Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. prosince 2022 14:30
Čas čtení 1:41

RS virus v Česku: Popisujeme, o co se jedná a pro koho je nejvíce nebezpečný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
RS virus v Česku: Popisujeme, o co se jedná a pro koho je nejvíce nebezpečný
Zdroj: Pixabay.com

Česko je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na prahu nové epidemie.

Česko stojí na prahu epidemie akutních respiračních infekcí. Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje zvýšení nemocnosti ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních původců. V populaci nyní kromě viru SARS-CoV-2 cirkuluje RS virus.

V Německu kolabují nemocnice, u nás podle expertů podobná situace nehrozí 

V pondělí SZÚ evidoval vzestup nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky o více než dvacet procent oproti minulému týdnu. Aktuálně nemocnost dosahuje hodnoty 1 754 na 100 000 obyvatel. Týká se všech krajů a všech věkových kategorií. 

„Z hlediska nemocnosti se v rámci České republiky nacházíme na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. Situace se nehodnotí snadno, neboť v současnosti se ve vyšší míře uplatňuje několik původců respiračních onemocnění, kteří současně vedle sebe cirkulují v populaci, zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RS virus. Lze předpokládat, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat,“uvedl lékař Jan Kynčl.

14. prosince 2022 8:30 Čas čtení 6:00 Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu

RS virus způsobuje kritickou situaci v sousedním Německu, kde se v souvislosti s rostoucí epidemií RS virů nemocnice potýkají s akutním nedostatkem lůžek zejména v systému dětské intenzivní péče. Co přesně RS viry jsou?

Jde o respirační syncytiální virus, který může způsobit jak běžné nachlazení, tak i vážné dýchací obtíže nebo zánět plic. Téměř všechny děti prodělají infekci RSV do svých dvou let. V průběhu života se ale může člověk nakazit virem RSV několikrát. Virem RSV se může nakazit kdokoli.

Projevuje se jako běžné nachlazení 

Někteří infikovaní ho vůbec nezaznamenají, virus ale může způsobit i vážnou infekci. Ta ohrožuje zejména předčasně narozené děti, malé děti (do šesti měsíců), děti s onemocněním srdce nebo plic, děti s neuromuskulárním onemocněním, seniory nebo lidi s oslabenou imunitou. Mezi rizikové faktory nákazy patří vícečetný porod, pasivní kouření, nevětrané domácí prostředí, podvýživa nebo výskyt astmatu či alergie v rodině.

Infekce se projevuje jako běžné nachlazení – rýmou, kašlem, pískotem během dýchání či nechutenstvím. U dospělého příznaky být nemusí, u dětí se projeví téměř vždy. U malých dětí se navíc může objevit podrážděnost, snížená aktivita a zadržování dechu. 

Zdravotníci se ale neobávají, že by RS viry v Česku způsobily podobnou situaci jako v Německu nebo jako v českých nemocnicích během koronavirové pandemie. „Vzhledem k tomu, že v případě RS viru jde většinou o krátkodobou hospitalizaci, tak se nebojím, že by nastala podobná situace jako v covidových letech,“ řekl pro CNN Prima News infektolog Petr Smejkal. „Je skutečně zajímavé, že Německo, které se považuje za velice vyspělou zemi, tak co se týče zdravotnictví, jeho covidové statistiky jsou za poslední rok horší než u nás,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse