Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
1. května 2023 7:00
Čas čtení 1:17
Richard Balog

FOTO: Do tohoto netradičního domu v zajetí české přírody se zamiluješ na první pohled. Nabízí výhledy, jaké jinde nenajdeš

FOTO: Do tohoto netradičního domu v zajetí české přírody se zamiluješ na první pohled. Nabízí výhledy, jaké jinde nenajdeš
Zdroj: BoysPlayNice
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Rodinný dům jako vystřižený z magazínu se nachází na jižním svahu Ještědského hřebene v nadmořské výšce 600 metrů, díky čemuž nabízí nádherné výhledy na scenérii Českého ráje.

Moderní architektura v lůně přírody? Čeští architekti z ateliéru SAD nás přesvědčili o tom, že tato kombinace může fungovat na jedničku s hvězdičkou. Navrhli prosklený železobetonový dům s fasádou z portugalského korku, který se dívá z Ještědského hřebene na Český ráj a velkoryse se otevírá místním loukám a specifickému horskému prostředí.

Rodinný dům v katastrálním území obce Šimonovice leží v nadmořské výšce 600 metrů, díky čemuž nabízí nádherné výhledy na scenérii národního parku. Náklady na realizaci tohoto projektu uprostřed přírody se vyšplhaly na zhruba 16 milionů korun.

Užitná plocha představuje 153 čtverečních metrů, zatímco pozemek má skoro 1700 čtverečních metrů, které pokrývá zeleň a pastviny.

Rašovce pod Ještědem
Zdroj: BoysPlayNice
Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Výhled a propojení vnitřních prostor s okolní krajinou byly jedním z hlavních motivů při tvorbě návrhů. Půdorys domu má obdélníkový tvar, přičemž část střechy objektu je určená k parkování vozidel. Úroveň přízemí i hlavní plochy zahrady je přibližně 4,5 metru pod úrovní silniční komunikace.

Hlavní vstup do domu se nachází na západní straně. Přístup je po terénním schodišti podél kamenné stěny. Kompaktní hmota domu je na východním štítu zcela otevřena a její prosklená stěna je zešikma ustoupena za obrysovou hranu, díky čemuž je maximalizována plocha výhledu a vznikla také zastřešená terasa. Všechny místnosti v přízemí včetně koupelny se skrz prosklené otvory na jižní straně otevírají směrem do krajiny.

Co se týče materiálů, architekti vsadili na již zmiňovaný železobeton v kombinaci s portugalským korkem, který doplňují keramické cihly, falcové hliníkové plechy či liberecká žula.

Interiér se nese na vlnách moderního minimalistického designu se špetkou Skandinávie, což podtrhují zejména kontrasty surových stěn s měkkými doplňky a dřevěnými kusy nábytku. „Interiérový design domu společně s vnitřní dispozicí místností vznikl možná spíše jako samotný dům. Světlo, prostor, čistota interiéru a barevná jednoduchost mě zavedly především do studia značek Konsepti a Ligne Roset, ze kterých je postaven základ vybavení vnitřního nábytku,“ řekla spoluautorka celého projektu, architektka Iveta Zachariášová.

Detailní galerie snímků z exteriéru i interiérových prostor je prací šikovného týmu fotografů BoysPlayNice.

Rašovce pod JeštědemRašovce pod JeštědemRašovce pod JeštědemRašovce pod Ještědem
Zobrazit galerii
(22)
Domů
Sdílet
Diskuse