Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. ledna 2023 20:09
Čas čtení 1:12

Trump Organization musí zaplatit maximální pokutu 35 milionů korun za 17 trestných činů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump Organization musí zaplatit maximální pokutu 35 milionů korun za 17 trestných činů
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Rozsudek newyorského soudu je speciální v tom, že se jedná o jediné odsouzení za trestný čin, který má blízko k bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Konglomerát firem Trump Organization musí zaplatit pokutu 1,6 milionu dolarů (přes 35 milionů korun) za daňové podvody, které trvaly deset let. Verdikt vydal v pátek newyorský soud. Dva subjekty společnosti, The Trump Corp a Trump Payroll Corp, byly odsouzeny za 17 trestných činů, mezi nimiž bylo kromě daňových podvodů i falšování obchodních záznamů. Společnost se odvolá. Informuje CNN.

23. prosince 2022 8:00 Čas čtení 1:39 Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat Donald Trump konečně píše historii: Kongres USA doposud žádného jiného prezidenta nedoporučil trestně stíhat

Je zřejmé, že pro konglomerát nebude problém pokutu uhradit, nicméně newyorské zákony neumožňují udělit vyšší pokutu. Jedná se o maximální částku. Proto je toto odsouzení spíše vnímáno jako symbolické.

Newyorský okresní prokurátor Alvin Bragg v pátek řekl, že udělení této pokuty je důležité. Zároveň ale dodal, že by chtěl, aby zákonodárci zvýšili pokuty pro společnosti, které porušují zákon. „Jde o vůbec první odsouzení společnosti bývalého prezidenta Trumpa za trestný čin a já bych řekl, že se jedná o vůbec první odsouzení pro prezidenta v mém životě. Trest ale není dostatečný,“ dodal Bragg. 

Nikdo totiž za seskupení firem do vězení nepůjde. Na rozdíl od dlouholetého finančního ředitele konglomerátu Allena Weisselberga, který byl na začátku týdne odsouzen k pěti měsícům za mřížemi za daňové úniky. Malý trest dostal proto, že souhlasil, že bude svědčit právě proti Trump Organization. Sám také dostal ještě vyšší peněžitý trest než společnost, celkem 2 miliony dolarů (skoro 45 milionů korun).

Vyšetřování zde ale nekončí. Kancelář okresního státního zástupce na Manhattanu nadále vyšetřuje praktiky společnosti. Trump Organization má na uhrazení pokuty 14 dní. 

Stíhání Donalda Trumpa

Ani osoba samotného bývalého prezidenta není daleko od trestního stíhání. Jak jsme uvedli v prosinci, zvláštní výbor Sněmovny reprezentantů USA podle závěrečné zprávy o vyšetřování útoku na Kapitol informoval, že Trump měl nezákonně plánovat zvrátit svou porážku ve volbách. Navíc nejevil snahu útok svých příznivců zastavit.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

Výbor proto doporučil zahájit stíhání Trumpa i několika jeho spolupracovníků. Obvinění zahrnuje také trestný čin spiknutí či uvádění nepravdivých prohlášení a podněcování davu.

Domů
Sdílet
Diskuse