Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. února 2023 v 10:58
Čas čtení 1:48

Daňové přiznání 2023: Kdy ho podat a jak ho vyplnit? Koukni na náš přehled

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Daňové přiznání 2023: Kdy ho podat a jak ho vyplnit? Koukni na náš přehled
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Podle Finanční správy by lidé neměli nechávat daňové přiznání na poslední chvíli.

Termín pro podání takzvaných papírových daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob letos připadá na pondělí 3. dubna 2023. Pokud se OSVČ rozhodnou podávat daňové přiznání elektronicky, mohou tak učinit do 2. května 2023. Finanční správa ale doporučuje s přiznáním neotálet. „Pro ty, kteří tuto povinnost přece jenom nechají na poslední chvíli, Finanční správa rozšíří úřední hodiny na finančních úřadech poslední týden před zákonnou lhůtou pro podání přiznání. Provoz podatelen územních pracovišť bude zajištěn nad rámec obvyklých úředních hodin v termínu od 27. března do 3. dubna 2023 v čase od 8:00 do 17:00 hodin,“upřesnil zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

27. února 2023 v 9:41 Čas čtení 1:31 Na českých horách nasněžilo. Koukni, kam vyrazit na lyže nebo běžky Na českých horách nasněžilo. Koukni, kam vyrazit na lyže nebo běžky

Refresher shrnuje nejdůležitější otázky a má pro tebe i návod, jak na to. 

Na koho se vztahuje povinnost podat daňové přiznání?

Podání daňového přiznání se týká osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Tedy těch, kteří mají příjmy z podnikání nebo z jiné samostatně výdělečné činnosti. Přiznání musí podat každý podnikatel, i když podnikal pouze určitou část roku. Osvobozená je od podání daňového přiznání jen OSVČ, která v daném roce neměla příjmy vyšší než patnáct tisíc nebo byla přihlášená k takzvané paušální dani.

Do kdy daňové přiznání podat?

Podnikající osoby musí myslet na několik termínů. Termín pro podání takzvaných papírových daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob letos připadá na pondělí 3. dubna 2023. Pokud bude OSVČ podávat přiznání elektronicky, má čas do 2. května 2023. Pokud za něj podává přiznání daňový poradce, lhůta se prodlužuje do 3. července 2023.

Jak podat daňové přiznání?

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak vyplnit a podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, je prostřednictvím Online finančního úřadu. Přihlásit se do něj je možné například pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datovou schránkou. Pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku, která mu byla zřízena ze zákona, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky ve stanoveném formátu a struktuře. Datová schránka je pro všechny OSVČ povinná od 1. ledna. 

27. února 2023 v 7:53 Čas čtení 1:23 Jurečka o valorizaci důchodů: Pokud porostou současným tempem, nebude na zvýšení rodičovského příspěvku Jurečka o valorizaci důchodů: Pokud porostou současným tempem, nebude na zvýšení rodičovského příspěvku

Pokud nemá poplatník povinnost podat daňové přiznání elektronicky, může ho podat i v papírové podobě osobně na podatelnách finančních úřadů nebo jej zaslat na finanční úřad poštou. K tomu, jak zpracovat daňové přiznání, Refresher vytvořil přehledný návod.

 Jaké slevy na dani mohou OSVČ uplatnit?

Mezi slevy, které mohou OSVČ v daňovém přiznání uplatnit, patří třeba:

  • sleva na poplatníka ve výši 30 840 korun
  • sleva na invaliditu 1. a 2. stupně ve výši 2 520 korun
  • sleva na invaliditu 3. stupně ve výši 5 040 korun
  • sleva pro studenta připravujícího se řádným studiem ve výši 4 020 korun
  • sleva na manželku/manžela, která/který nemá příjmy vyšší než 68 000 korun za rok ve výši 24 840 korun
  • sleva na dani –⁠ školkovné –⁠ za rok 2022 je ve výši 16 200 korun
Domů
Sdílet
Diskuse