Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
3. dubna 2023 12:00
Čas čtení 3:23
Sponzorovaný obsah

5 minipivovarů, kam vyrazit za skvělým pivem i prostředím

5 minipivovarů, kam vyrazit za skvělým pivem i prostředím
Zdroj: Unsplash/ELEVATE
GASTRO ČESKÉ PIVO
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jestli miluješ pivo, sem si určitě musíš udělat výlet.

Minipivovary a jejich speciály si získávají u českých pivařů stále větší oblibu. Díky tomu, že mají výrazně nižší produkci než velké pivovary, mohou více experimentovat a zkoušet nové chutě na menších dávkách. Pokud jsi i ty příznivcem neotřelých chutí a láká tě objevit něco nového, vyraz na vychlazený kousek do jednoho z těchto 5 minipivovarů.

Všechny se nacházejí ve středních Čechách, které jsou plné zajímavých historických i přírodních památek. Jejich návštěvu tak můžeš příjemně spojit s výletem na hrad, rozhlednu nebo si jedno točené dopřát třeba po turistickém výšlapu. Jestli váháš, co s nadcházejícím víkendem, tady jsou naše tipy.

navštiv střední čechy

Minipivovar Matuška

Nejen místními, ale také turisty oblíbený minipivovar Matuška se nachází v obci Broumy, nedaleko CHKO Křivoklátsko. Založil ho sládek Martin Matuška na Velikonoční pondělí v roce 2009. Ještě ten den sládci v pivovaru uvařili první várku speciálního tmavého piva.

V nabídce pivovaru najdeš svrchně i spodně kvašená piva, klasickou desítku, pšeničná piva i piva stylu IPA. K nejpopulárnějším kouskům patří American Pale Ale s názvem California 12°, patnáctistupňová IPA Raptor, nezklame tě ale ani klasická desítka nebo dvanáctka. Sládci nepoužívají cukr, sirupy ani chmelový extrakt, díky čemuž si pivo zachovává velmi čerstvou chuť.

Přímo v Broumech si můžeš dát čepované i lahvové pivo Matuška v obchůdku zřízeném z bývalé autobusové zastávky nebo si na něj zajít do místní hospůdky Na Hřišti. Prodává se ale také v restauracích a pivnicích v Praze, Brně či Plzni.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pivovar Matuška (@pivovar_matuska)

Samotná obec je poměrně maličká, ale celá oblast Křivoklátska má výletníkům co nabídnout, hlavně těm, kteří milují turistiku a přírodní památky. Výlet na dobré pivo můžeš spojit třeba s cestou na hrad Křivoklát nebo si udělat výlet do přírodní rezervace Čertova skála.

mapa středočeský kraj
Zdroj: My Maps

Pivovar Dědkův mlýn

Těsně na hranici CHKO Křivoklátsko se nachází další kouzelné místo, kam se vyplatí vyrazit nejen kvůli dobrému pivu. Ve středočeské Unhošti najdeš pohádkový Dědkův mlýn, kde si můžeš dát místní pivo hned vedle mlýnského kola s výhledem na malebný rybníček.

Řemeslný minipivovar nabízí jen jeden druh, a to nepasterizovaný, spodně kvašený 12° Lager. Světlý ležák bavorského typu však sládci o to více vymazlili a sjíždí se na něj obyvatelé okolních vesnic i turisté. Točený Lager si nejlépe vychutnáš na letní terase nebo ve stylovém výčepu a můžeš k němu zakousnout jídla z grilu nebo belgické sýry.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dědkův Mlýn (@dedkuvmlyn)

Nedaleko Dědkova mlýna se nachází obec Svatý Jan pod Skalou. Jedná se o poutní místo a turistický cíl, kde tě uchvátí především nádherný výhled do údolí. Musíš kvůli němu sice absolvovat procházku, při které se trochu zadýcháš, ale dostaneš za to skvělou odměnu. Kousek odtud najdeš další krásný výhled s názvem Málkova vyhlídka. Za čtvrthodinky se dostaneš také na hrad Červený Újezd.

mapa, středočeský kraj
Zdroj: My Maps

Minipivovar Čestmír

Pivovar Čestmír vznikl v roce 2017 jako létající pivovar, tedy takový, který nemá stálé sídlo a vaří pivo podle vlastní receptury v jiných pivovarech. V roce 2019 se jeho majitelé usadili v Brandýse nad Labem, kde vaří pivo dodnes.

K oblíbeným kouskům jeho štamgastů patří třeba APA Skydancer nebo IPA Nocturno. Jestli máš rád hořká piva, zkus silnou šestnáctistupňovou Ratamahatta IPA. Přes poměrně velký obsah alkoholu je dobře pitelná a chutná po citrusech a tropickém ovoci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pivovar Čestmír (@pivovar_cestmir)

Cestu za dobrým pivkem můžeš spojit s návštěvou zámku Brandýs nad Labem a vychutnat si ho v nedaleké vinotéce Pod Zámkem. Jestli patříš k milovníkům hipsterských kavárniček, zajdi na něj do kavárny Na Půdě. Půlhodiny od Brandýsa se nachází třeba krásné lázeňské město Poděbrady nebo romantický zámek Loučeň, takže budeš mít na celodenní výlet vystaráno.

mapa středočeský kraj
Zdroj: My Maps

Pivovar Kaberna

Na dobré pivo se vyplatí vyrazit také do pivovaru Kaberna v Neratovicích. Vaří nefiltrovaná, nepasterizovaná piva, spodním i svrchním způsobem. V nabídce si vyberou milovníci klasických výčepních piv, kterým zachutná Kabrňák 11°. Pokud upřednostňuješ silnější speciály, zkus Kabrňák 16°. V nabídce nechybí ani nízkokalorická varianta, Kabrňáček 8°.

Pivovarská prodejna má venkovní posezení otevřené od pátku do neděle. Od jara do podzimu tam můžeš ochutnat pivo i další pochutiny, jako je nakládaný hermelín nebo domácí tlačenka. Zkrátka nepřijdou ani řidiči, pro které jsou přichystané domácí limonády. Výlet do Neratovic můžeš spojit třeba s prohlídkou nedalekého hradu Kokořín nebo města Mělník.

mapa, středočeský kraj
Zdroj: My Maps

Pivovar Antoš

Tradice pivovarnictví začala ve Slaném už v 16. století. A díky Josefu Paulíkovi byla v roce 2010 úspěšně obnovena. V pivovaru Antoš používají sládci český chmel z žatecké oblasti a slad ze sladovny v Kounicích. Pivo Antoš je nefiltrované, nepasterizované a čepované přímo z ležáckých sklepů, díky čemuž si uchovává živou chuť. 

K nejoblíbenějším kouskům patří Rarach 10°, Antošův ležák 11° nebo Tlustý Netopýr 17°. Základní nabídka pivovaru je rozšířená o celou řadu limitovaných edic, které můžeš koupit v pivotékách po celé České republice. Nejlépe si ale vychutnáš pivo přímo v jeho rodišti, kde se nachází Antošova krčma. Můžeš se tam posilnit i dobrou večeří či obědem. Momentálně však krčma prochází rekonstrukcí, nejprve se proto ujisti na webových stránkách, že mají otevřeno. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pivovar Antoš | Slaný (@pivovar_antos)

Jestli si chceš vychlazeného antoše patřičně zasloužit, podnikni nejprve výšlap na Slánskou horu. Naskytne se ti krásný výhled na město i okolní krajinu a pro ty odvážnější jsou na místě připravené ferraty. Pokud jsi spíše příznivcem vodních radovánek, můžeš si je před posezením na dobrém pivku užít v aquaparku Slaný.

mapa, středočeský kraj
Zdroj: My Maps
Domů
Sdílet
Diskuse