Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. dubna 2023 9:50
Čas čtení 1:16
Adéla Ježková

Fotograf přihlásil do soutěže fotku vygenerovanou umělou inteligencí. A vyhrál

Fotograf přihlásil do soutěže fotku vygenerovanou umělou inteligencí. A vyhrál
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k použití
TECH FOTOGRAFOVÁNÍ UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Německý fotograf Boris Eldagsen, vítěz prestižní fotografické soutěže Sony World Photography Award, odmítl převzít výhru. Učinil tak poté, co vyšlo najevo, že jeho dílo bylo vytvořeno pomocí umělé inteligence.

Snímek s názvem Pseudomnesia: The Electrician, na kterém je zobrazen strašidelný černobílý portrét dvou žen z různých generací, použil podle BBC fotograf k otestování komise a k vyvolání diskuse o budoucnosti fotografie. Jedná se o „historický okamžik“, kdy (zřejmě) poprvé v prestižní mezinárodní fotografické soutěži zvítězil snímek umělé inteligence.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ProfiFoto (@profifoto.de)

„Fotografický svět potřebuje otevřenou diskusi“

„Přihlásil jsem se jako drzá opice, abych zjistil, zda jsou soutěže připraveny na to, že se do nich budou přihlašovat snímky vytvořené umělou inteligencí. Nejsou,“ komentoval událost fotograf na svých webových stránkách. A dodal: „My, fotografický svět, potřebujeme otevřenou diskusi. Diskusi o tom, co chceme považovat za fotografii a co ne. Je oblast fotografie dostatečně velká na to, abychom do ní pozvali snímky umělé inteligence  nebo by to byla chyba? Doufám, že svým odmítnutím ceny tuto debatu urychlím.“

Rychle rostoucímu fenoménu umělé inteligence se v Refresheru hodně věnujeme. Přečti si třeba rozhovor o tom, jak ji lze využívat ve školství. 


Mluvčí Světové fotografické organizace pro deník The Guardian ale uvedl, že Eldagsen jim potvrdil „spoluvytvoření“ snímku pomocí umělé inteligence ještě předtím, než byl vyhlášen vítězem. „Tvůrčí kategorie otevřené soutěže vítá různé experimentální přístupy k tvorbě obrazu od kyanotypií a paprskových fotografií až po nejmodernější digitální postupy. Na základě korespondence s Borisem a záruk, které poskytl, jsme proto usoudili, že jeho příspěvek splňuje kritéria této kategorie, a jeho účast jsme podpořili,“ popsal. Fakt, že komise věděla, že se jedná o snímek vytvořený umělou inteligencí, Eldagsen přitom popírá.

Nicméně poté, co fotograf odmítl ocenění převzít, s ním organizace pozastavila veškeré aktivity a v souladu s jeho přáním jej ze soutěže vyřadila. „Vzhledem k jeho jednání a následnému prohlášení, v němž konstatoval, že se nás úmyslně pokusil uvést v omyl, a tím zneplatnit záruky, které poskytl, se domníváme, že s ním již nejsme schopni vést smysluplný a konstruktivní dialog,“ dodal mluvčí.

A co si o kreativitě umělé inteligence myslíš ty?

Anketa:
Měly by být do soutěží zahrnovány výtvory umělé inteligence?
Ano, proč ne.
Ne, jsem proti tomu.
Ano, proč ne.
16 %
Ne, jsem proti tomu.
84 %
Domů
Sdílet
Diskuse