Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2023 6:00
Čas čtení 8:33
Vojtěch Vanda

Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci

Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Jsou čerstvě upečené, mají ideální tvar srpku půlměsíce a na sobě posypku ze soli a kmínu. Voní. Když se do nich zakousneš, poznáš, jak jsou křupavé. Uvnitř jsou ještě teplé a jejich konzistence je tak akorát na skus. Tak takové rohlíky jsme netestovali.

Co si dáváš k snídani ty? V romantických představách, jež někdy mohou být přímo přetransformovány do kruté reality, se na snídaňové ose můžeme pohybovat od silného černého kafe s cigaretou přes cereálie až po švédský stůl. Někdo má rád spoustu zeleniny, někdo je zase na sladké. Pro nás je však králem ranního prostírání jednoduché pečivo – rohlík.

Pokud ale nebydlíš na malém městě nebo nemáš výhodu čtvrti s „maloměstskou“ dostupností lokálních potravin kolem bloku, obvykle pro ně musíš do supermarketu, kde rovnou nakoupíš i všechno ostatní.

Nás samozřejmě napadlo otestovat, který supermarket má ty nejlepší rohlíky. Jsou v nich vůbec rozdíly? Nakoupí si večer rohlíky obstojné kvality i člověk, který nepracuje zrovna od osmi do čtyř? A které jsou nejlepší? Otestovali jsme za vás.

Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl*a některý z našich testů, víš, že nejsme odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které pojíme s fakty. Měj tak prosím na paměti, že nemáme doma chemickou laboratoř, nejsme odborníci na potraviny, a proto je náš názor tvořen hlavně chuťově a prakticky.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Tesco, kde jsme zakoupili několik obyčejných rohlíků, přesněji rohlíky světlé (tukové). Na nákup jsme se vypravili v Brně v náhodně vybraných pobočkách řetězců po celém území města v čase mezi 18:00 a 19:00.

Kromě toho jsme oslovili všechny řetězce s tím, aby nám vysvětlily, jak proces pečení rohlíků a jejich doplňování funguje. Zážitek z nakupování jsme poté zachytili reportážním způsobem a doplnili získanými vyjádřeními z řetězců, které byly na položené otázky ochotny do vydání článku odpovědět.

Nejvíce jsme se zaměřili na kvalitu a chuť rohlíků, kterou dokáže rozeznat obyčejný zákazník. Zajímala nás taktéž dostupnost a cena. Na závěr jsme je seřadili na škále od 1 do 10 podle toho, jak bychom ti je doporučili.
Anketa:
Které pečivo ti chutná nejvíc?
Rohlík
Chleba
Houska
Kaiserka
Bageta
Jiné
Rohlík
49 %
2439 Hlasů
Chleba
21 %
1057 Hlasů
Houska
6 %
285 Hlasů
Kaiserka
14 %
699 Hlasů
Bageta
7 %
365 Hlasů
Jiné
4 %
178 Hlasů

Seznam testovaných rohlíků:

Rohlík světlý – Billa

Rohlík světlý – Lidl

Rohlík světlý – Kaufland

Rohlík světlý – Penny

Rohlík světlý – Tesco

Rohlík světlý – Albert


Rohlík světlý – Billa

rohlík billa
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: PENAM, a. s, Cejl 504/38, Brno-Zábrdovice, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Kde jinde začít než v lokálním supermarketu. Rozhodli jsme se hned po práci, krátce po šesté hodině, vyrazit pěšky do Billy, jako bychom ani nic netestovali. Nečekali jsme však, že nás hned v první prodejně bude čekat nepříjemné překvapení – v celém oddělení pečiva byla doslova jen jediná polovina tvrdého rohlíku.

Proto jsme řetězec kontaktovali, abychom zjistili, proč není možné v poměrně normální denní dobu koupit nejen rohlík, ale třeba i bagetu, kaiserku nebo jiný druh pečiva. Odpovědi se nám ale nedostalo.

Proto jsme pokus zopakovali hned na druhý den, který byl kupodivu diametrálně odlišný. Zásobníky na rohlíky byly plné prakticky z poloviny, přičemž velká část z nich se tvářila vcelku čerstvě. Ani další regály nevypadaly prázdně.

Překvapivý nebyl ani stav pšeničných rohlíků, který, abychom byli fér, prodejna po vložení do prodeje z velké části ovlivnit nemůže. Zákazníci často rohlíky promáčknou, osahají a vrátí zpět, čemuž se nezabránilo ani během koronavirové pandemie. Pokud se ale něco změnilo během koronaviru k lepšímu vzhledem k hygieně, jsou to velké zásoby sáčků či rukavic, kterými se dá, pokud je to třeba, rohlík „otestovat“. Zakoupené rohlíky stály 2,90 Kč za kus, což je dnes standardní cena za rohlík světlý ve všech supermarketech. 

Teď k samotnému testu. Bylo nám jasné, že to nebude žádná hitparáda, a taky to tak dopadlo. Rohlík nepřipomínal „klasický“ rohlík ani tvarem, ani pobledlou barvou. Navíc nevoněl. Když jsme do něj kousli, chutnal moučně; ostatně od výrazného poprašku mouky jsme měli i ruce. Sečteno, podtrženo – pokud chceme mluvit o nějakém „supermarketovém standardu“, rozuměj ne zrovna vysokém, zde máme šedý střed.

Hodnocení: 4/10


TIP: Nákup rohlíků, zejména v supermarketech, je spíše loterie. Může se stát, že se v tebou obvyklý vysledovaný čas rohlíky v regálech neobjeví v takovém stavu, který očekáváš. Vítězství je, když získáš obstojný rohlík. Jednoznačný vítěz proto neexistuje.

Rohlík světlý – Lidl

rohlík Lidl
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: PENAM, a. s., Cejl 504/38, Brno-Zábrdovice, Česká republika
Hmotnost: 43 g
Cena: 2,90 Kč/ks

Trochu chytřejšími jsme se stali poté, co jsme otestovali rohlík světlý ze supermarketu Lidl. Na naše dotazy totiž odpověděl mluvčí řetězce Tomáš Myler. „Rohlíky do našich prodejen odebíráme od různých dodavatelů napříč Českou republikou. Do násypníků se přitom doplňují průběžně podle potřeby. To se týká také ostatního pečiva, které naši kolegové v prodejnách doplňují po celý den,“ odpověděl trochu neurčitě. Každopádně jsme se dozvěděli, že se „prostorům na rohlíky“ říká násypníky.

A co se děje s rohlíky, které se neprodají? Podle Mylera se Lidl snaží množství neprodaných potravin minimalizovat, což se projevuje například bedýnkami s „ošklivou“ zeleninou, které se začaly v prodejnách objevovat. „V návaznosti na odprodeje tak řídíme optimální zásoby pro jednotlivé položky v prodejnách a přitom jsme schopni zákazníkovi nabídnout čerstvé zboží,“ doplnil. „Pečivo, které už nesplňuje nároky na kvalitu a čerstvost, pak předáváme k dalšímu využití do bioplynových stanic,“ uzavřel.

Domů
Sdílet
Diskuse