Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2023 12:30
Čas čtení 6:03
Vojtěch Vanda

Dříve se mu za anime smáli, dnes si vydělává jeho tetováním. Tetuju i hentai, říká René

Dříve se mu za anime smáli, dnes si vydělává jeho tetováním. Tetuju i hentai, říká René
Zdroj: Markéta Pištěková
KULTURA ANIME ČESKO REFRESHER ART
Uložit Uložené

Tento příběh trochu připomíná romantizovaný scénář anime. Odmalička jej japonská animovaná tvorba bavila a nyní žije svůj sen, když se jeho kresby z papíru dostávají doslova pod kůži. René Müller je totiž anime tatérem.

Každému z nás se občas dostane nějaká knížka, seriál nebo film pod kůži. V přemíře nových titulů, streamovacích platforem, televizních kanálů a filmových produkcí si musí vybrat opravdu každý. Fanoušky jednotlivých sérií a děl poté můžeme rozdělit na různé tábory například podle toho, jak moc souzní s herci, příběhem nebo celou značkou. Takto to funguje ve všech žánrech.

A když říkáme ve všech, tak samozřejmě i v manze nebo anime, což jsou dva umělecké žánry, které jsou v posledních letech z hlediska oblíbenosti na konstantním vzestupu. Sice se stále nejedná o mainstream, přestože se výrazně zapisují do světové kinematografie, ale je vidno, že čím dál více diváků a čtenářů jim přichází na chuť. Dokonce tak moc, že jsou ochotni si své oblíbené postavy, momenty nebo ikonické výjevy nechat doslova vpíchnout pod kůži.

René Müller renmulltattoo
Zdroj: Markéta Pištěková

S tím dokážou pomoci i lidé v Česku. Japonskou animovanou tvorbu zná velmi dobře pražský tatér, který vyniká komiksovým zpracováním motivů slavných i méně známějších anime a manga titulů. Jmenuje se René Müller neboli Renmulltattoo, člen studia Woodhill tattoo, který se sám netají tím, že by rád pomohl tuzemské „anime revoluci“ a jednou provždy vymazal z hlav kritiků veškeré stigma vůči této tvorbě.

Doporučeno
Bezejmenná z Valašska tvoří cover arty k písničkám. Nanashi seznamuje veřejnost s uměleckými směry generace Z Bezejmenná z Valašska tvoří cover arty k písničkám. Nanashi seznamuje veřejnost s uměleckými směry generace Z 20. března 2023 10:00

Osmadvacetiletý tatér a bez jakékoliv nadsázky i umělec, jenž na Instagramu vystupuje pod přezdívkou Renmulltattoo, se k tetovacímu strojku dostal tradiční cestou přes kreslení na papír. Jeho láska k japonské animované tvorbě vzkvétala již od dětství, proto akorát spojil své dvě oblíbené činnosti do jedné.  

„Když se mi nějaká postava nebo moment zalíbily, prostě jsem to nakreslil. V té době to samozřejmě nebylo žádné umění, ale jenom jednoduché dětské obrázky,“ zasvěcuje nás do úplných začátků. „Můj táta umí kreslit, živil se několik let kreslením portrétů, ale odmala jsem ho skoro nevídal, takže těžko říct, jestli to mělo na mě nějaký vliv,“ mluví o minulosti velmi otevřeně.

renmulltattoo
Zdroj: René Müller
Nezapomínejme na to, že kultura umění má široký záběr. Seriál Refresher Art ti každý týden představuje práci jednoho mladého umělce či umělkyně, kteří se věnují tradičním i netradičním odvětvím umění. Najdeš zde kreativce věnující se malbě, literatuře, sochařství a tvorbě uměleckých výrobků, ale také například péči o vlasy, digital artu, tetování či videu.

René se nějakou dobu spokojil pouze s kresbou. Neměl důvod to měnit. Jenže, jak už to bývá, do hry přišla náhoda a jeho perspektiva se změnila. „Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna tohle budu dělat,“ přesvědčuje nás, když nám vypráví o vůbec prvním zážitku, během něhož někomu něco vytetoval. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133904 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse