Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. února 2023 7:53
Čas čtení 1:23

Jurečka o valorizaci důchodů: Pokud porostou současným tempem, nebude na zvýšení rodičovského příspěvku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jurečka o valorizaci důchodů: Pokud porostou současným tempem, nebude na zvýšení rodičovského příspěvku
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Já na to dneska ty peníze nemám. A když budeme důchody takto zvyšovat, tak se mi finanční prostor pro to ještě zmenšuje,“ řekl Jurečka ke zvyšování rodičovského příspěvku.

Vláda chce snížit červnovou mimořádnou valorizaci penzí. Navrhuje to v novele zákona, která se má ve Sněmovně projednávat v úterý. Opoziční strany už ohlásily obstrukce, kterými chtějí projednávání zdržovat, hrozí i ústavní stížností. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU ČSL) nyní uvedl, že snížení valorizace je nutné. 

Mezigenerační solidarita je v tomto kontextu velmi důležitá

Pokud se zvyšování důchodů nepřibrzdí, bude to podle Jurečky představovat výrazný zásah do státního rozpočtu v příštích letech. Ministr navíc na letošní rok plánuje zvýšit rodičovský příspěvek o padesát tisíc korun. Pokud ale důchody porostou aktuálním tempem, je to podle něj problematické. „Já na to dneska ty peníze nemám. A když budeme důchody takto zvyšovat, tak se mi finanční prostor pro to ještě zmenšuje. Já vím, že možná mezigenerační solidarita někomu nic neříká, ale v tomto kontextu je extrémně důležitá,“uvedl ministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

27. února 2023 7:30 Čas čtení 4:41 Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno

S ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) bude teprve jednat a chápe i jeho roli, která je v současné situaci prý nezáviděníhodná. „Ale když se podívám na průměrný příjem na hlavu domácnosti se dvěma dětmi, tak je na tom dnes často hůře než domácnost seniorů,“ dodal Jurečka. Vláda chce podle něj v březnu představit férovou důchodovou reformu. 

Podle nynějších pravidel by se zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta, průměrný starobní důchod by tak rostl o 1770 korun. Vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun, průměrný starobní důchod by se navýšil o 760 korun. Zadlužení by se zbrzdilo o 19 miliard korun. „Jako vláda jsme se rozhodli k tomuto přistoupit poté, co 10. února Český statistický úřad zveřejnil údaje o inflaci. Rozdíl inflace mezi prosincem a lednem byl něco, co jsme neodhadovali ani my, ani predikce. Nastal opravdu výrazný nárůst a s tím by extrémně narostl dopad na státní rozpočet,“ zdůvodnil pro Seznam Zprávy Jurečka.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová označila plán vlády za krádež na důchodcích za bílého dne. Společně s dalšími poslanci hnutí tomu chtějí zabránit a hodlají prý v dolní komoře klidně i nocovat. Zřejmě nás tedy čeká další dlouhé sněmovní jednání. 

26. února 2023 16:13 Čas čtení 1:15 Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“ Vláda navrhuje nižší valorizaci penzí, opozice plánuje „peklo“
Domů
Sdílet
Diskuse