Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. ledna 2023 14:48
Čas čtení 1:54

Extinction Rebellion ustupují od občanské neposlušnosti. V novém roce chtějí upřednostnit „dobré vztahy před barikádami“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Extinction Rebellion ustupují od občanské neposlušnosti. V novém roce chtějí upřednostnit „dobré vztahy před barikádami“
Zdroj: Twitter/Extinction Rebellion

Klimatičtí aktivisté ve svém novoročním předsevzetí proklamovali, že chtějí na chvíli ustoupit od primární taktiky občanské neposlušnosti, jelikož se jim zdála neúčinná. Nyní se chtějí více zaměřit na budování vztahů.

Mezinárodní sociálněpolitické hnutí Extinction Rebellion, které se zaměřuje výhradně na upozorňování na klimatickou krizi, ustupuje od své primární taktiky občanské neposlušnosti a dočasně ji odsouvá na druhou kolej. Uvedlo to v novoročním prohlášení s názvem We Quit.

Občanskou neposlušnost jakožto formu upozornění na globální problém stále podporuje, nyní se však chce zaměřit na hlubší budování vztahů v komunitě a „budování mostů, ne barikád“. Prohlášení se objevilo poslední den roku 2022 na oficiálních stránkách hnutí. Česká buňka organizace se k prohlášení nevyjádřila.

1. září 2022 20:52 Čas čtení 0:52 Britští aktivisté plánují narušit dodávky mléka do obchodů. Chtějí přimět zákazníky k přechodu na rostlinnou alternativu Britští aktivisté plánují narušit dodávky mléka do obchodů. Chtějí přimět zákazníky k přechodu na rostlinnou alternativu

Důvodem, proč chce čtyři roky existující organizace –⁠ která proslula svými akcemi podtrženými občanskou neposlušností, jako je blokování provozu, lepení se k silnicím, k místům v britském parlamentu či protestování na společenských akcích –⁠ změnit taktiku, je její neúčinnost.

„I přes znějící alarm ohledně klimatu a hlasité a jasné volání o pomoc v rámci ekologické nouze se změnilo jen velmi málo. Emise stále rostou a naše planeta umírá zrychleným tempem,“ povzdechla si organizace, jejíž přeskupení tkví ve změně taktiky. 

„Nyní je nejvíce potřeba narušit zneužívání moci a nerovnováhu a dosáhnout přechodu k vytvoření spravedlivé společnosti, která bude spolupracovat na ukončení éry fosilních paliv. Naši politici závislí na chamtivosti a nabubřelí ze zisku to bez tlaku neudělají,“ argumentují aktivisté.

Jejich radikálnost by se údajně měla projevit ve větším úsilí opravdu řešit klimatickou a ekologickou krizi –⁠ zejména v době, kdy je „vyjadřování a jednání kriminalizováno“ –⁠, a to budováním kolektivní moci, posilováním členské základny a prosperitou organizace „budováním mostů“. Podle vyznění zprávy se tak bude chtít organizace profilovat minimálně rok.

The Big One

Extinction Rebellion, zejména britská buňka, totiž potřebuje své přívržence na svobodě, a ne zatčené ve vazbě. Na jaro totiž chystá velkou akci s názvem The Big One. Dne 21. dubna chce před Westminsterským palácem v Londýně, kde sídlí britský parlament, shromáždit 100 tisíc lidí. Tento počet je nutný, protože odpovídá nutnému počtu podpisů v petici, která je v parlamentu probírána.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Skupina proto vytvořila web, kde se sympatizanti mohou k akci zapsat. Organizátoři si myslí, že změna může nastat. Proč? Protože velká shromáždění vždy hnula historií. Jednou z takových událostí byla i sametová revoluce v Praze v roce 1989, kterou uvedli jako jeden z příkladů.

Česká buňka mlčí

Jestli se jedná o globální rozhodnutí, není nyní jasné. Určitě se ale jedná o kontroverzní rozhodnutí, vzhledem k tomu, že se stali průkopníky v občanské neposlušnosti ve prospěch zvýšení osvěty o klimatické a ekologické krizi. Jak dodává The Guardian, inspirovali například skupinu Just Stop Oil, která nedávno odstartovala vlnu potřísnění uměleckých děl v galeriích.

Proto přichází otázka, jak se k situaci postaví česká buňka Extinction Rebellion, která na sebe v minulém roce upozornila zejména blokováním dopravy a lepením se na silnici s transparenty nebo leháním si do silnice, kdy se aktivisté stylizovali do mrtvých obětí popravených ruskými okupanty v ukrajinské Buči. Na svých sociálních sítích zatím buňka nezareagovala.

Pokud tě zajímá motivace tuzemských protestujících, můžeš si přečíst náš rozhovor s ekoaktivistkem Alžbětem.

Domů
Sdílet
Diskuse