Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. února 2023 12:34
Čas čtení 1:09

Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list
Zdroj: TASR/AP

Nejde o první takový příkaz, severokorejský vůdce už před lety zakázal lidem nosit jméno Čong-un.

Severní Korea zakazuje občanům, aby svým dcerám dávali stejné jméno, které nosí dcera Kim Čong-una. Server Radio Free Asia (RFA) se odvolává na dva zdroje, podle kterých si dívky jménem Ču-e musí nechat změnit rodný list. Severokorejský vůdce se s dcerou začal na veřejnosti objevovat teprve v loňském roce.

Jméno vyhrazené pro osoby nejvyšší důstojnosti

Severokorejské úřady nutí dívky a ženy, aby si změnily jméno, pokud se jmenují Ču-e. Tvrdí to dva nejmenované zdroje RFA. Jeden z nich žije v provincii Severní Pchjongan, druhý v Jižním Pchjonganu. Oba tvrdí, že místní úřady vydaly příkaz, aby si ženy změnily rodné listy. „Ministerstvo bezpečnosti ve městě Jeongju včera předvolalo ženy registrované na oddělení evidence obyvatel pod jménem Ču-e, aby si změnily jméno,“uvedl v pátek jeden ze zdrojů.

14. února 2023 10:21 Čas čtení 1:27 VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily

Podle informací jednoho ze zdrojů se jedna dívka z jeho sousedství jmenuje stejně jako Kimova dcera. Její rodiče se museli dostavit na ministerstvo, aby jí nechali změnit rodný list. Úřady uvedly, že toto jméno je nyní „vyhrazeno pro osoby nejvyšší důstojnosti“.

Kim Čong UN
Zdroj: TASR/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kim Čong-un se s dcerou Ču-e začal na veřejnosti objevovat v minulém roce. Dívce je podle médií teprve okolo deseti let, aktuálně se ale spekuluje o jejím možném nástupnictví vzhledem k tomu, jak často na veřejnosti v poslední době vystupuje. Státní agentura označila Ču-e jako Kimovo nejmilovanější dítě. O dalších dvou údajných Kimových dětech se Severní Korea nezmiňuje.

14. února 2023 9:23 Čas čtení 3:25 Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný Soud s Dominikem Ferim: Bývalý poslanec přišel v dobré náladě, obvinění popřel a tvrdí, že je nevinný

Nařízení by nebylo ničím neobvyklým. Sám severokorejský vůdce zakázal lidem nosit jméno Čong-un a v roce 2014 nařídil osobám s jeho jménem, aby si rodné listy legálně upravily. „Doporučení bylo oficiálně dobrovolné, ale jak víme, v Severní Koreji je jen málo věcí dobrovolných, zejména pokud jde o příkazy shora,“řekl serveru Insider Soo Kim, bývalý analytik CIA a nyní politický analytik v americkém think tanku Rand Corporation.

Domů
Sdílet
Diskuse