven v roce 1988. Zbývající předměty z potopené lodi mají jít do dražby v únoru 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse