Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. prosince 2022 20:27
Čas čtení 1:43

Francie se připravuje na konec jednorázového nádobí. Ochránci životního prostředí mluví o revoluci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Francie se připravuje na konec jednorázového nádobí. Ochránci životního prostředí mluví o revoluci
Zdroj: Unsplash/Brian Yurasits

Zejména fastfoodové řetězce, jako McDonald's, Starbucks nebo Subway, se snaží připravit své restaurace ve Francii na největší změnu v posledních desetiletích. Od 1. ledna nebudou moci používat jednorázové nádobí.

Velké fastfoodové značky ve Francii se musí připravit na revoluci. Tak podle The Guardian pojmenovali tamní environmentalističtí aktivisté změnu, která se bude týkat používání jednorázového nádobí. Od 1. ledna nebude možné, aby lidé, kteří budou jíst v restauracích jako McDonald's, Burger King nebo Subway, podobné nádobí či obaly používali. Restaurace se proto nyní snaží naskladnit opakovaně použitelné nádobí.

1. října 2022 9:07 Čas čtení 1:48 V Česku dnes začal platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů či brček V Česku dnes začal platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů či brček

Zákaz užívání jednorázového nádobí v restauracích bude platit pro všechny podniky, které mají více než 20 míst k sezení, včetně firemních jídelen, pekárenských řetězců či sushi restaurací. Francie chce tímto krokem výrazně snížit plýtvání nádobím, kterým se následně zamořuje zemský povrch.

Pro provozovatele se ale jedná o výzvu. V zemi je přibližně 30 tisíc provozoven rychlého občerstvení a ty prodají 6 miliard jídel ročně. A vytvoří také 180 tisíc tun odpadu. 

„Jsme nesmírně rádi, že to konečně vstoupilo v platnost,“ řekla vedoucí právního oddělení nevládní organizace Zero Waste France Alice Elfassi. Organizace toto opatření v zákoně prosadila. „Fast food je odvětví, které produkuje velké množství odpadu. Přestože jednorázové plasty již byly zakázány, byly nahrazeny velkým množstvím produktů na jedno použití, jako je lepenka, dřevo, bambus, což považujeme za nepřijatelné plýtvání zdroji,“ dodala.

Organizace taktéž doufá, že vláda dohlédne na dodržování novely a v případě jejího porušení vynutí pokuty od provozovatelů. „Většina restaurací s rychlým občerstvením nepřejde na klasické sklo s dlouhou životností nebo porcelán, který vydrží roky, ale zvolí tvrdý plast a my máme obavy o jeho trvanlivost – vydrží stovky mytí, nebo bude vyhozen? Budeme na to dávat pozor,“ doplnila Elfassi.

Aktivisté doufají, že jednorázové obaly zmizí i z donášek

To však ale není všechno. Kromě toho, že jednorázové nádobí či obaly zmizí z restaurací, aktivisté doufají, že by v budoucnu mohly znovu použitelné materiály nahradit jednorázové i u donášek, které by se poté vracely. V novém zákoně je také uvedeno, že hamburgery nebo sendviče se mohou podávat v papíru jako nyní, nicméně bez krabičky.

3. ledna 2024 16:00 Čas čtení 0:21 KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení?

Nádobí, ve kterém se bude jídlo podávat, musí být tak jako v klasických restauracích umýváno v myčkách na 60 °C. To také znamená, že některé z restaurací budou muset na mycí zařízení najít místo. Stejně tak bude nutné zaplatit zaměstnance, kteří s největší pravděpodobností budou muset kontrolovat, jestli zákazníci nové nádobí nebudou vynášet.

Česko také zakázalo jednorázové plasty

Česká republika jednorázové obaly zatím nezrušila. Od října ale, jak jsme tě informovali, začal platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů či brček v souladu s předpisy Evropské unie. Maximální pokuta za porušení zákona bude pět milionů korun.

Zákaz se týká i nápojových míchátek a kelímků, vatových tyčinek, tyček pro uchycení balonků či krabiček na jídlo z expandovaného polystyrenu.

Domů
Sdílet
Diskuse