Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2023 14:00
Čas čtení 4:16
Kuni Nguyenová

Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika)

Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika)
Zdroj: Visit Cambridge
ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA FINANCE INFOGRAFIKA ŠKOLA A STUDIUM SKUTEČNÁ CENA VĚCÍ VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Kolik peněz si musíš našetřit, aby sis mohl*a dovolit studium na prestižních zahraničních školách? Konkrétní ceníky najdeš v našem přehledu.

Chodbami univerzit na Harvardu, Brownu, Oxfordu nebo v Cambridgi kráčeli světoví vědci a vědkyně, držitelé a držitelky Nobelových cen, současní miliardáři a miliardářky a úspěšní lidé ve svém oboru. Je pro „běžné smrtelníky“ vůbec možné se na tyto školy dostat? V Refresheru jsme se podívali na webové stránky elitních škol, které zveřejnily aktuální ceníky studia, a na konci jsme je porovnali mezi sebou. 

Pro přehlednost jsme částky vždy přepočítali na české koruny, zohlednili jsme také aktuální kurz. Ke dni 22. března 2023 činil americký dolar 22,1 Kč a britská libra odpovídala 27,11 koruny.

V předchozím díle o vysokých školách jsme se podívali na běžné náklady v hlavních univerzitních městech v Česku –⁠ v Praze, Brně a Olomouci. Porovnávali jsme různé typy bydlení, dopravy, jídel, ale i třeba to, na kolik tě vyjdou jednotlivé volnočasové aktivity. Více se dozvíš ZDE.

Rozcestník: 

> Harvard

> Yale

> Princeton

> Brown

> Stanford

> Oxford

> Cambridge

> Shrnutí

Harvard
Zdroj: Harvard University

Harvard

Prestižní univerzita v Massachusetts spadá do tzv. Ivy League. Jde o skupinu soukromých elitních vysokých škol, kam každoročně přijímají pouze okolo pěti procent přihlášených studentů. Všechny tyto školy se nachází na východním pobřeží Spojených států. Konkrétně na Harvard dříve chodili Barack a Michelle Obamovi, zakladatel Microsoftu Bill Gates nebo šéf společnosti Meta (původní Facebook) Mark Zuckerberg. 

Doporučeno
KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? 18. března 2024 16:30

Nejdražší je pochopitelně samotné školné, které vychází na zhruba 1,2 milionu korun. Kromě nákladů jako ubytování, strava či učebnice je zde i jedna velká položka. Zatímco zdravotní pojištění v Česku platí vysokoškolákům a vysokoškolačkám stát až do dovršení 26 let věku, ve Spojených státech si jej studentstvo platí samo. Většina elitních škol navíc požaduje poplatek za studentské aktivity. Na Harvardu se za ně platí 1 658 Kč na rok. Po sečtení všech výdajů tě tak rok studia vyjde na celkem 2 028 516 korun.

O konkrétních položkách a cenách se více dozvíš v našem grafu:

Yale
Zdroj: Yale University

Yale

Univerzitou nacházející se v americkém státě Connecticut si prošla řada významných osobností. Mezi nimi jsou například političtí aktéři Bill a Hillary Clintonovi, George W. Bush, herec James Franco nebo herečka Meryl Streep. Život na prestižní univerzitě se však bez stipendia může velmi prodražit. Školné na Yale je dražší než na Harvardu až o 200 tisíc korun, v přepočtu na českou měnu činí přes 1,4 milionu Kč. V součtu tě tak následující akademický rok přijde na necelé dva miliony korun.

Princeton
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Princeton

Šéf Amazonu Jeff Bezos, bývalý prezident John F. Kennedy, vědec Albert Einstein nebo autor novely Velký Gatsby F. Scott Fitzgerald. Všichni tito lidé absolvovali Princetonskou univerzitu, která sídlí v New Jersey a též patří mezi osm členů prestižní Ivy League. Ve srovnání s předchozím obdobím se však náklady na ročník 2023/2024 zvýšily o 2,5 %. 

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Na rozdíl od jiných vysokých škol však Princeton na svých webových stránkách neuvádí podrobnější ceníky za ubytování, stravu nebo zdravotní pojištění, vše je shrnuto do jedné kategorie s názvem „ostatní výdaje“. Ty se podle univerzity pohybují okolo půl milionu korun.

Brown, univerzita
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Brown

Prestižní univerzita leží v americkém státě Rhode Island. Jejich „Brunoniani“, jak si říkají absolventi Brownu, jsou herečka Emma Watson nebo dědička stejnojmenného módního impéria Allegra Versace. Zajímavostí je, že Brownovu univerzitu studoval také miliardář a zakladatel značek Grey Goose a Jägermeister Sidney Frank, ten byl ale nucen opustit Brown po pouhém roce, kdy si již nemohl dovolit školné. 

Školné v přepočtu 1,4 milionu korun na rok skutečně není pro každého. Roční rozpočet na jednoho studujícího včetně ubytování a stravy v kampusu či jiných osobních výdajů přesahuje dva miliony korun. Univerzita však upozorňuje, že se jedná jen o základní položky. „Dodatečné individuální výdaje, které nejsou zahrnuty, mohou zahrnovat oblečení, výdaje na počítač, další cesty domů během akademického roku atd.,“ píše se na webových stránkách Brownu.

Stanford
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Stanford

Stanfordova univerzita nacházející se v americké Kalifornii sice není součástí elitní Ivy League, zato je na předních místech seznamu nejlepších univerzit na světě a může se též pyšnit slavnými alumni. Školu navštěvoval například podnikatel a miliardář Elon Musk, autor maturitní klasiky O myších a lidech John Steinbeck nebo herečka Reese Witherspoon z legendárních filmů Pravá blondýnka

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Stanford vypočítal náklady, které jsou oproti předchozím univerzitám o mnoho vyšší, částka totiž přesahuje 2,3 milionu Kč. Spadá do nich například ubytování, strava, zdravotní pojištění nebo učebnice a pomůcky. Konkrétní ceníky se dozvíš v našem „koláčovém“ přehledu.

Oxford
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Oxford

Tentokrát se ze Spojených států přesuneme do země, která je českému studentstvu z hlediska vzdálenosti více na dosah – do Velké Británie. Oxfordskou univerzitu navštěvovali bývalý premiér David Cameron, autor knihy Obraz Doriana Graye Oscar Wilde nebo spisovatel J. R. R. Tolkien, který světu představil Hobita a Pána prstenů

Co se ale týče nákladů na studentský život, řada lidí si zde musí sáhnout hluboko do kapsy. Na Oxfordu je sice školné oproti americkému studiu levnější, rozpočet však značně ovlivňuje výše částky za zdravotní pojištění. To se liší v závislosti na tom, zda žiješ ve Velké Británii, nebo mimo ni. V přehledu jsme zahrnuli zdravotní pojištění pro zahraniční studenty, které je obecně mnohem dražší. Na rok totiž vychází na zhruba milion korun. 

Na webových stránkách Oxfordu jsou v položkách typu ubytování či strava zveřejněna spíše finanční rozmezí. V Refresheru jsme nicméně tyto částky pro přehlednost zprůměrovali. Více se dozvíš v našem grafu.

cambridgská univerzita
Zdroj: Visit Cambridge

Cambridge

Oxfordu v prestiži dlouhodobě konkuruje Univerzita Cambridge, kterou navštěvoval například přírodovědec Charles Darwin, fyzik Isaac Newton, ale i členové královské rodiny jako král Charles nebo princ William. Elitní škola však není zrovna nejdostupnější. Roční náklady na studium přesahují částku 2,5 milionu korun. Situaci komplikuje i fakt, že studenti a studentky pocházející mimo Velkou Británii nemají nárok na finanční podporu a kromě běžného školného musí platit také roční poplatek za studium. 

Shrnutí: Šance na studium je minimální

Celkové náklady všech srovnaných univerzit ti přinášíme v následujícím grafu. Částky slouží spíše pro jednodušší orientaci a nelze je považovat za konečné. Jak jsme tě již upozornili, univerzity typu Princeton nebo Cambridge zveřejnily jen základní výdaje.

Doporučeno
10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat 10 tipů od profesionálního vyjednavače, jak si v práci říct o vyšší plat 27. února 2024 16:00

Studium na prestižních školách je pro mnoho Čechů a Češek spíše nedosažitelným snem, obzvlášť když průměrná mzda v ČR činí kolem 40 353 korun hrubého. Zaplatit přibližně dva miliony korun za roční studium na prestižní škole je tak pro řadu českých obyvatel, kteří běžně berou roční příjem půl milionu korun, téměř nemyslitelné.

 Zdroj: Harvard, Yale, Princeton, Brown, Stanford, Oxford, Cambridge

Šance českého studentstva dostat se na Ivy League nebo jinou prestižní školu je sice nízká, ale ne úplně nemožná. Ročně se jich tam dostanou jednotky.

V Refresheru ti prostřednictvím interaktivních grafik vysvětlujeme svět (nejen) ekonomiky v číslech. Sleduj naši rubriku Infografika, ať ti nic neunikne.
Domů
Sdílet
Diskuse