Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2022 8:30
Čas čtení 6:30
Kuni Nguyenová

11 digitálních kurzů zdarma: Ovládni díky Harvardu nebo Googlu marketing či programování. Našli jsme i kurz, který ti zaplatí

11 digitálních kurzů zdarma: Ovládni díky Harvardu nebo Googlu marketing či programování. Našli jsme i kurz, který ti zaplatí
Zdroj: Unsplash/Brooke Cagle
ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA KURZY PROGRAMOVÁNÍ PODNIKÁNÍ VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

Na online výuce od Harvardu se dozvíš více o umělé inteligenci, od odborníků z Mety se zase naučíš připravit marketingové kampaně na sociálních sítích. Které digitální kurzy za to stojí a nemusíš za ně platit ani korunu?

Ať už uvažuješ o startu kariéry, či prohloubení znalostí ve svém oboru, chceš se konečně naučit cizí jazyky, nebo se zkrátka dozvědět něco nového, online kurzy jsou k tomu skvělým nástrojem. Pro absolvování nemusíš utrácet desetitisíce korun, řada kurzů je zcela zdarma.

Redakce Refresheru sestavila 11 nejoblíbenějších bezplatných vzdělávacích portálů, a to jak v angličtině, tak i v češtině. V řadě z nich můžeš po absolvování získat certifikát, který ti nejen dodá potřebné pracovní sebevědomí, ale ještě ti vyšperkuje životopis. Při hledání vhodného kurzu ti také doporučujeme předem přečíst hodnocení od uživatelů. 

seduo
Zdroj: Seduo

1. Seduo 

Jazyk: čeština

Jaká témata nabízí: leadership, obchod, komunikace, prezentace, marketing, osobní rozvoj, produktivita, projekty, HR & Právo, digitální dovednosti, VIP, jazyky

Česká vzdělávací platforma Seduo nabízí na jednom místě široký výběr témat a možnost osahat si řadu odvětví. Cílem je kariérní růst, tomu je uzpůsobená také tematika. Od cizích jazyků přes obchod, design až po Excel nebo IT. Na své si přijde téměř kdokoliv: ať už studuješ, jsi v zaměstnaní, či podnikáš. Kurz se většinou skládá z videoprezentace, studijního materiálu a závěrečného testu. U řady kurzů je možné získat certifikát.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Mnoho kurzů je na Seduo zdarma, lze se také přihlásit do placených kurzů, které jdou v dané oblasti více do hloubky. Nás konkrétně zaujal například kurz Komunikace s lidmi v souladu s fungováním mozku, kterým provází Západočeská univerzita a vysokoškolský lektor Michal Dubec, nebo Google Workspace – bezpečnost v cloudu, hesla a Chrome od IT konzultanta Pavla Mináře. Tyto dva kurzy ti dohromady nezaberou víc než hodinu a půl času.  

Kurzy pro radost
Zdroj: Kurzy pro radost

2. Kurzy pro radost

Jazyk: čeština

Jaká témata nabízí: kreativita, zdraví a fitness, byznys, osobní rozvoj, děti a maminky, technologie

Další platformou pro výuku a rozvoj osobnosti jsou Kurzy pro radost. Pokud si aktivuješ členství zdarma, získáš přístup k více než 400 videolekcím zdarma, a to hned z několika různých oborů. Zaujala nás zejména kreativní sekce, kde se můžeš například naučit připravovat kávu, hrát na zobcovou flétnu, šít pantofle nebo zkusit rukodělnou výrobu či malbu.

Nechybí ovšem ani vzdělávání v oblasti byznysu či technologií. Platforma láká třeba na kurzy Excelu, střihu videa na Adobe Premiere nebo kreativního copywritingu. Kurzy pro radost navíc průběžně hledají nové lektory, takže pokud v něčem vynikáš a umíš něco užitečného, můžeš pomoci i ostatním.

Nostis
Zdroj: Nostis

3. Nostis

Jazyk: čeština

Jaká témata nabízí: právo

Nostis na rozdíl od předchozího portálu, který staví na metodě učení „běžní lidé pro běžné lidi“, vznikl za podpory českých univerzit. Přednášejí zde učitelé například z Univerzity Palackého v Olomouci, Univerzity Karlovy v Praze či Masarykovy univerzity v Brně.

Doporučeno
Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku 11. dubna 2024 12:00

V průběhu kurzu sbírají studenti body, za jejichž určitý počet platforma vystaví i certifikát o jeho absolvování. Bezplatně zde nabízí velmi omezený počet online kurzů z právního oboru, jde například o daňové, rodinné právo, psaní právních textů nebo kombinaci práva a byznysu. Web údajně připravuje i další kurzy a rozšíření nových oborů. 

edX
Zdroj: edX

4. EdX

Jazyk: angličtina

Jaká témata nabízí: historie, chemie, design, IT, webová a datová analýza, digitální marketing, ovládání PC, cizí jazyky, HR, obchod, management

Pokud máme v Česku Nostis, tak mezinárodní obdobou je EdX, který funguje pod záštitou světových univerzit, jako jsou Harvard, MIT či Berkeley. Vzdělávací portál sdružuje více než 3 500 kurzů od více než 140 institucí. A to ze všech možných oblastí – od historie přes chemii, design, cizí jazyky až po IT, datovou analýzu a digitální marketing. Konkrétně Harvard nabízí například studium počítačové vědy pro umělou inteligenci nebo programování v Pythonu. Kurz od Dartmouth College tě zase provede tím, jak se stát efektivním vůdcem.

Téměř každý kurz je zadarmo, ale jen dočasně. Po uplynutí určité doby si můžeš zaplatit plnou verzi, jejíž součástí jsou videa, texty i pracovní listy a především je cestou k certifikátu. Nicméně tím, jak nabízí více formátů a lekce jde více „do hloubky“, může výuka zabrat až stovky hodin. Konkrétní cena se liší na základě vybraného kurzu.

Digitální garáž
Zdroj: Digitální garáž

5. Digitální garáž

Jazyk: čeština, angličtina i jiné jazyky

Jaká témata nabízí: digitální marketing, kariérní rozvoj, data

Digitální garáž jsou kurzy od Googlu a na jejich tvorbě pracují experti v oboru. A to i přesto, že většina kurzů je zcela bezplatná. Web je navíc velice přehledný, zobrazí časovou náročnost kurzu a dokáže připravit i certifikát o absolvování. 

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Aktuálně v Digitální garáži najdeš celkem 28 školení, která probíhají formou videí v kombinaci s praktickými úkoly. Během jedné hodiny si můžeš projít kurz o veřejném vystupování nebo o tom, jak zvýšit produktivitu práce. Naopak nejvíce času, tzn. 40 hodin, zabere kurz základů digitálního marketingu, ten ale navíc obsahuje certifikát, který se ti může hodit do CVčka. 

HubSpot Academy
Zdroj: HubSpot Academy

6. HubSpot Academy

Jazyk: angličtina

Jaká témata nabízí: marketing, obchod, servis, návody

Konkurentem Digitální garáže od Googlu je bezplatný portál HubSpot Academy. Obdobně totiž nabízí vstup do internetového světa –⁠ chceš-li se naučit přemýšlet strategicky, cíleně oslovit návštěvníky a ponořit se do světa inbound marketingu (tj. blog, SEO nebo sociální sítě), jsi na správném místě.

Díky filtru si můžeš vyselektovat kurzy podle úrovně, tématu či délky trvání kurzu. Aktuálně čítá necelých 500 školení. Nalezneš zde i kratší verze bez certifikátu, které trvají zpravidla do půl hodiny – například základy efektivního řešení problémů nebo ochrany osobních údajů občanů EU (GDPR). Zato absolvováním obsáhlejších kurzů, například 5hodinového školení pro podporu prodeje, získáš certifikát. Nicméně jeho platnost je aktuálně stanovena na dva roky.

Meta Blueprint
Zdroj: Meta Blueprint

7. Meta Blueprint 

Jazyk: čeština, angličtina i jiné jazyky

Jaká témata nabízí: dovednosti pro marketing na Facebooku, Messengeru, Instagramu a WhatsAppu

Pokud se chceš stát marketingovým guru na sociální síti Facebook, určitě by tě neměla minout vzdělávací platforma Meta Blueprint. Naučíš se základní dovednosti, které budeš potřebovat pro práci se sociálními sítěmi, jež pod Metu spadají – Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp.

Doporučeno
Jak si rozjet startup? Inspiruj se mladými Slováky, kteří vytvořili aplikaci na plánování volného času Jak si rozjet startup? Inspiruj se mladými Slováky, kteří vytvořili aplikaci na plánování volného času 5. února 2024 16:41

Meta Blueprint tě zdarma prostřednictvím 90 online kurzů provede tím, jak si na sociálních sítích vydělat peníze. Tedy od stanovení marketingových a obchodních cílů až po tvorbu reklamy a jejího měření. Jeden kurz ti přitom nezabere více než 20 minut. Školení je zdarma a dostupné i v českém jazyce. Součástí každého kurzu jsou nejen vzdělávací prezentace s informacemi, ale i praktické kvízy, ve kterých si ověříš nově nabyté znalosti. Jejich absolvováním získáš cenné znalosti i certifikaci, která se ti v oblasti digitálního marketingu může hodit. 

Alison
Zdroj: Alison

8. Alison 

Jazyk: čeština, angličtina i jiné jazyky

Jaká témata nabízí: IT, zdraví, jazyky, byznys, management, angličtina, osobní rozvoj, obchod a marketing, inženýrství a stavebnictví, výuka a akademická činnost

Dalším vzdělávacím portálem pro rozvoj nejen tvé kariéry, ale i osobnosti je Alison. Pomocí filtru lze vybrat nejen obor, ale i úroveň pokročilosti nebo časovou náročnost. Nad jedním kurzem můžeš strávit dvě hodiny, ale i 20 hodin. Škála programů z nejrůznějších oborů je jinak velmi pestrá, nabízí jich přes 4 000. Zajímavé na Alison je, že vedle běžných oborů typu IT, osobní rozvoj nebo management zde můžeš objevovat nové možnosti a vyjít ze své komfortní zóny. Můžeš se vzdělávat třeba v oblasti lidské anatomie, řízení námořních plavidel nebo se naučit pár frází v japonštině. Fantazii se meze nekladou a v internetovém světě obzvlášť.

Výuka probíhá formou prezentací, které jsou převážně v angličtině, ale některé z nich najdeš i v jiných jazycích. Jeden kurz o všeobecném nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) nalezneš dokonce i v češtině. Po absolvování získáš certifikaci a diplom. Kurzy jsou zdarma, ale počítej s tím, že během studování prezentací se ti sem tam objeví nějaká reklama. Za verzi bez reklam si budeš muset připlatit.

coursera
Zdroj: Coursera

9. Coursera

Jazyk: angličtina

Jaká témata nabízí: IT, data, podnikání, osobní rozvoj

Zajímavým zdrojem bezplatného sebevzdělávání je také web Coursera. Vzdělávací síť nabízí přes 5 400 kurzů od více než 275 předních univerzit a společností. Coursera vedle Stanfordovy univerzity nebo Univerzity Illinois spolupracuje i s velkými hráči na trhu online vzdělávání, jako je Google, Meta nebo IBM. A na jaká konkrétní témata se zde můžeš těšit? Zkus základy programování v Pythonu, datové analýzy nebo UX design. Pro odvážné jsou ale k dispozici i netradiční obory jako čínština a korejština.  

Doporučeno
Lidé zachránili brněnskou kavárnu Jádro paní Jany, kde si dá dezert úplně každý. Pomohla dobrosrdečnost i domácí magie Lidé zachránili brněnskou kavárnu Jádro paní Jany, kde si dá dezert úplně každý. Pomohla dobrosrdečnost i domácí magie 20. prosince 2023 6:00

Kurzy trvají přibližně čtyři až dvanáct týdnů, s jednou až dvěma hodinami videopřednášek týdně. Obsahují také kvízy či týdenní cvičení. Pokud ale chceš získat přístup k hodnoceným úkolům nebo získat certifikát kurzu, budeš si za tuto službu muset zaplatit . 

OpenClassrooms
Zdroj: OpenClassrooms


10. OpenClassrooms 

Jazyk: angličtina

Jaká témata nabízí: IT

Web OpenClassrooms je určen především pro ty, kteří chtějí prohloubit své dovednosti zejména v oblasti IT. Umožňuje 400 mentorům školit měsíčně tisíce studentů ve 128 zemích. Najdeš zde hlavně informace o vývoji webů, konkrétně o HTML, Pythonu, CSS a JavaScript. Kurzy obsahují přehledný psaný text rozdělený do kapitol. Na konci jednotlivých sekcí děláš praktická cvičení, která anonymně hodnotí tvoji spolužáci. V bezplatné verzi jsi omezen*a počtem cvičení za týden, za rozšířenou verzi si následně připlácíš.

Platforma původně pochází z Francie, jejím zakladatelem je Pierre Dubuc. Na poskytování alternativního řešení vzdělávání údajně pracuje už od svých 11 let, samotnou platformu ale založil v roce 2014. „Když absolvujete OpenClassrooms, máme tři různé výsledky: buď si najdete práci jako zaměstnanec, nebo si vytvoříte vlastní práci jako nezávislý pracovník, nebo jako podnikatel vytvoříte vlastní společnost. Konečným cílem je sehnat vám práci. To je náš závazek,“ uvedl Dubuc pro americký Forbes.

Coinbase
Zdroj: Coinbase

11. Coinbase 

Jazyk: angličtina

Jaká témata nabízí: kryptoměny

Na závěr jsme si nechali kurz, který je nejen bezplatný, ale dokonce si jím můžeš přivydělat pár drobných. Jedná se o kryptoměnovou burzu Coinbase. Princip je jednoduchý –⁠ každý kurz se skládá z několika videí o konkrétní kryptoměně. Ty je zhlédneš a následně vyplníš krátký edukační kvíz. Pokud ho vyplníš správnými odpověďmi, budeš odměněn*a trochou této konkrétní kryptoměny, se kterou pak můžeš obchodovat na burze. Množství vydělaných tokenů zůstává stejné, ale jejich hodnota se může v průběhu času měnit. 

Je to v podstatě marketingový tah burzy. Zavedení kurzů o konkrétních kryptoměnách jí pomáhá dostat se k zákazníkům a nabízet jim nové a nové digitální měny. Ti na oplátku platí burze svým časem a pozorností. Obdobné kurzy, díky kterým si můžeš vydělat pár kryptoměn, v minulosti nabízela třeba fin-tech aplikace Revolut. 

Domů
Sdílet
Diskuse