Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
20. prosince 2022 19:38
Čas čtení 1:01

Čtvrtině obyvatel Ukrajiny hrozí kvůli válce duševní porucha

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čtvrtině obyvatel Ukrajiny hrozí kvůli válce duševní porucha
Zdroj: Pixabay/Fotorech/volně k užití

Ohroženo je až deset milionů lidí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý upozornila, že v souvislosti s probíhající válkou by mohlo na Ukrajině trpět duševní poruchou až deset milionů lidí, tedy přibližně čtvrtina jejích obyvatel. Zprávu převzala agentura TASR.

Případy posttraumatické stresové poruchy na Ukrajině přibývají

„WHO odhaduje, že až deset milionů lidí je ohroženo nějakou formou duševní poruchy, od úzkosti a stresu až po závažnější stavy,“ řekl zástupce WHO na Ukrajině Jarno Habich.

K závažnějším stavům WHO řadí například posttraumatickou stresovou poruchu (PTSD). Jde o opožděnou nebo prodlouženou reakci na velkou zátěž nebo ohrožení. Kromě toho existuje možnost, že po opakované nebo přetrvávající extrémní zátěži, jako je například sexuální zneužívání nebo mučení, může dojít k trvalé změně osobnosti.

Případy PTSD na Ukrajině od začátku ruské invaze přibývají, na Ukrajině tak od srpna letošního roku funguje podpůrný online program. Vznikl ve spolupráci Rozvojového programu OSN (UNDP) a Ministerstva pro digitální transformaci. Jde o speciální online kurz s tipy, jak PTSD předcházet a jak se vyrovnat s prvními příznaky. Kurz podpořily vlády Dánska a Švédska.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle údajů WHO zasáhlo zařízení ukrajinského zdravotnictví za deset měsíců ruské invaze nejméně 700 útoků. Například v listopadu si ruský noční útok na porodnici v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny vyžádal smrt novorozeného dítěte. 

Moskva také od října zvýšila útoky na kritickou infrastrukturu, což způsobilo výpadky v dodávkách elektrické energie. Rusko přitom opakovaně odmítá, že své útoky cílí na ukrajinské civilní oblasti. Habicht zároveň varoval, že s chladným počasím a nedostatečným vytápěním se zvýší počet lidí s onemocněními dýchacích cest a přibudou dopravní nehody na neosvětlených ulicích po výpadcích proudu.

Zpět
Sdílet
Diskuse