Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
24. března 2023 11:25
Čas čtení 2:43

Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy
Zdroj: MHMP/volně k užití

V Česku máme několik registrů, kde se lze o dluzích informovat. Vyhledat je zadarmo je sice téměř nemožné, výjimku ale uděluje jeden den v roce.

Zapomenutý dluh kvůli pokutě za jízdu načerno v MHD nebo jen za nedoplatek internetu může skončit pořádnými problémy. Zvláště tehdy, pokud člověk ani neví, že vůbec dluží. Předejdi těmto problémům a ověř si, zda na tebe není uvalena exekuce.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

O tom, že nejde o marginální záležitost, ukazují také data z konce minulého roku, kdy bylo v naší zemi 668 tisíc lidí v exekuci. Pokud započítáme i jejich rodinné příslušníky, exekucemi jsou odhadem zatíženy až 2 miliony Čechů a Češek.

Pozor na návody, jak zjistit dluhy zdarma

Kontrola exekuce v exekučním rejstříku není zdarma. Registry se řídí vyhláškou č. 329/2008 Sb., o centrální evidenci exekucí. To znamená, že za každé poskytnutí informace z databáze exekutorské komory se platí poplatek.

Registr dlužníků upozorňuje na to, že pokud někdo nabízí možnost bezplatného hledání, může jít o pouhou snahu vylákat osobní údaje, které mohou být přeprodány dále. Uživatel*ka v konečném důsledku obdrží zdarma pouze bezcenný výpis. Je tedy žádoucí se využití takových služeb vyvarovat.

Jedinou výjimkou, kdy si lidé mohou nechat poradit i zdarma, je vždy 20. listopad v rámci akce Den bez dluhů.

V jakých situacích se může výpis z Centrální evidence exekucí hodit:

> Když pronajímáme nemovitost a chceme předejít důsledkům exekučního řízení;
> když si pořizujeme nemovitost a chceme mít jistotu, že není součástí exekučního řízení a prodávající s ní může nakládat;
> když máme živnost či podnikání a chceme mít jistotu, že na naši klientelu není vedena exekuce a nehrozí neplacení z její strany;
> když si pořizujeme vozidlo a chceme mít jistotu, že následně nebude zabaveno, protože je součástí exekučního řízení;
> když půjčujeme peníze, ať už fyzické, nebo právnické osobě;
> když se sami chceme ujistit, že proti nám není vedeno exekuční řízení.

Zdroj: Česká pošta

Kde hledat?

V Česku máme několik registrů, kde se lze o dluzích informovat. Ani jeden ale není univerzální a je potřeba se obracet jen na ty oficiální. Zde přinášíme přehled těch, které jsou dlouhodobě zavedené a fungují:

24. března 2023 10:00 Čas čtení 6:12 Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička

Centrální evidence exekucí (CEE)

Tuto centrální evidenci vede, provozuje a spravuje Exekutorská komora ČR. Poradí při zneužití osobních údajů (např. při ztrátě nebo krádeži občanského průkazu, pasu nebo řidičského průkazu) nebo pokud si nejsme jistí splacením starších dluhů. Neobsahuje však všechny exekuce, jako např. exekuce vedené orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami.

Výpis lze získat buď online na webu ceecr.cz, nebo přes Czech Point na České poště. Cena za vyhledání v on-line databázi je 60 Kč pro prvních tisíc dotazů, do 10 tisíc dotazů pak 30 korun. Přes CzechPoint stojí výpis 50 Kč za jednu stránku.

SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům)

Dalším zavedeným registrem je SOLUS, jenž vede informace o těch, kteří jsou v prodlení se splátkami. Sdružuje tak banky a nebankovní společnosti, stavební spořitelny, distributory energií a mobilní operátory. Poradí také v případě pohledávek v platbách za mobilní telefon, pevnou linku, kabelovou televizi, internet apod.

Výpis se vydává přes mobilní aplikaci Solus, kde první výpis stojí 149 Kč a za další se pak platí 30 korun. Další variantou je web NejsemDlužník.cz, kde zaplatíš 200 Kč za komplexní výpis.

23. března 2023 14:00 Čas čtení 4:16 Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika) Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika)

Bankovní a Nebankovní registr klientských informací (BKI a NRKI)

Bankovní a Nebankovní registr evidují data o půjčkách. Jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco BKI ověřuje dluhy z bankovní půjčky, kreditních karet či hypoték, u NRKI jde především o koupi auta (nebo jiného zboží) na splátky nebo na leasing.

Na stav svých dluhů se lidé mohou podívat na oficiálních stránkách: zde je evidence BKI a na tomto odkaze najdeš Nebankovní registr. Výpis vždy stojí v elektronické podobě 100 korun, v papírové pak 200 korun plus poštovné. Je možné požádat také o společný výpis z Bankovního i Nebankovního registru. Elektronická verze bude stát 180 Kč, ta papírová vyjde na 300 Kč. Výpisy z obou registrů pohromadě vyhledáš přes web kolikmam.cz

Registr platebních informací (REPi)

REPi ti poradí, pokud sis bral*a mikropůjčku nebo řešíš platby za služby poskytovatelů energií. Záznamy se v něm uchovávají po celou dobu splácení a ještě 4 roky po jeho skončení.

Výpis si můžeš stáhnout na adrese repi.cz nebo kolikmam.cz. Za papírový zaplatíš poplatek 200 korun, a pokud ti stačí elektronický, ten tě bude stát 100 Kč.

Domů
Sdílet
Diskuse