Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. února 2023 18:48
Čas čtení 1:25

Bohatá britská rodina se omluví za otrokářskou minulost. Předkové měli plantáže a přes tisíc otroků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bohatá britská rodina se omluví za otrokářskou minulost. Předkové měli plantáže a přes tisíc otroků
Zdroj: Unsplash/A Perry/volně k užití

Podnět k tomu dala reportérka BBC, která je členkou této rodiny.

Britská aristokratická rodina Trevelyanů se veřejně omluví obyvatelům karibského ostrova Grenada, kde její předkové v 19. století vlastnili šest cukrových plantáží a měli více než tisíc otroků. Rodina také Grenadě zaplatí odškodné. Informovalo o tom BBC, jehož reportérka Laura Trevelyan je členkou této rodiny.

Minulost napravit nejde, dá se ale přiznat stud a bolest, říká reportérka

Laura Trevelyan navštívila Grenadu v roce 2022. Byla v šoku z toho, že zatímco její předci dostali v roce 1833 po zrušení otroctví odškodnění od britské vlády, osvobození afričtí otroci nedostali nic. 

Na svou návštěvu vzpomínala tuto sobotu v rámci natáčení nového dokumentu. „Bylo to opravdu strašné. Na vlastní oči jsem viděla plantáže, kde byli otroci trestáni. Viděla jsem i mučicí nástroje, které se používaly k jejich spoutání. Styděla jsem se a zároveň jsem cítila, že je to moje povinnost. Minulost nenapravíte – ale tu bolest můžete přiznat,“uvedla.

 

Reportérka uvedla, že dalších sedm členů její rodiny v průběhu února do Grenady odcestuje a veřejně se omluví. Rodina také věnuje 100 000 liber (více než dva a půl milionu korun) na založení fondu pro hospodářský rozvoj na ostrově a ve východním Karibiku. Laura Trevelyan doufá, že těmito kroky půjde rodina ve vypořádávání se s minulostí příkladem.

Ostrov Grenada v roce 1650 koupili od Španělska Francouzi, kteří tam vybudovali osadu Fort Annunciation. Boje mezi Kariby a Francií trvaly čtyři roky. V roce 1654 země galského kohouta odpor původních obyvatel zlomila, tamní populace prakticky zanikla. „Francouzi ovšem na ostrov přivezli velké množství afrických otroků,“vysvětluje časopis 100+1 zahraničních zajímavostí.

Francouzská nadvláda trvala na Grenadě do roku 1762, v rámci sedmileté války ji pak zabrala Velká Británie. Francie získala vládu nakrátko zpět v letech 1779 a 1983, jinak ale byla Grenada pod britskou správou. Začalo se zde s produkcí cukru a muškátového oříšku. Otroctví bylo na ostrově zrušeno v roce 1833.

Grenadská národní komise pro odškodnění označila toto gesto za chvályhodné. Trevelyan v současné době působí jako korespondentka BBC v New Yorku a k návštěvě Grenady ji vedla i rasová situace ve Spojených státech. Série vražd Afroameričanů v posledních letech vedla v USA k vzestupu hnutí Black Lives Matter (BLM), které se rozšířilo do dalších zemí.

Domů
Sdílet
Diskuse