Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. prosince 2022 9:55
Čas čtení 0:59

Respirační onemocnění: Nachlazení a chřipka způsobují větší absenci v práci než covid

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Respirační onemocnění: Nachlazení a chřipka způsobují větší absenci v práci než covid
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Poprvé od začátku pandemie již není covid zodpovědný za většinu pracovních absencí.

Se zimními teplotami často souvisí i nárůst respiračního onemocnění. Vědci ve Velké Británii nyní proto zkoumali, do jaké míry nemoci ovlivňují docházku na pracovištích. Zjistili, že poprvé od začátku pandemie již není covid zodpovědný za většinu pracovních absencí. Na studii upozornily britské servery The Telegraph a Daily Mail.

Nová data z týdne do 28. listopadu ukazují, že kvůli kašli, nachlazení a chřipce byl ve Velké Británii zaznamenán nárůst celkového počtu pracovní neschopnosti, šlo o více než milion dní. Pro srovnání, během stejného období tvořila absence na pracovišti kvůli covidu kolem 863 tisíc dní. 

Po sečtení nákladů vyplývá, že kašel, nachlazení a chřipka stály britské zaměstnavatele 143 milionů liber (3,9 miliardy korun), zatímco covid „pouze“ 118 milionů liber (3,2 miliardy korun).

16. prosince 2022 15:30 Čas čtení 6:14 Vánoční večírek na poslední chvíli? Vyzkoušeli jsme to a přinášíme ti nejlepší tipy pro firmy i pro setkání v kruhu přátel Vánoční večírek na poslední chvíli? Vyzkoušeli jsme to a přinášíme ti nejlepší tipy pro firmy i pro setkání v kruhu přátel

Vědci se domnívají, že náhlý nárůst respiračních onemocnění souvisí s pandemií a ztrátou imunity. „Zaznamenáváme více nemocí typu kašel, nachlazení a chřipka, protože imunita vůči nim je po karanténě pravděpodobně velmi nízká,“ řekl Paul Hunter, profesor medicíny na University of East Anglia a poradce Světové zdravotnické organizace. „V průměru je mnoho infekcí pravděpodobně závažnějších, než je obvyklé,“ doplnil.

Na prahu epidemie akutních respiračních infekcí stojí také Česko. Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje zvýšení nemocnosti ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. V populaci nyní kromě viru SARS-CoV-2 cirkuluje RS virus. O co se jedná a pro koho je nebezpečný, se dozvíš v našem článku. Rozdíly mezi respiračními onemocněními nalezneš v přehledné tabulce od The New York Times. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NYT Well (@nyt_well)

Domů
Sdílet
Diskuse