Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. dubna 2023 15:00
Čas čtení 6:22
Kuni Nguyenová

Padělaly šeky nebo se vydávaly za muže, aby okradly bohaté o miliony. Za největšími podvody byly ve skutečnosti ženy

ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA KRIMI PODNIKÁNÍ
Uložit Uložené

Elizabeth Holmes, Anna Sorokin nebo Linda Taylor. Znáš příběhy těchto žen, které se nechvalně zapsaly do světa podvodů? Projeď si je s námi.

Předstíraly, že jsou dědičky impérií, lékařky, dokonce se i vydávaly za muže. A to vše jen proto, aby neoprávněně přišly k těm největším ziskům. Ve většině případech však spadla klec a za ukradené miliony si odseděly roky ve vězení. Za své „hříchy“ se však nestyděly a některé z nich dodnes těží z titulu největších podvodnic do posledního drobečku. Přinášíme ti přehled o 8 nejzajímavějších ženských kriminálnicích z různých koutů světa, jejichž příběhy se mnohdy dostaly i na filmová plátna.

Doporučeno
KVÍZ: Uhádni největší byznysové podvody našeho století. A neinspiruj se, prosím KVÍZ: Uhádni největší byznysové podvody našeho století. A neinspiruj se, prosím 17. dubna 2023 8:58

Kari Ferrell / Hipster Grifter

Kari Ferrell
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Kari Ferrell zná svět zejména pod přezdívkou „Hipster Grifter“ (v překladu hipsterská podvodnice). Nepravdivě tvrdila, že pracovala ve společnosti Goldenvoice, která stojí za festivalem Coachella, nebo jako asistentka administrativy magazínu Vice. Proč to dělala? Aby svedla muže v Brooklynu, které pak následně mohla okrást.

Doporučeno
Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend Nejlevnější letenky do exotiky: Odleť na Maledivy za 9500 korun již tento víkend 13. dubna 2023 11:00

Pod falešnými identitami se dostávala na večírky elitních společenských kruhů v New Yorku, kde se setkávala se svými potenciálními mužskými oběťmi. Následně je krmila lží, že umírá na rakovinu, že je pravděpodobně těhotná, a dokonce si vymyslela dojemnou historku o své rodinné historii. To vše jen proto, aby se jim dostala pod kůži a oni udělali vše, co si Kari umínila.

Její podvod spočíval v padělání šeků. Své milence vždy požádala, aby za ni vybrali hotovost. Zároveň tvrdila, že došlo k problému s jejím vlastním bankovním účtem. Vsadila tak na taktiku Franka Abagnala, kterého můžeš znát z filmového zpracování Chyť mě, když to dokážeš„Všechny tyto šeky začala ukládat na můj účet, doslova vkládala najednou 300, 500, 1100 dolarů,“ řekl o ní bývalý partner Casey Hansen. „Stále tvrdila, že nemůže použít svou bankomatovou kartu, a říkala mi: Ty proplatíš šeky a pak mi dáš peníze.“

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 11:00

Banka později zjistila, že šeky byly vypisovány z nefunkčního účtu. V roce 2009 za to byla Kari odsouzena k devíti měsícům vězení. Dnes je Kari Ferrell na svobodě a za své činy se nestydí. Loni dokonce oznámila, že o svých zločinech plánuje napsat memoáry. 

Elizabeth Holmes

Elizabeth Holmes na summite Forbes Under 30
Zdroj: Getty Images/Gilbert Carrasquillo

Elizabeth Holmes ze společnosti Theranos tvrdila, že umí vyvinout technologii, jež pozná z pár kapek krve, jestli člověk trpí rakovinou nebo cukrovkou, a hlavně tyto nemoci zachytí ve velmi brzkém stadiu. Injekční stříkačky a tradiční laboratoře měly nahradit její malé přístroje Edison v domácnostech, lékárnách, a dokonce i na bojišti.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se ve světových značkách? Uhádni, kde vznikly Lego, Red Bull nebo Durex KVÍZ: Vyznáš se ve světových značkách? Uhádni, kde vznikly Lego, Red Bull nebo Durex 24. března 2023 8:30

Hodnota firmy v roce 2014 vzrostla na 9 miliard dolarů (v přepočtu 214 miliard korun), čímž časopis Forbes označil Holmes za nejmladší self-made miliardářku na světě. Na první pohled šlo o inspirující technologie, avšak po delší investigativní práci médií se ukázalo, že to vše byl ve skutečnosti podvrh.

Loni v lednu čelila žalobě ze čtyř podvodů na investorech a ze spiknutí. Okradla je o více než 700 milionů dolarů (14,9 miliardy korun). Loni v listopadu soud rozhodl, že Holmes půjde do vazby na 11 let (přesněji 135 měsíců).

Které významné osobnosti investovaly do Theranosu nebo jak se poučit z příběhu ženy, kterou svět donedávna považoval za Steva Jobse v sukni? To vše si můžeš přečíst u nás v Refresheru.

Anna Sorokin / Anna Delvey

Netflix, Inventing Anna, seriál, Anna Sorokin, Anna Delvey, streaming, stream
Zdroj: Netflix

Anna Sorokin, kterou můžeš znát i pod jménem Anny Delvey, se narodila v Rusku, žila v Německu a nakonec si umínila, že v New Yorku pronikne mezi místní smetánku plnou miliardářů a vybuduje pro ni soukromý klub, ve kterém se bude moci dělit o jejich peníze i umění.

Doporučeno
Britney, 50 Cent a další celebrity se zkrachovalým byznysem. Kdo vsadil na kondomy, veganské boty a kdo skončil u soudu? Britney, 50 Cent a další celebrity se zkrachovalým byznysem. Kdo vsadil na kondomy, veganské boty a kdo skončil u soudu? 25. února 2023 14:05

Tento plán však měl jeden obrovský háček – Anna Sorokin nebyla německá dědička impéria s miliony dolarů, a tak musela najít způsob, jak získat peníze na financování svého nového, luxusního života. Co se jí zdálo jako nejjednodušší? Ukradnout je. Jako falešná dědička dokázala oklamat banky, hotely i newyorskou smetánku. Zfalšovala pár šeků, požádala o půjčku, kterou neplánovala splatit, a zmanipulovala kamarádku, aby jí zaplatila týdenní dovolenou v Maroku. Její celkové škody do roku 2017 činily 275 000 dolarů (zhruba 5,9 milionu korun dle aktuálního kurzu). 

Opravdová Anna Sorokin na policejní fotografii.
Opravdová Anna Sorokin na policejní fotografii. Zdroj: Bergen County Prosecutor's Office, New Jersey


Anna Sorokin si už trest za své krádeže odseděla. V roce 2019 byla odsouzena k vězení, k tomu musela zaplatit pokutu 24 tisíc dolarů (513 tisíc Kč) i náhradu škod ve výši 199 tisíc dolarů (4,2 mil. Kč). Za dobré chování ji soud po dvou letech (11. února 2021) propustil. Podvodnice se vrátila na Instagram, pronajala si apartmán a s Netflixem spolupracovala na tvorbě seriálu.

Její radost ze svobodného života však neměla dlouhé trvání. V březnu 2021, tedy šest týdnů po jejím propuštění, ji opět zatkl imigrační úřad, podle kterého překročila povolenou délku pobytu uvedenou ve svých vízech, a tak byla zadržena a připravuje se její deportace zpět do Německa. Dodnes v roce 2023 nadále zůstává za mřížemi.

Ruja Ignatova

Ruja Ignatova.
Ruja Ignatova. Zdroj: OneCoin Coporation

Do seznamu největších podvodnic jsme zařadili „královnu“ v oblasti kryptoměn. Nejedná se o nikoho jiného než Ruju Ignatovu s bulharskými kořeny, která lidem tvrdila, že vynalezla revoluční kryptoměnu OneCoin. Ve skutečnosti ale vsadila na Ponziho schéma a mezi lety 2014 a 2016 obrala investory až o téměř čtyři miliardy dolarů, tedy o zhruba 100 miliard korun.

Doporučeno
Ponziho schéma je nápadem jasnovidky. Sarah Howe založila banky pro ženy a okradla je o miliony dolarů Ponziho schéma je nápadem jasnovidky. Sarah Howe založila banky pro ženy a okradla je o miliony dolarů 25. února 2023 8:30

Důležitou roli sehrála osobnost Ignatové, která na vzdělávacích konferencích chodila v plesových šatech, s drahými šperky a výraznou rtěnkou. Ve svých energických projevech využívala princip FOMO, tedy strach lidí, že jim unikla příležitost s bitcoiny. Přesvědčovala je, že pokud do jejího OneCoinu vloží své peníze, tak si na konkurenční kryptoměnu za dva roky nikdo nevzpomene. 

Projekt po čase zaznamenal nejen spoustu ohlasů, ale i řadu pochybností, které se měly vysvětlit v říjnu 2017 na velkém setkání investorů v Lisabonu. Ignatova se tam ale neukázala a od té doby o ní nikdo nikdy neslyšel. Dodnes je Ignatova na svobodě a Europol ji loni v květnu zařadil na seznam nejhledanějších osob v Evropě.

Celý její příběh jsme ti popsali i u nás na Refresheru.

Elizabeth Bigley alias Cassie L. Chadwick

Cassie L. Chadwick
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití


Elizabeth Bigley, kterou svět v první polovině 20. století znal pod pseudonymem Cassie Chadwick, byla kanadská podvodnice pod falešnou identitou nemanželské dcery miliardáře a průmyslového podnikatele Andrewa Carnegieho. Díky tomu se jí podařilo okrást banky o sumu, kterou soud odhadoval na 800 000 až 1,3 milionu dolarů. V přepočtu na dnešní kurz se jedná o částku mezi 17,1 milionu korun až 27,8 milionu korun.

Doporučeno
KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě? KVÍZ: Koruna, peso nebo kwanza. Poznáš, jakými měnami se platí po světě? 21. března 2023 8:30

Ze života Bigley lze vyčíst řadu zajímavých příhod. Provdala se za lékaře, který ji ale po 11 dnech od svatby vyhodil z domu poté, co k nim přišli vymahači dluhů. Jiné podvody zahrnovaly finty, které předváděla jako jasnovidka, jedna banka byla dokonce nucena zavřít poté, co jí šéf banky půjčil 240 000 dolarů (5,1 milionu korun) – čtyřnásobek základního kapitálu banky.

Dlouhá léta žila na úvěr poskytovaný obchodníky, dokud nebyla nakonec odhalena a odsouzena ke 14 letům vězení. Zemřela po dvou letech strávených ve vazbě.

Linda Taylor

Linda Taylor
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití


Linda Taylor se ve světě proslavila jako největší americká podvodnice 70. let 20. století, která měla spadeno na americký systém sociálního zabezpečení. Aby oklamala stát a lidi v úřadech, během svého života pravidelně měnila svou etnickou příslušnost, pracovní roli a věk a pod tuctem různých jmen přijímala sociální dávky. Ve skutečnosti však na ně neměla nárok. 

Doporučeno
Kalkulačka na příspěvek na živobytí: Ověř si, zda a na jakou částku máš nárok Kalkulačka na příspěvek na živobytí: Ověř si, zda a na jakou částku máš nárok 17. dubna 2023 13:38

Když byla zatčena, soud odhalil, že si údajně vytvořila až 80 různých přezdívek a na sociálních dávkách obdržela až 150 000 dolarů ročně (v přepočtu 3,2 milionu korun dle aktuálního kurzu). Svými rozsáhlými podvody se proslavila natolik, že ji Ronald Reagan dokonce použil ve své prezidentské kampani v roce 1976 jako příklad chyb systému, které kritizoval.

Jak uvedl The New York Times ve svém komentáři, Linda Taylor sice byla nepochybně podvodnicí, avšak pokaždé, když si změnila identitu, částečně vzdorovala i tehdejší přísné rasové segregaci ve Spojených státech. 

Sarah Howe

Sarah Howe, ponzi schéma
Zdroj: caasbrey.com

V sérii podvodnic nemůžeme opomenout ani předchůdkyni takzvaného Ponziho schématu, který se snaží z obětí dostat peníze pod příslibem skvělých výdělků z investice. Před Charlesem Ponzim, po kterém je celé podvodné schéma pojmenované, se do nového zločinu bílých límečků pustila žena jménem Sarah Howe. 

Když jí bylo kolem 50 let, založila tzv. Ladies' Deposit Company, což byla banka pro svobodné neprovdané ženy, která slibovala svým členkám velmi vysoký úrok z vkladů – osmiprocentní úrokovou sazbu. Od svých příznivkyň získala více než 500 tisíc dolarů, což je dnes ekvivalentem asi 15 milionů dolarů (v přepočtu 336 milionů korun).

Doporučeno
Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat Síla koruny 2023: Jakou hodnotu má česká tisícovka v Evropě? Přehled ukazuje, kam se vyplatí vycestovat 14. dubna 2023 6:00

Podezřelé obchodní praktiky však vzbudily zájem médií, která uvedla na pravou míru, že Howe si mohla dovolit vyplácet své zákaznice pouze z vkladů jiných žen. Když spadla klec, zakladatelka utekla před policií s 50 000 dolarů, které si vzala z banky, a pokračovala se svými dalšími nápady s nebezpečnými podvodnými schématy. A ačkoliv ji policie téměř vždy chytla, kvůli nedostatečným výpovědím obětí Howe pokaždé pobyla ve vazbě maximálně tři roky.

Pokud tě její příběh zaujal, celou kriminální zápletku si můžeš přečíst i u nás na Refresheru.

Amy Bock

Amy Bock
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití


Amy Bock byla nejen nejslavnější podvodnicí Nového Zélandu, ale spisovatelka Fiona Farrell ji také popsala jako „nejneobvyklejší a nejenergičtější podvodnici v zemi“. Pod různými identitami se celý svůj život snažila okrádat lidi všemožnými triky. Peníze získala například prostřednictvím bankovních půjček, kdy pod falešným jménem předstírala nákup neexistující drůbeží farmy, nesčetněkrát se pokoušela padělat šeky nebo nepovoleně dávala do zástavy nábytek svého zaměstnavatele. 

Doporučeno
KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení 13. dubna 2023 13:00

Její mistrovský počin se ale datoval do počátku 20. století, kdy se vydávala za muže se jménem Percy Redwood, aby se provdala za dceru z bohaté rodiny. Za Agnes Ottaway se skutečně provdala, avšak na její léčku se přišlo o tři dny později, když ji policie zatkla a soud následně anuloval fingované manželství.

U soudu se Bock nejen přiznala k obvinění z vytvoření falešné identity, ale své příjmy také vrátila. Za dobré chování si vysloužila snížení trestu a po dvou letech vězení byla podmínečně propuštěna. To jí však nezabránilo k opakovanému páchání zločinů. V průběhu svého života Bock strávila celkem 16 let ve vězení. Není známo, kde a jak strávila poslední roky svého života, nicméně údajně zemřela v Aucklandu 29. srpna 1943 ve věku 84 let.

Domů
Sdílet
Diskuse