Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
22. prosince 2022 15:48
Čas čtení 0:30

Zemřel člověk, který vymyslel kuře tikka masala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel člověk, který vymyslel kuře tikka masala
Zdroj: Unsplash/potofgold07

Pokrm vymyslel v 70. letech poté, co se na něj obrátil zákazník s reklamací, že je jeho jídlo příliš suché.

Ve věku 77 let zemřel šéfkuchař, který s největší pravděpodobností vynalezl kuře tikka masala, považované za nejoblíbenější britské kari. Informoval o tom server Guardian nebo BBC.

Úmrtí Aliho Ahmeda Aslama v pondělí oznámila jeho restaurace Shish Mahal v Glasgow, která byla na 48 hodin z pocty uzavřena. Aslam v rozhovorech vysvětloval, že kuřecí pokrm tikka masala vytvořil v 70. letech, když se ho jeden ze zákazníků zeptal, jestli existuje způsob, jak udělat kuřecí tikku méně suchou. Vyřešil to přidáním krémové rajčatové omáčky.

V roce 2009 poslanec za Glasgow Central Mohammad Sarwar vyzval k tomu, aby bylo město oficiálně uznáno domovem kuřete tikka masala. Chtěl, aby Glasgow získalo status chráněného označení původu. Žádost však byla neúspěšná, protože se k původu tohoto pokrmu hlásí i řada dalších podniků ve Spojeném království.

Domů
Sdílet
Diskuse