Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2022 12:00
Čas čtení 4:08
Tereza Patočková

Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš

Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš
Zdroj: Unsplash/Matthew Henry
ZAJÍMAVOSTI TIPY NA DÁRKY VÁNOCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podstatu Vánoc můžeš naplnit i bez létání po obchoďácích. Místo kupování věcí, se kterými se nemusíš trefit, můžeš peníze využít smysluplně.

Vánoce, a hlavně vybírání dárků mohou být často dost stresujícím procesem. Každoročně se honíme, abychom našim blízkým sehnali dárky, které stejně často končí na dně skříní či sklepů. Pokud se chceš letos shonu a shánění materiálních věcí vyvarovat, a přesto být večer u stromečku z obliga, můžeš to zkusit jinak. 

Podstatu Vánoc můžeš naplnit i bez létání po obchoďácích a místo kupování věcí můžeš peníze proměnit v dobrý skutek. Pokud chceš peníze utratit smysluplně a zároveň dodržet tradici vánočního darování, připravili jsme pro tebe seznam neziskových organizací, jež můžeš letos podpořit. A co je další výhoda? Dar si můžeš odečíst z daní.

Československý kastrační program

Československý kastrační program je organizace starající se o ta nejvíce týraná zvířata nalezená často ve stavu na pokraji smrti. Program byl iniciován hlavně kvůli špatnému stavu v oblasti problematiky toulavých zvířat, se kterými se potýká především Slovensko. Problémům přispívá také nekontrolovaná reprodukce nejen toulavých zvířat, ale i psů a koček s nezodpovědnými majiteli, kteří nedbají na prevenci nechtěného množení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kastračný program (@kastracnyprogram)


V některých částech Slovenska je situace vyhrocena do obrovské míry a čerstvě narozená štěňata a koťata jsou velmi často nelidsky zabíjena nebo ponechávána osudu v utrpení ve špatných podmínkách. Program se ale stará také o záměrně týrané psy a kočky, jejichž léčba stojí desítky tisíc eur. Pokud chceš kastračnímu programu přispět, je nejdůležitější zadat trvalý příkaz k úhradě, klidně jen na pár desítek korun či pár stovek. Tato organizace totiž potřebuje především konzistentní příjem a nárazové částky nedokáží její fungování efektivně pokrývat. 

Český účet
3546806309/0800

Asistenční jednorožec

O asistenčním jednorožci jsme už jednou psali. Sagi je terapeutický kůň a společně se svou majitelkou Veronikou jezdí do hospiců, domovů důchodců a léčeben dlouhodobě nemocných. Nedávno se k nim do týmu navíc přidala ještě malá pomocnice, pony klisna Elis. Lidé v těchto zařízeních často nemají mnoho radosti a rozptýlení a návštěva koní jim psychicky velmi pomáhá.

asistenční Jednorožec Sagi
Zdroj: Hospic Dobrého pastýře


Mazlení se s koněm, který za nimi někdy může přijít až do pokoje k posteli, také odvádí jejich pozornost od bolestí a působí uklidňujícím účinkem. Veronika se Sagim a Elis si za návštěvy nebere od pacientů a klientů žádné peníze, a jejich práce je tak závislá na dárcích a dobrých lidech. Krmení i stáj pro oba koně něco stojí, a pokud ti jejich práce dává smysl, určitě jim můžeš na Vánoce přispět. Uděláš tak radost nejen těmto milým koníkům a jejich majitelce, ale také desítkám nevyléčitelně nemocných lidí, a jak říká sama majitelka, i starouškům. Jestli tě jednorožec zaujal, koukni i na jeho Instagram.

Doporučeno
Terapie koněm. Asistenční „jednorožec“ přináší radost tam, kde jí už moc nezbývá Terapie koněm. Asistenční „jednorožec“ přináší radost tam, kde jí už moc nezbývá 31. října 2022 16:39
Transparentní účet
2601839484/2010

Jako doma 

Jako doma je organizace, která se věnuje ženskému bezdomovectví. Ženy bez domova mají často úplně jinou zkušenost než muži, a potřebují tak jiné podpůrné mechanismy. Mají často zkušenost s prožitým násilím, které také může být často důvodem, proč ztratily domov. Snaha vyhnout se násilí, obtěžování nebo ponižování vede k tomu, že se vyhýbají i sociálním službám, které by jim měly pomáhat. Ty zase často nedokáží na potřeby žen citlivě a účinně reagovat. 

Na výběr máš letos i z více dárkových certifikátů. Ten nejlevnější tě vyjde na 200 korun, ale můžeš přispět až 2000 korun na provoz denního centra.

Darovací certifikát na hygienu
Darovací certifikát na hygienu Zdroj: Facebook / Jako doma o.p.s.


A proč podporovat právě ženy bez domova? Častěji se pohybují v takzvaném neviditelném bezdomovectví – přespávají u kamarádů a známých, žijí na ubytovnách nebo azylových domech. Nejsou tedy „vidět“ na ulici. Jejich situace je však stejně nejistá. Někdy je i uvrhává do pozice závislosti na těch, kteří jim bydlení poskytují. Možnost mít kde přespat si tak musejí zasloužit třeba různým posluhováním v domácnosti, sexem nebo sháněním drog. Organizace Jako doma proto buduje prostředí, které je pro ženy bezpečné, přátelské a respektující. 

Podpoř aktivity Jako doma tady.

Ježíškova vnoučata

Ježíškova vnoučata pomáhají plnit vánoční přání důchodcům a hodně starým lidem. Na jejich webu si můžeš vždycky od poloviny listopadu vybírat z tisíců přání seniorů, která můžeš splnit. Nejde přitom o žádné nesplnitelné dary. Často si přejí teplé bačkory, plyšové kamarády či vystoupení oblíbené dechovky. Ale dokáží se i odvázat, jako každý. Před pár lety organizace splnila přání dámám z domova důchodců v Orlové, které zatoužily po vystoupení striptéra.

Senior centrum Nový bor
Senior centrum Nový bor Zdroj: Facebook / Senior centrum Nový bor


Souběžně je se seznamem přání otevřená také finanční sbírka, díky níž je možné hradit ta nákladnější přání ze seznamu, na která už samostatní dárci nestačí. Sbírka ale také po zbytek roku financuje aktivity a potřeby seniorů v tisícovce zapojených zařízení Česka. Pokud se rozhodneš stát Ježíškovým vnoučetem, můžeš pomoci jednomu seniorovi, ale klidně i celému domovu důchodců. Jejich život je pak veselejší, snadnější a naplněnější.


Nocleženka 

Nocleženka je poukaz za sto korun, který jednomu člověku bez domova umožní strávit noc v teple. Nezahrnuje jen samotný nocleh, ale i další pomoc a rozvoj služeb pro lidi bez domova. Právě nocleženka může být skvělým dárkem, protože Armáda spásy umožňuje koupit nocleženku jménem někoho z tvých blízkých ve formě dárkového certifikátu, který pak můžeš pod stromečkem předat. Více o možnostech pomoci přečkat zimu lidem bez domova najdeš například v tomto článku.

Donio 

Pokud si mezi žádnou neziskovkou z našeho seznamu nemůžeš vybrat, určitě stojí za zmínku platforma Donio. Ta pomáhá organizovat sbírky na všechny možné projekty a příběhy. Může jít o sbírku na komunitní zahradu, na výdaje spojené s nákladnou léčbou, ale třeba i o start nového podnikání. Na Doniu si podobně jako u Ježíškových vnoučat můžeš vybrat konkrétního člověka s těžkým osudem, kterému pomůžeš. Prolistuj si všechny sbírky a vyber si někoho, kdo s tebou zarezonuje nejvíce.

MAGNA 

Organizace MAGNA pomáhá zachraňovat životy v situacích, které si nedokážeme představit ani v nočních můrách. Poskytuje pomoc hlavně dětem a jejich rodinám, které se staly obětí přírodních katastrof, válek a ozbrojených konfliktů. Své pracovníky mají v terénu po celém světě včetně lékařů a zdravotníků. Běžnými následky, často spojenými s nedostatečným lokálním zdravotnictvím, je přímé násilí, nucené vysídlování, epidemie, hladomory a psychická traumata. Právě na to se snaží organizace zaměřit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MAGNA (@magna_medicinska_pomoc)


Každý rok umírají v důsledku násilných konfliktů, epidemií a přírodních katastrof miliony lidí, především pak žen a dětí. Pokud se rozhodneš podpořit organizaci MAGNA, přispěješ na pomoc v místech, kde je nedostatek potravin, léků, zdravotníků nebo nedostatečná prevence. Všechno toto MAGNA zajišťuje a díky tomu už zachránila tisíce životů. Přečti si některé z příběhů tady

Domů
Sdílet
Diskuse