Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. října 2022 8:06
Čas čtení 1:20

Klimatičtí aktivisté polili bramborovou kaší obraz od Moneta

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Klimatičtí aktivisté polili bramborovou kaší obraz od Moneta
Zdroj: Museum Barberini

Nedlouho poté, co byl polit obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha klimatickými aktivisty v londýnské galerii, se stal cílem dalších aktivistů obraz Les Meules od Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini.

Další protest klimatických aktivistů a další světoznámý obraz. Již druhou podobnou akci provedli v říjnu evropští aktivisté za klima, tentokrát se však jedná o kroky organizace Letzte Generation (Poslední generace) z Německa. Dva členové v neděli polili bramborovou kaší obraz Les Meules od Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini. Protestovali tím proti využívání fosilních paliv.

14. října 2022 16:14 Čas čtení 1:02 VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha

„Děláme z Moneta scénu a veřejnost je publikem,“ uvedla organizace Letzte Generation na Twitteru. Akci měli na svědomí dva členové v reflexních vestách. V jeden moment se zvedli a chrstli na obraz kaši. Následně se pod něj přilepili ke zdi. Jejich akce má upozornit na škodlivost využívání fosilních paliv, proti čemuž se klimatičtí aktivisté vymezují.

Obraz, jenž byl v květnu roku 2019 prodán za 2,7 miliardy korun, by podle aktivistů neměl být posledním potřísněným uměleckým dílem, pokud se s využíváním fosilních paliv nezačne něco dělat. Obrazu se však i přes jejich akci nic nestalo. Muzeum Barberini informovalo, že bylo plátno za sklem, tudíž nebylo nijak poškozeno.

Londýn a Van Gogh

Jak už jsme tě informovali, jedná se o druhou podobnou akci za posledních 10 dní. V Londýně takto upozorňovali na špatnou klimatickou situaci planety aktivisté z organizace Just Stop Oil. Hned po činu, v němž hrála hlavní roli polévka na obrazu Slunečnice od Vincenta van Gogha, se aktivistky jaly situaci komentovat.

3. ledna 2024 16:00 Čas čtení 0:21 KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení?

„Má to větší cenu než jídlo? Větší než spravedlnost? Je pro vás důležitější ochrana obrazu, nebo ochrana naší planety a lidí? Životní krize je součástí ropné krize, pohonné hmoty jsou pro miliony hladových lidí a rodin v chladu nedostupné. Nemohou si dovolit ani ohřát plechovku polévky,“ uvedly Phoebe Plummer a Anna Holland.

Ani zde ale obraz poškozen nebyl. Aktivistky se nechaly slyšet, že o ochranném skle, které krylo Van Goghův obraz, věděly, jinak by podobný protest neprovedly. 

Domů
Sdílet
Diskuse