Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. března 2023 16:12
Čas čtení 6:43
Ilona Hobzová

Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi

Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
REFRESHER AC SPARTA PRAHA FOTBAL ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Z kancelářské židle rovnou na strahovský stadion? Měla jsem co dělat. Pro fotbalistky jde o rutinu. I profesionálky totiž musí mít, na rozdíl od mužského fotbalu, vedle mičudy i jinou práci na plný úvazek.

„Jasně, půjdu. To bude super,“ odpověděla jsem nadšeně, když mi editorka předložila svůj návrh pokrýt trénink jednoho z fotbalových týmů nejvyšší soutěže žen. Trénink Sparty se měl konat jen pár dní před historickým derby se Slavií na pražské Letné. Říkala jsem si, že bude fajn zkušenost podívat se, jak jeden z nejlepších ženských týmů u nás trénuje a připravuje se na důležitý zápas. V té chvíli jsem ale ještě nevěděla, co mě čeká. 

Představa? Přežít a neudělat (si) ostudu

„Počkej, ty chceš, abych si sama zkusila trénink?“ zeptala jsem se editorky později. Moje představa postávání v uctivé vzdálenosti od hřiště a následné novinářské rutiny tradiční reportáže, ve které popíšu, jak se mi trénink z diváckého pohledu líbil, se rozplynula. Pocity nadšení a žurnalistického zápalu z toho, že si vyzkouším něco nového, se mísily se stupňujícím se strachem. 

„Jak moc byste se chtěla zapojit do tréninku, jaká je vaše představa?“ zeptal se mě Vojtěch Přibyl z oddělení komunikace, se kterým jsem si před samotným tréninkem psala, abychom vše naplánovali. Je těžké odpovídat na něco, o čem jste dosud neměli vůbec žádné povědomí. Jak dlouho trénink trvá? Z čeho se skládá? Poběží se na začátku na „rozehřátí“ pět koleček okolo hřiště? Jak moc budu muset kopat do míče, což je věc, kterou jsem až na výjimky během základní školy nikdy nedělala? Moc otázek, málo odpovědí.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Moje základní představa byla: ve zdraví to přežít. Musím se totiž přiznat, že to není tak dávno, co jsem prodělala onemocnění covid-19 a pozorovala jsem, že se dost podepsalo na mé fyzické kondici. Bylo mi jasné, že co do výdrže nemůžu jako kancelářská myš, která si občas jen tak pro sebe sem tam doma zacvičí, konkurovat elitním hráčkám. A že nikdo nečeká, že jim tam novinářka z Refresheru předvede nějaké fotbalové triky.

Sparta, fotbal
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Přesto se mě s blížícím se tréninkem zmocňovala stále větší nervozita. Z toho, že někomu něco pokazím, že budu svým neumětelstvím překážet nebo že si zkrátka uříznu ostudu. Promlouvala ze mě moje povaha perfekcionisty a člověka se sklony k obsedantně kompulzivní poruše, který si přehrává katastrofické scénáře ještě předtím, než se vůbec něco stane. 

Když boty prolomí ledy

Žádná katastrofa se ale nekonala. Už proto, že jsem si od první chvíle v Tréninkovém centru Sparty na Strahově připadala, jako bych tam chodila denně. Nervozita ze mě spadla už na recepci, kde mě spolu s fotografem vyzvedla vedoucí týmu Adéla Pivoňková. Kromě půjčeného dresu k tréninku mi nabídla i tykání, na hřiště jsem tak šla mnohem uvolněnější.

Příjemná atmosféra pokračovala i tam. Samozřejmě že „vetřelkyně“ v botách, které byly pro fotbalový trénink naprosto nevhodné, vzbuzovala na některých tvářích překvapení. Nekonalo se ale žádné ukazování prstem a posměchy. Holky si takzvaně „jely svoje“ a atmosféra byla uvolněná.

Doporučeno
Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) 21. prosince 2023 15:29

Možná až příliš, chvílemi vládla na hřišti docela anarchie, míče i hráčky poletovaly sem a tam, křičelo se jeden přes druhého. To už ale zasáhl někdo z trenérského týmu a trénink mohl začít. 

Začátek tréninku, kdy jsem ještě nevěděla, co mě čeká.
Začátek tréninku, kdy jsem ještě nevěděla, co mě čeká. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Byly to právě moje tenisky, díky kterým se mi podařilo nejvíce prolomit ledy. Jak už jsem zmínila – byly sice sportovní, ale běžecké. Na fotbal se rozhodně nehodily. Kopačky jsem však ve sbírce neměla, tak jsem zvolila to nejvhodnější, co jsem měla. Třešničkou na dortu byl bohužel fakt, že byly jiné značky než té, která Spartu obléká. „Máte na trénink parádní boty,“ řekl mi se značnou dávkou ironie v hlasu hlavní trenér Martin Masaryk ve chvíli, kdy už jsem společně se všemi hráčkami a také kondičním trenérem Erikem Flámikem stála v kruhu a čekala, co se bude dít.

A vůbec jsem se necítila špatně. Bylo jasné, že nejsem členkou týmu, zároveň jsem se ale necítila odstrčeně. 

Vzhledem k části tréninku, které jsem se účastnila, to ani nešlo. Nic jiného než stát se součástí zcela automaticky mi vlastně ani nezbývalo. Infiltrovala jsem se totiž se vším všudy, jak to podle původního plánu mělo být, abych zcela zakusila atmosféru tréninku. Nikdo mi nic zvlášť nevysvětloval a musela jsem se sama vyznat v trenérských pokynech.

Úvodní protažení se dalo zvládnout bez větších obtíží. Činilo však jen zlomek tréninku, kterého jsem se zúčastnila.
Úvodní protažení se dalo zvládnout bez větších obtíží. Činilo však jen zlomek tréninku, kterého jsem se zúčastnila. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

V první chvíli to bylo snadné, protože šlo o jednoduché rozcvičení a protažení. Zařadila jsem se do řady za ostatní hráčky, a mohla jsem se tak v klidu podívat, co mám vlastně dělat. V další části už to tak lehké nebylo. Rozdělily jsme se totiž na dvě skupiny a nastala mnou nejvíce obávaná část, kdy byla moje aktivita součástí týmového výkonu a mohla ho dost výrazně ovlivnit.

Doporučeno
Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku Oslavy 28. října: Tato běžně nepřístupná místa můžeš navštívit zdarma nebo za hubičku 26. října 2023 7:21

První hráčka stála s míčem v rukou na značce, její parťačky se postupně seřadily na dalších značkách. Zaujaly ale pozici bočního prkna, v angličtině side plank. Kdo se ve cvicích vyzná, tomu ho zřejmě není potřeba vysvětlovat. Pro nezasvěcené – člověk si lehne na bok a opře se o předloktí. Poté se na předloktí zvedne, nejprve v bocích a následuje zbytek těla. První stojící hráčka s míčem v ruce měla za úkol v běhu co nejrychleji „přeskočit“ ostatní, doběhnout na konec řady a kopnout míč tak, aby projel pod těly hráček zpátky na začátek. Tam si ho vzala další a provedla to samé. Takto jsme se střídaly, dokud se nedoběhlo k poslední značce.

Aktivita, která vyplnila mou část tréninku, se v obměněných pozicích opakovala, pro moji (ne)fyzičku ale byla více než dostačující.
Aktivita, která vyplnila mou část tréninku, se v obměněných pozicích opakovala, pro moji (ne)fyzičku ale byla více než dostačující. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ve cvičení byla rozhodující rychlost, s níž šla ruku v ruce správná technika. Čas totiž velmi ušetřilo, když byl míč kopnut správně a plynule prošel pod těly všech až na konec. Naopak když o některou z nás zavadil a odrazil se úplně jinam, ztratilo se dost času. A ten byl klíčový, protože skupina, která prohrála, musela za trest dělat „angličáky“ – komplexní cvik složený ze dřepu, kliku, opětovného dřepu a výskoku.

Moje maličkost čekající na míč a připravující se na svou část „štafety“.
Moje maličkost čekající na míč a připravující se na svou část „štafety“. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Tohle posilovací cvičení se opakovalo ještě několikrát, kromě bočního planku jsme měly i základní plank na obou loktech břichem k zemi a obrácený plank, při kterém břicho naopak směřuje nahoru. Pár angličáků jsem si samozřejmě zkusila. Náš tým totiž prohrál hned několikrát. Dost neskromně ale musím říct, že to nebylo tím, že bych v něm figurovala já. Minimálně z několika svých kopů jsem měla opravdu radost, protože prošly mezi všemi hráčkami a do žádné nenarazily, což pochvalou ocenil i trenér.

Doporučeno
MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš? MS v hokeji 2024 v Praze: Kdy a kde koupit vstupenky a kolik za ně dáš? 5. října 2023 8:00

Jasně, pár se mi jich taky nepovedlo, ale to nebyl jen můj případ a bez mučení se přiznávám k tomu, že když nějaký z nich zkazila některá ze sparťanek, víc než obavu z dalších angličáků to ve mně vzbuzovalo radost, že to pokazil někdo jiný než já. 

Po nespočtu planků, zvedání se z nich a následného běhu, které často doprovázela slušná porce angličáků, mi ale rychle začaly docházet síly a právě tady se nejvíc projevil rozdíl mezi mnou a poloprofesionálkami. Já byla po „své“ části tréninku zralá na ručník. „Fyzičku někde mám, ale tady na Strahově se mnou není,“ řekla jsem trenérovi a s myšlenkou na nedávno prodělanou nemoc jsem na sebe vlastně byla i docela pyšná. Ještě před čtrnácti dny jsem totiž sotva vylezla schody.

Trest za prohru v podobě poctivých angličáků.
Trest za prohru v podobě poctivých angličáků. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Jsme zarputilejší než fotbalisté

Po rozehřívací části následovala ostřejší fáze a herní nácviky, kterých už jsem se neúčastnila. Zaprvé bych sotva kopla do míče stejnou silou jako hráčky, navíc by i přes veškerou mou snahu určitě nikdy nešel tam, kam bych ho směrovala. A za druhé, což bylo mnohem důležitější, se v této části Sparta připravovala na velký zápas, který ji brzy čeká a na který svou přípravu soustředí. 

Doporučeno
Filozofické fakulty budou 17. října stávkovat. „Neuvěřitelná nespravedlnost,“ popsalo studentstvo financování oboru Filozofické fakulty budou 17. října stávkovat. „Neuvěřitelná nespravedlnost,“ popsalo studentstvo financování oboru 29. září 2023 17:45

Tím zápasem je derby se Slavií, které se v neděli 26. března od 14 hodin poprvé uskuteční na pražské Letné. A ženská Sparta si v něm brousí zuby nejen na tři body a návrat do čela ligy, ale také na překonání diváckého rekordu. Ten totiž dosud drží právě Slavie. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený AC Sparta Praha (@acsparta_cz)

Sparta doufá, že vysoká divácká návštěvnost pomůže i zviditelnit ženský fotbal, který by to v Česku rozhodně potřeboval. A také odbourat zažitý stereotyp, že je fotbal ryze mužskou záležitostí. „Tomuhle zápasu se dělá veliké promo, věnovala se tomu spousta peněz i času. Reklamy jsou na bannerech v metru, natáčela se spousta spotů, šlo se do televize. Jen proto, aby se ženský fotbal zpropagoval a aby se o něm širší veřejnost dozvěděla. Čím více tam bude lidí, tím více to pomůže ženskému fotbalu. Může to nalákat i víc holčiček, které by mohly začít s fotbalem,“ myslí si obránkyně Sparty a členka reprezentace Aneta Dědinová.

Aneta Dědinová.
Aneta Dědinová. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Právě ona je jednou z těch, která při plnohodnotném tréninkovém a zápasovém režimu zvládá práci na plný úvazek. Podobných příběhů jsou v ženském týmu spousty. Hráčky musejí kromě každodenních tréninků a následných zápasů zvládat práci na plný úvazek, studium nebo mateřské povinnosti. 

Doporučeno
Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun 21. září 2023 6:00

Tréninky s péčí o malého syna kombinuje třeba obránkyně Petra Vyštejnová, která se na trávník vrátila teprve letos v únoru. Už předtím, než se stala matkou, pracovala na plný úvazek, podobně jako Dědinová. „Náročné to bylo už předtím, člověk byl od rána v práci a pak běžel na trénink. Teď je to o to náročnější kvůli mateřským povinnostem, synovi je teprve rok. Těžké je to psychicky i fyzicky, ale Sparta mi vytváří podmínky na to, abych to zvládala, a jsem za to vděčná,“ říká a dodává, že nic z toho by nešlo ani bez jejího přítele. 

Petra Vyštejnová.
Petra Vyštejnová. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

I podle Vyštejnové potřebuje ženský fotbal zviditelnit a nedělní derby by tomu mohlo velmi pomoci. Přestože se mužská a ženská fotbalová hra podle samotných sparťanek trochu liší, v neděli bude na co se dívat. „I my jako holky umíme hrát fotbal. Jsou v něm zajímavé kombinace, technicky je to na vysoké úrovni. Nebojíme se to i trochu ‚říznout‘. Diváci se budou moci těšit i na takovou tu dívčí zarputilost, která je podle mě několikanásobně vyšší než u mužů,“ dodává Dědinová.

No, trénink jsem coby člověk se sedavým zaměstnáním, který sport provozuje hlavně rekreačně, přežila víceméně ve zdraví. Co mě těší méně, jsou rozbolavěné svaly na rukou a stehnech. A taky fakt, že fotbalistky musí přesně takto kombinovat práci, která je uživí, s profesionálním fotbalem, který milují. Na rozdíl od mužů, kteří se v Česku mohou sportu věnovat profesionálně a propagaci jejich fotbalu je také věnováno mnohem více pozornosti a financí. 

Jsem ráda za zkušenost, díky které jsem mohla více nakouknout do ženského fotbalu. Určitě, jak i samy hráčky přiznaly, se v lecčem liší od toho mužského. Rozhodně za ním ale není méně dřiny. Ta je naopak o to větší kvůli tomu, že fotbal není to jediné, čemu se fotbalistky musí ve svém životě věnovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse