Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. března 2023 9:18
Čas čtení 1:40

Video: Tisíce Gruzínců protestují proti zákonu o zahraničních agentech. Policie proti nim použila vodní děla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Tisíce Gruzínců protestují proti zákonu o zahraničních agentech. Policie proti nim použila vodní děla
Zdroj: TASR/AP

Demonstranty podpořila i gruzínská prezidentka Salome Zourabichvili.

V hlavním gruzínském městě Tbilisi došlo k masovým demonstracím poté, co tamní parlament podpořil kontroverzní návrh zákona, který podle kritiků omezuje svobodu tisku a potlačuje občanskou společnost. Policie použila k rozehnání davu před budovou parlamentu vodní děla a pepřové spreje. Uvedlo to BBC.

8. března 2023 8:30 Čas čtení 4:56 Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil? Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil?

Nechceme být součástí bývalého Sovětského svazu, zaznělo od demonstrantů

Podle návrhu zákona by se nevládní organizace a nezávislá média, která získávají více než dvacet procent finančních prostředků ze zahraničí, musely prohlásit za „zahraniční agenty“. Zákon ve sněmovně prosadila strana Síla lidu, protizápadní hnutí a blízký spojenec vládní strany Gruzínský sen. Ta návrh podpořila s vysvětlením, že takové zákony jsou potřebné pro zvýšení transparentnosti.

Předkladatelé návrhu tvrdí, že se inspirovali zákonem Spojených států amerických z roku 1938, který měl za cíl ochránit Američany před nacistickou propagandou. Podle kritiků ale zákon připomíná spíše ten, který byl v roce 2012 přijat v Rusku. Od té doby je tam využíván k potlačování kritických médií a nevládních organizací. Okopírovalo ho několik zemí s nedemokratickým režimem, například Bělorusko, Tádžikistán nebo Ázerbájdžán.

Opozice návrh kritizuje. Přímo před budovou parlamentu protestovaly tisíce odpůrců. Ozývaly se výkřiky jako „Ne ruskému zákonu“ nebo „Jste Rusové“. „Zákon je ruský, to všichni víme. Nechceme být součástí bývalého Sovětského svazu, chceme být součástí Evropské unie, chceme být prozápadní,“ citovalo BBC jednoho z protestujících.

7. března 2023 16:29 Čas čtení 1:06 Písmo na prezidentském slibu budí rozpaky. Jak se líbí tobě? Písmo na prezidentském slibu budí rozpaky. Jak se líbí tobě?

Později se protestující střetli s policií. Někteří demonstranti po policistech házeli zápalné lahve a kameny. Dav shromážděný před budovou následně strhl některé kovové zábrany, které bránily přiblížení se k budově. Policie proti demonstrantům následně použila vodní děla a slzný plyn. Ministerstvo vnitra ve svém prohlášení uvedlo, že během protestu, který označilo za mimořádně násilný, došlo ke zraněním na obou stranách. 

Gruzie, Tbilisi
Zdroj: TASR/AP

Prezidentka země Salome Zourabichvili podle svých slov demonstranty podporuje a říká, že představují to, co nazývá svobodnou Gruzií, která vidí svou budoucnost v Evropě. Pokud by se jí zákon prý dostal pod ruku, vetovala by jej. „Představujete svobodnou Gruzii, která vidí svou budoucnost na Západě a nenechá si tuto budoucnost nikým vzít,“vzkázala protestujícím ze Spojených států, kde je na oficiální návštěvě.

Šéf zahraniční politiky Evropské unie (EU) Josep Borrell uvedl, že návrh zákona je neslučitelný s hodnotami a standardy EU.

8. března 2023 6:00 Čas čtení 14:15 S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová

Většina protestujících a opozice v zemi se obávají, že přijetí zákona by znamenalo konec dlouholetých ambicí Gruzie vstoupit do EU. Více než osmdesát procent obyvatel Gruzie podporuje evropskou perspektivu Gruzie, která je zakotvena i v její ústavě. Brusel v současné době posuzuje žádost Gruzie o udělení statusu kandidátské země EU.

Zpět
Sdílet
Diskuse