Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2022 15:30
Čas čtení 6:14
Kuni Nguyenová

Vánoční večírek na poslední chvíli? Vyzkoušeli jsme to a přinášíme ti nejlepší tipy pro firmy i pro setkání v kruhu přátel

Vánoční večírek na poslední chvíli? Vyzkoušeli jsme to a přinášíme ti nejlepší tipy pro firmy i pro setkání v kruhu přátel
Zdroj: Pexels/Adrienn
ZAJÍMAVOSTI PÁRTY A AKCE VÁNOCE
Uložit Uložené

Vánoce na pracovišti jsou tady. Máme pár tipů, jak si s organizací firemního večírku poradit, i když už moc času nezbývá. Nápady ale můžeš využít i mimo pracovní prostředí a domluvit si sraz se spolužáky nebo nejbližší partou.

Přichází chvíle, kdy se zaměstnanci společnosti mohou sejít se svými kolegy, ale i s nadřízenými, aniž by jim práce zamotala hlavu. Většinou firma sází na večírky, kdy nejde pouze o stmelení kolektivů nebo vztahů s nejlepšími klienty, ale i o poděkování za jejich práci v průběhu roku. Ne vždy ale taková akce probíhá hladce, alespoň co se týče přípravy.

Ať už ti šéf hodil na hlavu organizaci, nebo na ni firma jednoduše zanevřela, a ty chceš přesto s kolektivem uspořádat alespoň malé posezení, tento článek je přímo pro tebe. Nápady ale můžeš využít i k setkání v kruhu přátel mimo práci. Vyzkoušeli a sepsali jsme pár tipů k tomu, jak bez problémů uspořádat prázdninovou párty na poslední chvíli. Ať se z ní stane nezapomenutelný okamžik pro všechny.

Seznam hostů

Bez lidí logicky nemůže být žádná akce. Je namístě si ale položit otázku: Koho na večírek pozvat? Bude komorní s několika nejbližšími zaměstnanci, pro jedno oddělení? Nebo půjde o velkou párty pro celou firmu, včetně rodin, přátel a klientů? 

Doporučeno
Našli jsme 7 letenek mimo Evropu do 10 tisíc. Mezi nimi je Mauricius nebo New York Našli jsme 7 letenek mimo Evropu do 10 tisíc. Mezi nimi je Mauricius nebo New York 9. prosince 2022 8:30

Celofiremní večírek může mít výhodu v tom, že se můžeš seznámit s lidmi z jiných oddělení, se kterými se běžně tolik nesetkáváš a nebavíš. Takové vyjití z komfortní zóny může způsobit třeba to, že se na vánoční akci začneš kamarádit se zaměstnancem z obchodního oddělení, který má podobný vkus na knihy, nebo dokonce s nadřízenou, která se mimo pracovní dobu ukáže jako milá pohodářka. Na druhou stranu, setkání v menší skupině lidí, kteří si už mají co říct, umožní kvalitnější stmelení. Kromě toho věříme, že pro řadu introvertů může být nucený networking opravdu nepříjemný.

Datum a čas

K nejdůležitějším bodům pak patří zvolení správného data večírku. Ideální je samozřejmě, když se poptáš přímo kolegů či kolegyň. Ti mohou navrhnout nejen vhodný termín, ale také se svěřit, co očekávají za zábavu, nebo poskytnout tipy na oblíbená místa k neformálnímu setkání. Pokud ale zúčastněných lidí bude víc, pomůže aplikace, ve které se vypíší konkrétní termíny a ostatní zapíší, kdy mají volno. Existuje jich celá řada, my v redakci máme ozkoušený například Doodle nebo jeho českou obdobu Srazovník


Mimochodem, firemní večírek nemusí být jen v pátek večer. Přesunout večírek na jiný den než závěr pracovního týdne může přinést několik výhod. Jde například o výběr vhodného místa, neboť pátky jsou většinou rychle obsazené, nebo to, že většina lidí jede už v pátek mimo město či má zarezervované jiné mimopracovní aktivity. O dostupnosti taxi ani nemluvě. Vybrat úterní, středeční nebo čtvrteční termín navíc může eliminovat konzumaci alkoholu, kocovinu druhý den v práci a s ní související pokles produktivity v ten den. 

Rozpočet

Kolik to má stát? Jedna z nejdůležitějších organizačních otázek, která záleží na mnoha faktorech: na počtu pozvaných, na aktivitách, na občerstvení... Bylo by skvělé, kdyby ti vedení firmy předem stanovilo rozpočet, od kterého se pak tato rozhodnutí odrazí. Na osobu může večírek vyjít na několik stovek, ale i několik tisíc. Organizace večírku by se v ideálním případě neměla „odfláknout“ a určitě není na škodu si připlatit za kvalitní občerstvení nebo zábavu.

Doporučeno
Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš 16. prosince 2022 12:00

Nicméně se může stát, že vedení tě s večírkem odbyde a odmítne do něj vložit peníze. V tomto případě se můžete s pár lidmi společně domluvit na tom, že by každý něco přinesl a přiložil tak ruku k dílu. Kolega, který rád dekoruje, může vymyslet výzdobu, jiný zaměstnanec zase může napéct ty skvělé muffiny, o kterých každý básní. Účtenku si schováte a výdaje si rovnoměrně rozdělíte. Zapomeň ale na nepřehledné Excel tabulky. My máme odzkoušenou například mobilní aplikaci Settle up, která přepočítá, kdo komu dluží kolik peněz. 

Pro případ nečekaných výdajů –⁠ a že jich také ve finále bude –⁠ je potřeba myslet na nějaký finanční polštář. Zhruba 10 procent částky by mohlo stačit. 

Vánoce
Zdroj: Pexels/cottonbro studio

Místo večírku 

Jakmile máš datum a počet hostů, můžeš přikročit k zamluvení vhodného místa. Je však velmi pravděpodobné, že ty nejvyhlášenější restaurace, bary a sály mohou být touto dobou už zamluvené jinými společnostmi. Při výběru místa je třeba zvážit akustiku prostoru pro eliminaci vykřičených hlasivek. Klasické „nálevny“ proto nemusí být nejideálnější volbou. Ale nezoufej, určitě ve svém okolí něco objevíš. Nezapomeň ani na dostupnost lokality, tedy vzdálenost od centra nebo od sídla firmy. 

Například Cara Kleinhaut, která založila agenturu na zážitky AGENC, doporučuje najít místo, které je v souladu s kulturou firmy. „Pokud chcete prostor, kde se každý může pohybovat a mluvit, nerezervujte si místo s velkým jídelním stolem. Zajistěte, aby tento prostor vyhovoval takovému prolínání,“ uvádí. 

Sepsali jsme ti pár tipů na místa v Praze, se kterými máme v naší redakci dobré zkušenosti. Pokud potřebuješ pronajmout salónek pro více lidí, doporučujeme například podniky Café V LeseRadlická kulturní sportovna nebo Kasárna Karlín.

Doporučeno
Vánoční trhy v Brně: Víme, jak si je nejlépe užít. Svoboďáku se vyhni, Moraváku letos radši také (Průvodce) Vánoční trhy v Brně: Víme, jak si je nejlépe užít. Svoboďáku se vyhni, Moraváku letos radši také (Průvodce) 16. prosince 2022 6:00

Dalším ozkoušeným podnikem redakce je pivnice U Sadu, kde dlouho vaří za přijatelné ceny a vedle toho mají i „happy hours“ na levnější drinky. Firemní oddělení, které si potrpí na pivo, zase může vyzkoušet pobočky The Pub, u každého stolu je tu pípa na čepování piva, což je velmi praktické při konzumaci. Nevýhodou je ale ta zmíněná akustika. Pokud v týmu máte vyšší rozpočet, zkuste Sasazu, restaurace nabízí rezervaci až pro 100 osob. Když jsme se dívali v polovině prosince na volné termíny, bylo jich ještě požehnaně.

Neformální setkání přímo v sídle firmy má ale také své kouzlo. Co ale zkusit i nevšední aktivity a na místo si nechat dovést třeba brunch? My máme rádi například snídaňové menu z The Farm, kde jdou firmám vstříc, ale ani na běžnou franšízu určitě nezanevři. Kolegy a kolegyně můžeš překvapit i vodními dýmkami, spousta shisha barů dokonce nabízí jejich dovoz. Jen se ujisti, jestli v budově, kde se večírek bude konat, neplatí zákaz kouření. 

Vánoce
Zdroj: Pexels/picjumbo.com

Občerstvení

Na jakékoliv akci je ozdobou večera určitě jídlo a pití. Restaurace tuto záležitost vyřeší, ale v případě organizace večírku v sídle firmy či v jiném prostředí, kde občerstvení není zahrnuto v ceně pronájmu, je dobré myslet na praktičnost. Ideálně aby bylo jídlo podávané za studena a bez nutnosti sedět u stolu. Občerstvení může být také slavnostní a tematické, nicméně domácí výtvory kolegů či kolegyň určitě všichni ocení. 

Pokud jde o pití, všeho s mírou. Zásoby alkoholu jsou sice fajn, ale nezapomeň ani na „nealko“. Z dotazníku, který redakce Refresheru poslala svým čtenářům a čtenářkám, vyplývá, že většina z nás nemá v oblibě, když se na firemních večírcích lidé příliš opijí. V příštích dnech proto můžeš očekávat článek, který odkryje, co si veřejnost skutečně o těchto akcích myslí.

Vánoce, oslava, pití, alkohol
Zdroj: Pexels/cottonbro studio

Hry a zábava

Atmosféru vánočního večírku ještě více umocní program a zábava. Nicméně DJ, kapely, moderátoři, fotografové, kouzelníci, umělci nebo jiní profesionálové se rezervují i na měsíce až rok dopředu. Zkus se proto soustředit na kvalitní zábavu, která je ale snadno zrealizovatelná na poslední chvíli a ještě k tomu tě finančně nezruinuje. 

Doporučeno
Zimní dovolená u moře: Kolik stojí bydlení, internet či pivo v Thajsku, na Maledivách nebo Tenerife? Zimní dovolená u moře: Kolik stojí bydlení, internet či pivo v Thajsku, na Maledivách nebo Tenerife? 2. prosince 2022 12:30

Jednou z aktivit mohou být deskové hry, těmi máloco pokazíš. V naší redakci jsme si oblíbili hry Desítka nebo Co na to Češi, ale může to být v podstatě cokoliv, co je zrovna po ruce. A co takto zkusit vánoční Bingo? Každý účastník dostane kartu Bingo a je vyzván k tomu, aby si promluvil s ostatními hosty. Účastníci označí políčka jmény ostatních hráčů, která odpovídají popisu. První hráč, který označí pět polí v řadě a zakřičí Bingo, vyhrává. Pro inspiraci jsme tuto konkrétní kartičku sehnali na webu Teambuilding, ale kreativitě se samozřejmě meze nekladou.

Kartička na hru Bingo.
Kartička na hru Bingo. Zdroj: Teambuilding

Tradicí vánočních setkání je i Secret Santa, tedy že si členové skupiny vylosují náhodná jména, aby se stali něčím tajným Santou. Ze všech aplikací, které jsme pro zorganizování Secret Santy vyzkoušeli, nám nejvíce vyhovovala aplikace Elfster, která na rozdíl od jiných nepožadovala složitou registraci nebo zbytečně mnoho osobních údajů. Secret Santa se ale nemusí omezovat jen na hmotné dárky. Většinou stejně kupujeme jen zbytečnosti a jejich hromadění není zrovna dvakrát ekologické. Co takto si vzájemně darovat básničku nebo něco drobného k zakousnutí?

Nezapomeň ani na skvělý playlist. Nás nikdy nezklame výběr ve Spotify, který jich má požehnaně. A kdo ví, možná se z toho později vyvine i zábava v podobě karaoke. 

Zejména ty příjemné zážitky by se měly také zdokumentovat. Fotografové a fotokoutky jsou sice již dávno obsazení, dobře ale poslouží i amatérské nástroje. Do telefonu si například můžeš stáhnout aplikaci, která fotobudku napodobí. My doporučujeme například sezónní Christmas Booth, pro více variací rekvizit se hodí Simple photo booth, ale nezapomenutelné fotky zajistí také Funny Faces Photo Booth. Nebo si pořiďte jednorázové foťáčky Instax, kterými snímek vyfotíte a následně počkáte na jeho vyvolání.

vánoce
Zdroj: Unsplash/Rodion Kutsaiev/volně k užití

Téma vánočního večírku a dekorace

Poslední bod je nepovinný, ale je dobré si říct, zda se s kolegy chcete jen tak neformálně sejít, nebo bude mít večírek předem dané téma. Pokud se ale s ostatními shodnete na tom, že chcete ponechat ducha Vánoc, zkuste si zasoutěžit v souboji o nejošklivější vánoční svetr nebo jiný vánoční kostým. Ale postačí se i jen obléct do barev Vánoc.

Doporučeno
11 digitálních kurzů zdarma: Ovládni díky Harvardu nebo Googlu marketing či programování. Našli jsme i kurz, který ti zaplatí 11 digitálních kurzů zdarma: Ovládni díky Harvardu nebo Googlu marketing či programování. Našli jsme i kurz, který ti zaplatí 1. prosince 2022 8:30

Vánoce se neobejdou ani bez ozdob a dekorací. Nemusí to být vůbec drahá záležitost, bohatě stačí pár pěkných ozdob z diskontu nebo může každý přinést pár dekorací, které už má doma. 

Možná tě to překvapí, ale trendy svátečních dekorací se mění podobně jako móda. Nepřetržitě. Například nábytkářská firma Arredare Moderno doporučuje metalickou stříbrnou a metalickou zlatou, různé odstíny zelené spojené s trávou a listy. Nicméně podobně jako oblečení nebo boty mají i vánoční dekorace své „stálice“. Zakladatel Randi Events a Nashville Event Space například zdůrazňuje, že na červené a bílé barvě se nikdy nic nepokazí. 

Všechno důležité už víš a teď už stačí jen popřát, ať se ti organizace večírku vydaří a užiješ si zaslouženou pohodu.

Domů
Sdílet
Diskuse