Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. ledna 2023 v 12:00
Čas čtení 1:03

Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti
Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino

Papež František v rozhovoru pro AP řekl, že homosexualita není zločin.

Papež František kritizoval zákony kriminalizující homosexualitu jako nespravedlivé a řekl, že Bůh miluje všechny své děti – takové, jaké jsou. Připustil, že katoličtí biskupové v některých částech světa tyto zákony podporují. Takové postoje však přičítá kulturnímu prostředí a říká, že biskupové musí projít procesem změny, aby pak uznali důstojnost každé lidské bytosti.

„Tito biskupové musí projít procesem obrácení (transformace),“ řekl František. Dodal, že by měli poskytovat „lásku, útěchu, protože Bůh ji dává každému z nás“.

Není to zločin, ale hřích ano

Papež rovněž vyzval také katolické biskupy, kteří tyto zákony podporují, aby přijali LGBTQ lidi do církve. „Být homosexuálem není zločin,“ řekl papež v rozhovoru pro agenturu AP, na který odkazuje agentura TASR. Dodal ovšem: „Ano, je to hřích. Dobře, ale nejprve rozlišujme mezi hříchem a zločinem. Je to také hřích nedostatku lásky k bližnímu, k sobě navzájem.“

Přibližně 67 zemí nebo jurisdikcí po celém světě kriminalizuje dobrovolnou sexuální aktivitu osob stejného pohlaví a v 11 z nich může být nebo je ukládán trest smrti. Tvrdí to organizace The Human Dignity Trust, která usiluje o zrušení takových zákonů. Odborníci tvrdí, že i když se tyto zákony v praxi neuplatňují, přispívají k utrpení, stigmatizaci a násilí vůči LGBTQ osobám. Papež František je označil za nespravedlivé a katolická církev může a měla by usilovat o jejich zrušení. „Musí se to udělat, musí se to udělat,“ dodal.


OSN opakovaně vyzvala k okamžitému zrušení zákonů kriminalizujících homosexualitu s tím, že porušují právo na soukromí a svobodu před diskriminací a jsou porušením závazku zemí podle mezinárodního práva chránit práva všech lidí bez ohledu na jejich sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Domů
Sdílet
Diskuse