Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. února 2023 v 13:13
Čas čtení 1:08

Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Spojené státy vyzvaly své občany k okamžitému opuštění Ruska. Bojí se o jejich bezpečnost
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

Podle americké ambasády hrozí občanům USA například pronásledování, neoprávněné zadržení či povolání do armády.

Americká ambasáda v Moskvě vyzvala občany Spojených států, aby okamžitě opustili území Ruska, nebo aby do země naopak vůbec necestovali. Hrozí jim prý zatčení nebo obtěžování ze strany ruských donucovacích orgánů. USA takto naposledy varovaly loni v září, když ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. 

Falešná obvinění a odsouzení v tajných procesech

Občané USA pobývající v Rusku by měli podle doporučení ambasády okamžitě odjet, dbát zvýšené opatrnosti, případně by do Ruska vůbec neměli cestovat. 

14. února 2023 v 12:34 Čas čtení 1:09 Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

„Ruské bezpečnostní služby zatýkají občany USA na základě falešných obvinění, odpírají jim spravedlivé a transparentní zacházení a odsuzují je v tajných procesech nebo bez předložení věrohodných důkazů,“varovala v pondělí ambasáda. Schopnost americké vlády poskytovat služby občanům v nouzi je prý v současné době omezená, zejména v oblastech vzdálených od velvyslanectví v Moskvě. Ruská vláda totiž cesty pracovníků ambasád značně omezila, případně jim rovnou pozastavila činnost. 

14. února 2023 v 11:20 Čas čtení 1:11 Čeští boxeři kvůli Rusku bojkotují světový šampionát. Respekt, vzkázala Pekarová Adamová Čeští boxeři kvůli Rusku bojkotují světový šampionát. Respekt, vzkázala Pekarová Adamová

Podle Spojených států je tak možné, že by Rusko mohlo Američanům nacházejícím se na území Ruska odmítnout uznat dvojí občanství, odepřít jim přístup k pomoci konzulátů, v horších případech by jim hrozilo i zabránění odjezdu ze země a povolání do armády. V Rusku navíc nefungují americké kreditní a debetní karty a omezené jsou i komerční lety ze země. Američtí občané by se podle doporučení měli vyhýbat všem politickým nebo společenským protestům. Ruské úřady už totiž několik amerických občanů na podobných akcích zatkly.

Brittney Grinerová Rusko
Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko, Pool

Nejznámější Američankou drženou v ruském vězení byla donedávna basketbalistka Brittney Griner. Rusko ji propustilo do USA výměnou za obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. V ruském vězení naopak zůstává bývalý americký voják Paul Whelan. V roce 2018 ho zatkli v Moskvě a kvůli podezření ze špionáže odsoudili k šestnácti letům vězení. Podle amerického prezidenta Bidena ale Spojené státy nepřestanou usilovat o jeho propuštění.

Domů
Sdílet
Diskuse