Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2023 10:00
Čas čtení 6:52
Ondřej Jarůšek

Češi a Češky se svlékají a skoro nazí chodí na vrchol Sněžky. Zažívají sněhové vánice nebo −13 stupňů

Češi a Češky se svlékají a skoro nazí chodí na vrchol Sněžky. Zažívají sněhové vánice nebo −13 stupňů
Zdroj: poskytnuto Liborem Mattušem
SPORT ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

S biohackerem a odborníkem na chladovou terapii Liborem Mattušem jsme si popovídali o výstupech na Sněžku, které už několik let organizuje. Účastníci chodí jen v kraťasech, ale ani v minus 13 stupních jim mnohdy není zima. Jak je to možné?

Otužování může mít mnoho podob. Někdo se sprchuje pod ledovou vodou, někdo se chodí koupat do jezera. A někdo vyjde v zimě bez oblečení na zasněžený vrchol Sněžky. Libor Mattuš na něj takto vystoupal už asi dvacetkrát. Dnes tento typ netradiční výpravy pořádá už několik let pro širokou veřejnost. Přihlásit se může každý. Účastnili se jí mimo jiné i úspěšní čeští byznysmeni. Při cestě na vrchol hory může být klidně i 13 stupňů pod nulou, ani takový extrém ale není pro spoustu lidí překážkou. Paradoxně to totiž není zima, co je na celé výpravě nejnáročnější.

Doporučeno
Jak se otužovat v létě, snížit stres a zlepšit spánek? Biohacker Libor Mattuš říká, jak na to (Rozhovor) Jak se otužovat v létě, snížit stres a zlepšit spánek? Biohacker Libor Mattuš říká, jak na to (Rozhovor) 3. července 2022 11:30

Libor Mattuš je zkušeným odborníkem v oblasti otužování a biohackingu a lidem už roky pomáhá v tom, aby se jim lépe žilo. A to třeba v rámci dechových technik, mentální či spánkové hygieny nebo zvládání stresu. Je také autorem knihy Chladová terapie, která se zabývá benefity zimy na lidské tělo a mysl. Účastníci výšlapu na vrchol Sněžky si tak mohou být jisti, že jsou v dobrých rukou. S Liborem Mattušem jsem si o těchto „nahých“ túrách popovídali, a přinášíme ti tak vše, co o nich potřebuješ vědět, chceš-li tento unikátní pochod prožít na vlastní kůži.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Libor Mattuš (@libor_training)

Benefity pro tělo a mysl, ale i důkladná příprava

Co je vlastně smyslem výprav na vrchol Sněžky? „Tyto výstupy podnikám už asi pět let. To, co mě na tom fascinuje, je možnost rozšířit naše domnělé, ale i skutečné hranice tak, abychom prožili něco, o čem jsme si předtím mysleli, že není možné,“ popisuje Libor Mattuš pro REFRESHER, proč lidé do této náročné výzvy chodí.

Odborník na chlad zároveň vyzdvihuje pozitivní vliv zimy pro člověka. „V rámci chladu je zajímavé to, že nám to může přinést spoustu benefitů, a to nejen těch psychologických, ale i fyzických. To znamená, že to není jenom zážitek nebo nějaké mentální uvědomění, ale je to i způsob, jak pracovat se svým zdravím a celkovou kondicí organismu zvenku i zevnitř,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse