Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2023 16:30
Čas čtení 1:09
Kateřina Viková

Vape ti může zničit imunitu, tvrdí nová studie

Vape ti může zničit imunitu, tvrdí nová studie
Zdroj: Getty imaes/Martina Paraninfi
ZDRAVÍ ELEKTRONICKÉ CIGARETY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Výsledky nové studie, ve které myši inhalovaly elektronické cigarety, vědce překvapily. Zjistili, že kouř z nich může způsobit nenávratné změny v těle, které postihují i imunitní systém.

Různé druhy vapů se v posledních letech těší větší a větší popularitě. Obecně je lidé vnímají jako méně škodlivé než klasické cigarety, ale postupně přibývá důkazů, že mohou být pro naše zdraví stejně rizikové. Nová studie, o které píše server Vice, prokázala, že inhalování vapů způsobuje nezanedbatelné buněčné a molekulární změny, zejména na plicích. 

Původně byly elektronické cigarety prezentovány jako způsob, jak kuřákům pomoct zbavit se závislosti na karcinogenních cigaretách. Místo toho se však rozšířily zejména mezi mladými, kteří třeba nikdy klasické cigarety nekouřili.

Doporučeno
„Kvůli kousku čokolády jsem musela uběhnout deset kilometrů.“ Když se ze snahy o zdravý život stane porucha příjmu potravy „Kvůli kousku čokolády jsem musela uběhnout deset kilometrů.“ Když se ze snahy o zdravý život stane porucha příjmu potravy 7. února 2023 11:00

Poškození plic

Studie vystavovala mladé myši kouři z dříve velmi populárních elektronických cigaret Juul, a to třikrát denně po dobu tří týdnů. Postup výzkumu měl napodobovat běžné užívání těchto produktů. Výsledky vědce překvapily – inhalování aerosolu může i v malých dávkách drasticky poškodit plíce na buněčné a molekulární úrovni. Vdechování kouře z vapů způsobilo například záněty plic nebo přemnožení bílých krvinek zodpovědných za imunitní reakci, tedy za boj s nemocemi.

To znamená, že vaping dělá tělo zranitelnějším vůči rozvoji zánětlivých nebo autoimunitních onemocnění a vystavuje vapery vyššímu riziku chronického onemocnění plic nebo některých druhů rakoviny plic.

Vědkyně Laura Crotty Alexander, která se však na této studii nepodílela, tvrdí, že se nové výsledky shodují s jejím dřívějším výzkumem. Zkoumá totiž účinky e-cigaret na tělo už od roku 2013. Na základě svého výzkumu tvrdí, že uživatel vapu má mnohem vážnější reakci na různé druhy plicních nemocí (i například covidu-19) než ostatní. 

V dnešní době vapují miliony lidí po celém světě. Nicméně zatím existuje malé množství výzkumů, které by se zabývaly zdravotními dopady vdechování aerosolů obsažených ve vapech. Nemáme tak příliš informací o dlouhodobých účincích v lidském těle. I u výstupu této studie bude trvat, než se otestuje i u lidí. To však neznamená, že by se její výsledky neměly brát vážně.   

Domů
Sdílet
Diskuse