Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
14. února 2023 16:08
Čas čtení 0:44

Čínský balon obsahoval senzory ke špionáži, tvrdí americká armáda

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínský balon obsahoval senzory ke špionáži, tvrdí americká armáda
Zdroj: TASR/AP

Armáda USA našla v Atlantském oceánu zbytky čínského špionážního balonu, který sestřelila 4. února. Mezi nalezenými součástkami jsou i senzory, které měly sloužit ke shromažďování zpravodajských informací.

Americká armáda vylovila z Atlantského oceánu elektronické součástky toho, co označuje za čínský špionážní balon. Mezi nalezenými fragmenty jsou i senzory, které mají sloužit ke shromažďování zpravodajských informací. K sestřelení došlo 4. února u pobřeží Jižní Karolíny. Informují o tom BBC či The Guardian.

14. února 2023 13:13 Čas čtení 1:08 Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost

„Členové posádky dokázali na místě vyzdvihnout důležité fragmenty, včetně všech hlavních senzorů a dalších elektronických součástek, stejně jako rozměrné části struktury,“ citovala armádní prohlášení Česká televize s odvoláním na agenturu Reuters. 

Čínský balon vstoupil do vzdušného prostoru USA 28. ledna. Po týdnu pozorování rozhodl americký prezident Joe Biden o sestřelení objektu. 

Špionáž, balón, USA, Čína
Zdroj: TASR/AP

Čína obvinění ze špionáže odmítá

Peking sestřelení balonu odsoudil a uvedl, že se jednalo o civilní objekt, který měl sloužit k meteorologickému výzkumu. „USA musí provést důkladné vyšetřování a podat Číně v této věci vysvětlení,“ uvedl v pondělí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. 

13. února 2023 8:31 Čas čtení 0:53 USA sestřelily další neznámý objekt, pohyboval se ve velké výšce USA sestřelily další neznámý objekt, pohyboval se ve velké výšce

Nešlo o jediný létající objekt, který se v posledních týdnech nad severoamerickým vzdušným prostorem objevil. Jeden byl sestřelen 10. února nad Aljaškou. O den později kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že americké stíhačky sestřelily další neidentifikovaný objekt nad Yukonem. 

Pentagon uvedl, že žádný z těchto objektů nepředstavoval hrozbu útoku. 

Domů
Sdílet
Diskuse